В Україні готується подорожчання ліків на 7%, - КПУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні готується подорожчання ліків на 7%, - КПУ

Казна та Політика
491
Під гаслом “зменшення вартості ліків для населення” влада підвищує їх вартість на 7%. Про це повідомляє народний депутат (КПУ), доктор медичних наук, професор Ірина Спіріна.
Парламентарій підкреслила, що до Верховної Ради “регіоналами” Тетяною Бахтєєвою і Віталієм Хомутинником був внесений законопроект 2475а “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення вартості лікарських засобів для населення”.
Однак, незважаючи на свою назву, підкреслила народний депутат, документ передбачає скасування чинного звільнення від сплати ПДВ за ввезення лікарських препаратів, а також товарів медичного призначення та введення 7% ПДВ на них.
“У цьому законопроекті – вся суть медреформи, – констатувала Спіріна. – Під гаслом підвищення якості та доступності медицини, закриваються поліклініки та лікарні, скорочується медперсонал. Під девізом “зменшення вартості ліків” підвищують їх ціну на 7%”.
На думку парламентарія, для розвитку охорони здоров’я в Україні потрібно не руйнувати всю систему і вибудовувати наново, а просто збільшити її фінансування. Це не тільки більш ефективно, але і менш витратно.
“Зробити ліки доступними можна, тільки посиливши державний контроль над формуванням цін. Регулювати цей процес повинна держава, а не ділки, які керуються виключно вигодою”, – пояснила Спіріна, додавши, що саме тому комуністи вимагають від влади негайно скасувати реформу, яка нищить українську систему охорону здоров’я. А від парламенту – ні в якому разі не приймати законопроект, покликаний, насправді, ще більше збагатити медичних олігархів, які заробляють на здоров’ї людей.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас