В Україні намітився надлишок валюти - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні намітився надлишок валюти - експерти

Казна та Політика
7446
Зниження обсягів імпорту, а також відсутність інтересу у населення до валюти вперше за останні роки дозволили забезпечити профіцит платіжного балансу. Надлишок валюти буде надавати підтримку стабільного курсу гривні. Таку думку висловили експерти, коментуючи дані Національного банку про профіцит платіжного балансу в розмірі $ 2,2 млрд.
“Імпорт товарів та послуг скоротився в першому півріччі вдвічі вищими темпами, ніж експорт – зменшення зафіксовано у розмірі 10,7% і 5,3% відповідно”, – пояснюють формування профіциту платіжного балансу аналітики інвесткомпанії “АРТ Капітал”. Найбільший внесок, за їх оцінкою, внесло скорочення обсягів імпорту російського газу. Зараз Україна закуповує його на 35% менше, ніж роком раніше, у той же час скорочення обсягів імпорту допомогло компенсувати зменшення припливу валюти від експортних операцій, підкреслюють аналітики “АРТ Капіталу”.
У порівнянні з попередніми роками ситуація радикально змінилася, пояснює Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Він також вважає, що профіциту платіжного балансу вдалося досягти значною мірою завдяки зниженню обсягів поставок російського газу, зростанню обсягів експорту продуктів харчування. Ще один фактор, який виділяє експерт – втрата інтересу населення до валюти.
“Причина профіциту платіжного балансу в цьому році багато в чому пов’язана з тим, що на відміну від попередніх років, цього року населення більше продає валюти, ніж купує. Цей факт суттєво зменшив тиск на платіжний баланс. Порівняно з минулим роком у два рази зменшилася кількість скуповування валюти населенням, що багато в чому пояснюється втомою населення від очікування девальвації гривні”, – підкреслив Охрименко. Він вважає, що складна зараз ситуація формує передумови для забезпечення стабільного курсу гривні.
“Профіцит платіжного балансу України дає впевненість, що на валютному ринку України не буде проблем з девальвацією гривні, та існуючий курс долара близько 8,15 грн збережеться ще довго”, – резюмував Охрименко.
Нагадаємо, згідно з даними Національного банку, за перші шість місяців 2013 профіцит платіжного балансу склав $ 2,2 млрд. За аналогічний період минулого року дефіцит становив $ 1,2 млрд, а в 2009 році дефіцит платіжного балансу досягав $ 6 млрд.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас