Підвищення пенсійного віку веде до зростання молодіжного безробіття - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення пенсійного віку веде до зростання молодіжного безробіття - думка

Казна та Політика
1112
Підвищення пенсійного віку, яке Кабмін розглядає як засіб скорочення дефіциту державного бюджету, може викликати зростання молодіжного безробіття.
Таку думку висловив викладач Київської школи економіки.
“Рада щодо ринку праці уряду, який подумує про підвищення пенсійного віку, маючи намір таким чином збалансувати бюджет. У розвинених країнах подібні заходи часто призводили до зростання безробіття серед молодих фахівців, але, може бути, в економіці України, що розвивається, де можливостей для кар’єри начебто більше, інший ефект? Той же. Зростання зайнятості представників старшого покоління (55 і більше років) на 1 п.п. веде до підвищення безробіття серед молоді (15-24 років) на 0,2 п.п. Хороший привід задуматися, якою має бути пенсійна реформа”, – відзначає він.
Нагадаємо, пенсійна реформа в Україні передбачає поступове підвищення віку виходу на пенсію для жінок з 55 до 60 років із щорічним його збільшенням на шість місяців, починаючи з осені 2011 року. Такий крок пояснюють величезною нестачею в Пенсійному фонді.
Як повідомлялось, зараз Україна витрачає на виплату пенсій 16% свого ВВП, хоча ще в нульові роки країна починала з часткою пенсій у ВВП на рівні всього 7%. Однак на тлі загострення політичної конкуренції та поступового старіння населення зростання пенсійних витрат у 2000-ті роки значно перевищувало як інфляцію, так і економічне зростання.
Рівень безробіття в Україні зараз становить 8,6% для працездатного населення. Це 1,76 млн чоловік.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас