Зростання ВВП України відновиться в третьому кварталі за рахунок аграріїв - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП України відновиться в третьому кварталі за рахунок аграріїв - експерти

Аграрний ринок
333
Зростання ВВП України, після падіння четвертий квартал поспіль, відновиться в третьому кварталі поточного року і складе від 0,4% до 2% в річному вираженні за підсумками кварталу і від 0,2% до 1% – за підсумками року в цілому за рахунок зростання в сільському господарстві.
Такої думки дотримуються опитані експерти.
Як прокоментував керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій, скорочення ВВП на 1,1% в річному численні в другому кварталі обумовлене падінням промислового виробництва (-5.7% рік до року у другому кварталі), уповільненням внутрішнього споживання (роздрібний товарообіг сповільнилося до 6,2% р/р у другому кварталі проти 10,9% р/р у першому), а також падінням інвестиційної активності (будівництво скоротилося на 25,5% р/р у другому кварталі). У той же час, на думку експерта, дещо згладило негатив сільське господарство, яке прискорилося до 14,9% проти 5,9% у першому кварталі. «На третій квартал ми очікуємо незначний приріст (+0.4% р/р) на тлі очікуваного рекордного врожаю. Але до кінця року, крім хорошого збору зернових, поки позитиву не очікується. Тому на кінець року наш прогноз +0,2% ВВП», – прогнозує експерт.
Начальник аналітичного відділу «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов повідомив, що опублікована Держстатом оцінка скорочення реального ВВП України на 1,1% рік до року у другому кварталі 2013 року відповідає очікуванням аналітиків банку. Експерт також відзначає істотність підтримки для ВВП раннього початку активного збору крупного врожаю і вважає, що саме аграрний сектор виведе динаміку української економіки в область позитивних значень у третьому кварталі. За його оцінками, в третьому кварталі роль сільського господарства у ВВП становить близько 15%. «Ми очікуємо, що в третьому кварталі 2013 року зростання реального ВВП України перевищить 2%. В цілому, за підсумками року в України є великі шанси вийти на показник зростання в 1%», – прогнозує експерт. У той же час, за його словами, це буде технічне зростання, що по суті, означає стагнацію вітчизняної економіки. «При очікуваному зростанні світової економіки в 2013 році на 3% Україна втрачає позиції на світовій економічній арені», – пояснив експерт.
Як повідомлялося, за оперативними даними Держстату, валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2013 року порівняно з другим кварталом 2012 року знизився на 1,1% (у постійних цінах 2007 року), в порівнянні з першим кварталом 2013 року і з урахуванням сезонного фактора – на 0,4%.
ВВП України в першому кварталі 2013 року, порівняно з першим кварталом 2012 року (у постійних цінах 2007 року), знизився на 1,1%. Показник зростання ВВП у першому кварталі поточного року, порівняно з четвертим кварталом 2012 року, з урахуванням сезонного фактора, склав 0,6%.
У 2012 році зростання реального ВВП склало 0,2%, до 1408,9 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас