Для України кредит МВФ не критичний - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для України кредит МВФ не критичний - експерт

Кредит&Депозит
1825
Головний фінансовий аналітик рейтингового агентства “Експерт-Рейтинг” Віталій Шапран констатує, що якщо приватні інвестори купують українські єврооблігації, то це не менш позитивно для іміджу країни, ніж кредит Міжнародного валютного фонду.
“Україна є повноцінним членом МВФ, у неї є своя квота. Дані Держкомстату свідчать, що економіка демонструє на тлі світових кризових явищ не найкращі результати. У таких умовах статутні завдання МВФ – підтримувати економіки своїх країн. У Фонду є можливість довести своє призначення в нашому регіоні. Тому шанси високі. Сторони не зможуть домовитися тільки в одному випадку – якщо МВФ продемонструє свою політичну заангажованість”, – констатує експерт.
У той же час, за його словами, для України кредит МВФ не критичний. Шапран це аргументує тим, що країна може і без нього виступати повноцінним позичальником на ринку єврооблігацій.
“10-12 мільярдів доларів, які ми повинні виплатити в цьому році за зовнішніми боргами, дуже невелика сума на ринку євробондів. І країна може позичати їх на цьому ринку. Я вас запевняю, що якщо приватні інвестори купують українські єврооблігації, то це не менш позитивно для іміджу країни, ніж кредит МВФ”, – додає фахівець.
Аналітик рейтингового агентства розповідає, що уряд успішно віддає борги Фонду. За його словами, навіть без позичок МВФ, які можуть поповнити золотовалютні резерви, Національний банк успішно підтримує курс національної валюти.
“Курс утримується, резерви поки вони не нижче $ 20 млрд – вони не є критичними. Всі дії, які проводив НБУ, показали те, що монетарна влада здатна утримувати курс у певних діапазонах”, – вважає він.
Нагадаємо, що МВФ може ухвалити рішення про відновлення програми співробітництва з Україною в листопаді, після того, як країну відвідає місія Фонду.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас