Обсяг розрахунків у системі електронних платежів НБУ виріс в 250 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг розрахунків у системі електронних платежів НБУ виріс в 250 разів

Казна та Політика
437
Загальна сума платежів через систему електронних платежів (СЕП) Національного банку України з моменту її заснування зросла в 250 разів – з 48 млрд грн у 1994 році до 12 трлн грн в 2012 році.
Про це повідомила сьогодні журналістам директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська.
«Через системи електронних платежів Нацбанку сьогодні проводиться 98% міжбанківських платежів у національній валюті в межах України, в той час як функціонуючі прямі кореспондентські рахунки між банками України забезпечують близько 2% таких переказів», – сказала Синявська. За її словами, 30% платежів становлять платежі Державної казначейської служби України.
Також представник Нацбанку зазначила, що сьогодні завантаження СЕП становить до 2 млн платежів на день, при цьому можливості системи дозволяють наростити цей обсяг майже в 4 рази. За її словами, учасниками СЕП є 452 установи, у тому числі 176 банків та їх філії, 28 установ Держказначейства, 37 закладів Нацбанку і розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.
Як заявила в ході брифінгу заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська, СЕП сприяє розвитку і подальшому вдосконаленню монетарної політики НБУ. «Сьогодні ми можемо собі дозволити і дозволяємо різні системи управління кореспондентськими рахунками та обов’язковими резервами. Це і встановлення лімітів, і списання коштів, коли це необхідно. Тобто варіації управління кореспондентськими рахунками та управління грошовими потоками виросли практично в геометричній прогресії», – сказала Ричаківська.
Як повідомлялося, учасники системи електронних платежів (СЕП) Національного банку України в першому півріччі 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року наростили обсяг електронних розрахунків на 8% – до 5,680 трлн грн. За вказаний період кількість платежів, проведених учасниками СЕП зросла на 2% – до 163,762 млн платежів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас