Українцям при розлученні доведеться ділити кредити надвоє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям при розлученні доведеться ділити кредити надвоє

Кредит&Депозит
4612
Верховний суд постановив, що навіть у разі припинення шлюбу обидві особи повинні погашати борги за кредитними договорами, якщо разом використовували придбаний товар. Таке рішення схвалено судом вищої інстанції при слуханні цивільного спору подружжя.
Cімейній парі, яка створила прецедент, було що ділити – дві машини Mercedes і Suzuki Grand Vitara, а також будинки, квартири, ділянки. Проблемою виявився позашляховик, який дружина взяла в кредит. Чоловік вимагав стягнути з екс-дружини частину вартості авто і стверджував, що виплачував за борговими зобов’язаннями дружини свої кошти.
У свою чергу, дружина направила зустрічний позов. У підсумку з чоловіка стягнули частину боргу, а саме більше 80 тис. грн, тоді як авто залишили дружині, яка довела, що сумлінно погасила свою частину вартості і що чоловік також використовував машину.
Зазначимо, що практика Верховного суду, закріплена в постановах, як правило обов’язкова для використання всіма нижчими судами. Таким чином, тепер будь-який займ, узятий одним з подружжя, навіть після розлучення буде пов’язувати екс-сім’ю однаковими зобов’язаннями з виплати боргу.
Юристи відзначають, що раніше практика розділу майна і зобов’язань була досить різноманітною. “Раніше одні суди визнавали, що кредит повинен гасити тільки чоловік-позичальник, який підписував договір, інші судді ділили ці борги навпіл”, – пояснила газеті Галина Лефор, адвокат юркомпанії “Ілляшев і партнери”.
“Нове рішення передбачає, що друга особа не платитиме за кредитом, якщо, приміром, була куплена річ, якою може користуватися тільки той, хто її купував, – розповіла юрист. – Якщо дружина, скажімо, музикант і купувала в кредит дорогий рояль, на якому грала тільки вона, то погашати борг буде вона одна”.
Проте, якщо чоловік чи дружина доведе, що предмет використовувався обома, то і вартість кредиту буде розділена. Страховкою в такому випадку може виявитися шлюбний договір.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас