Нові правила оцінки майна відклали на 3 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила оцінки майна відклали на 3 місяці

Казна та Політика
1862
Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні ухвалив рішення про відстрочення на 3 місяці набуття чинності нових правил оцінки майна, заявила міністр юстиції Олена Лукаш.
“Уряд прийняв рішення про відстрочення набуття чинності нових правил оцінки майна на 3 місяці. Крім того, уряд дозволив тим громадянам, які вже провели оцінку і у яких вже є відповідні звіти, використовувати їх протягом того терміну, на який вони робилися”, – сказала Лукаш після засідання уряду.
“Таким чином, ми будемо сподіватися, що прем’єр-міністром буде невідкладно підписано відповідну постанову і вже в найближчі години і громадяни України, і нотаріуси, і оцінювачі зможуть повною мірою реалізовувати свої конституційні права на розпорядження власністю”, – додала міністр.
Лукаш також повідомила, що уряд врахував пояснення Фонду держмайна, що за 3 місяці відстрочки кількість і рівень оцінювачів в Україні значно збільшаться.
Як повідомлялося з посиланням на Фонд держмайна, новий порядок оцінки нерухомості для цілей оподаткування, який набирає чинності з 1 серпня, призведе до здешевлення цих послуг у 1,5 рази, а також значно скоротить терміни підготовки звіту про оцінку. Послуга буде надаватися в термін від одного до трьох днів, що в кілька разів швидше, ніж сьогодні.
Відомство додає, що кількість суб’єктів оціночної діяльності, які будуть внесені до Державного реєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності, до вересня збільшиться в 2,2-2,5 рази і складе близько 350-400 суб’єктів.
В даний час, за даними ФДМ, до Держреєстру внесено 161 оцінювача. Іспити на керівника суб’єкта оціночної діяльності склали 285 керівників, а базовий курс навчання пройшли і успішно склали кваліфікаційний іспит 469 осіб.
При цьому фонд відзначає зростання кількості бажаючих пройти базовий курс навчання з оцінки більш ніж до 500 осіб.
ФДМ також повідомляє, що станом на 31 липня цього року він уклав договори з вісьмома навчальними закладами про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, у тому числі і за спеціалізацією “Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства”.
Крім того, Фонд зареєстрував 95 суб’єктів оціночної діяльності, які мають право проводити оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства та забезпечив внесення цієї інформації до Держреєстру.
ФДМ також підкреслює, що єдина база звітів про оцінку повністю технічно готова, і всі нотаріуси мають право доступу до неї.
Кабінет міністрів постановою № 231 від 4 березня 2013 затвердив порядок сертифікації суб’єктів оціночної діяльності та проведення оцінки з метою оподаткування та нарахування інших обов’язкових платежів.
Згідно з документом, зокрема, з моменту набрання чинності зазначеного документа визнано такими, що втратили чинність довідки Держреєстру суб’єктів оціночної діяльності на право проведення оціночної діяльності з метою оподаткування щодо об’єктів нерухомості, видані ФДМ суб’єктам такої діяльності відповідно з тимчасовим порядком. Таким чином, з 1 серпня при нарахуванні платежів дійсні лише звіти про оцінку майна, надані оцінювачами, які отримали сертифікат на оцінку з метою оподаткування.
У зв’язку з цим уряд також зобов’язав ФДМ розробити правила організації системи зовнішнього забезпечення якості, визначити спеціалізації та порядок ведення Держреєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності та звітів і привести всі нормативні акти щодо ринку оціночних послуг в Україні у відповідність до законодавства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас