ЗМІ: в Україні створюють аналог ФБР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: в Україні створюють аналог ФБР

Казна та Політика
1373
Минулого тижня головний юрист Адміністрації президента Андрій Портнов заявив, що до Венеціанської комісії вже направлено законопроект «Про прокуратуру», розроблений в Адміністрації президента. У новому проекті прокуратура позбавляється однієї зі своїх найважливіших функцій – досудового слідства. Підхопити прокурорські «щит і меч» повинна буде абсолютно нова структура – Державне бюро розслідувань (ДБР). За словами Портнова, в новому Кримінально-процесуальному кодексі вже прописане коло обов’язків ДБР. Це кримінальні провадження, де підозрюваними будуть співробітники правоохоронних органів, судді і чиновники 1-3 категорії (від міністрів до начальників главків). Портнов прогнозує прийняття закону «Про Державне бюро розслідувань» у майбутньому році, проте вже зараз експерти активно обговорюють, яким має бути «українське ФБР», і навіть з’являються альтернативні законопроекти. Позиція ж Генпрокурора Віктора Пшонки незмінна: з Держбюро не можна поспішати, а якщо створювати – то тільки під наглядом прокуратури.
Держбюро проти корупції
«Такий орган, як Держбюро, потрібен в державі, щоб боротися зі зловживаннями на самій верхівці. Бюро повинно мати серйозні гарантії незалежності, а основна функція його – це боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади, – заявив «Вістям» Володимир Олійник, нардеп-регіонал, член парламентського комітету із законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів. – Такий законопроект зараз розробляється експертною групою Адміністрації президента, але поки узгодженого проекту я не бачив». Зі слів депутата, опозиція намагається пропонувати свої законопроекти «Про Держбюро», проте всі вони, на його думку, приречені на провал. Олійник вважає, що законодавча ініціатива щодо створення Держбюро розслідувань повинна виходити не від опозиції і навіть не від Партії регіонів, а від Кабміну чи президента.
До слова, перед вихідними нардеп від «Батьківщини» і генерал СБУ у відставці Андрій Кожем’якін зареєстрував у Раді власний законопроект «Про Держбюро розслідувань». Ним, по суті, створюється ще одна генпрокуратура. За версією опозиціонера, нове бюро повинно мати достатньо великий штат, а функції його глави настільки широкі, що він має право навіть підписувати міжнародні угоди. Регіонал Олійник вже заявив, що на комітеті буде виступати категорично проти цього проекту, а якщо врахувати, що більшість – у ПР, то цей законопроект практично не має шансів бути внесеним навіть до порядку денного.
Хто що буде розслідувати
Якщо Державне бюро розслідування буде створено, то всі нинішні слідчі повноваження прокуратури поділять між новою структурою і МВС. Наприклад, «корупційні» справи останнього часу за участю чиновників розслідувало б ДБР: справу екс-прем’єра Тимошенко, справу екс-голови Держкомфінпослуг Волги і скандального ректора Податкової академії Мельника. І навіть гучна справа Ірини Крашкової теж розслідувало б бюро, адже в ньому замішані співробітники МВС. А «чистий» кримінал, який зараз можуть розслідувати як прокуратура, так і міліція, перейде у виключне відання МВС.
«Українське ФБР» не повинно мати роздутих штатів»
Генерал-полковник Михайло Корнієнко, член експертно-консультаційної ради при МВС, вважає, що найкраще для українського бюро підійшов би досвід Росії, в тому числі і негативний при створенні Слідчого комітету і, можливо, зразок Федерального бюро розслідувань США.
«У Росії до цих пір істотні розбіжності між керівником СК і генпрокурором через перетин повноважень, проте прокуратура у них наглядає за слідством. Сам же СК Росії відноситься до виконавчої влади і підпорядкований президенту, а прокуратура у росіян відноситься до судової гілки влади, – каже Корнієнко. – Ми повинні врахувати і не повторити помилок росіян. Ось казахи нещодавно теж запустили у себе Слідчий комітет, він попрацював близько року, а потім його діяльність змушені були згорнути через проблеми з розмежуванням повноважень».
Глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко переконаний, що українське Держбюро розслідувань не повинно мати великих роздутих штатів. «Це повинен бути невеликий за чисельністю, чітко структурований орган, який боровся б з хабарництвом, перевищенням влади і службових повноважень та іншими проявами корупції на рівні великих держчиновників, – вважає Коліушко. – Зараз ведуться дискусії, які конкретно функції, крім слідства, цей орган перебере на себе з прокуратури, МВС і СБУ та інших силових органів. За перехідними положеннями КПК, прокуратура може розслідувати справи до 2017 року».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас