Експерт: через 10 років українців буде нікому лікувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: через 10 років українців буде нікому лікувати

Казна та Політика
1708
Таку думку висловив професор кафедри терапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Вадим Шипулін на прес-конференції в Києві.
«На перший курс на медичний факультет університету святого Володимира в 1841 році поступили 16 осіб, через 5 років закінчили – 3 особи. Сьогодні випускають понад 95% студентів. У країнах ЄС і США 30% студентів, які поступили в медичний університет, не закінчують навчання з причини професійної невідповідності», – підкреслив Шипулін.
За його словами, сьогодні подвоєння знань, зокрема в медицині, відбувається не за 20-30 років, як у середині ХХ століття, а за 5 років.
«Люди еволюціонують не так швидко, зокрема і діти, що вступають на медичний факультет. Раніше існував реальний конкурс, коли дійсно змагалися. Сьогодні престиж медичної професії впав, з одного боку, з іншого – з’явилася певна кількість платних місць. І всіма силами цих «платників», які платять гроші, приносять у казну того чи іншого медуніверситету, будуть тягнути «за вуха», щоб вони закінчили вуз», – зазначив Шипулін, підкресливши, що він «не проти бізнесу, але за бізнес чесний, бо виходить, що одні роблять вигляд, що навчають, інші, що навчаються».
«З справжньою кризою системи охорони здоров’я в Україні ми зіткнемося через років 10-15, коли підуть ті кадри, які виховувалися при «старій системі». А, на жаль, кращих молодих кадрів на всі наші регіони просто не вистачить», – сказав Шипулін.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас