Антирейдерська комісія отримала близько 70 скарг на 1 млрд грн - Арбузов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антирейдерська комісія отримала близько 70 скарг на 1 млрд грн - Арбузов

Казна та Політика
356
Міжвідомча комісія з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (антирейдерська комісія) отримала близько 70 заяв, в яких розмір збитку оцінюється сумами від 500 тис. грн до 300 млн грн, а сумарно – в близько 1 млрд грн, повідомив перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, який очолює комісію.
“Істотне збільшення кількості скарг сталося після зустрічі з послами європейських країн. Деякі звернення були передані комісії безпосередньо під час зустрічі і всі вони були прийняті до розгляду”, – додав С.Арбузов.
За його словами, згідно з отриманою комісією інформацією, часто з випадками рейдерства стикаються підприємства виробничої сфери, зокрема, близько половини звернення припадає на видобувну та переробну промисловість.
Далі йдуть рейдерські захвати об’єктів нерухомості (готелі, санаторії, земельні ділянки) – близько 30%, а решта обігу відносяться до дрібних спорів суб’єктів господарювання, уточнив перший віце-прем’єр.
Арбузов зазначив, що засідання комісії, на яких розглядатимуться скарги суб’єктів господарювання, можуть стати відкритими. Керівник фінансово-економічного блоку уряду також додав, що до роботи комісії будуть залучатися незалежні експерти, в т.ч. давати свою юридичну оцінку справам.
“Рейдерська атака зазвичай відбувається при прямому сприянні представників держорганів різного рівня. Мета роботи комісії – створити умови, за яких використання адміністративних важелів для рейдерства стане неможливим, а причетні до цього персони будуть нести відповідальність. Наша роль – це відбудувати ефективну систему протидії рейдерству, і посилити якість співпраці між різними держорганами”, – підкреслив Арбузов.
Прес-служба першого віце-прем’єра в п’ятницю уточнила, що в ході засідання аналітичної групи комісії 26 липня було підготовлено матеріали по кожній із скарг з приводу надмірного адміністративного навантаження, а також про незаконне позбавлення права власності для більш детального розгляду на засіданні антирейдерської комісії, яке відбудеться найближчим часом.
Зокрема, члени групи розглянули 12 скарг та звернень підприємств-членів Європейської бізнес асоціації, а також звернення, які були передані під час зустрічей С.Арбузова з послами країн-членів ЄС. У п’ятницю, 2 серпня, по кожній з них були підписані і спрямовані доручення та звернення до відповідних міністерств і відомства, зокрема, Міндоходов, МВС, Мінприроди і Генеральної прокуратури з метою здійснення перевірок на предмет наявності порушень.
Крім того в ході засідання було проаналізовано стан справ із захистом прав інтелектуальної власності іноземних інвесторів на винаходи і зараз готуються відповідні доручення з підготовки законодавчих змін.
Крім цього, були розглянуті питання законодавчого визначення поняття “рейдерство” і введення кримінальної відповідальності за участь і сприяння “рейдерству”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас