Інвестори здають золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори здають золото

Банківські метали
6930
Золото обвалилося до мінімуму за останні два з половиною роки – ціна дорогоцінного металу досягла $ 1319 за тройську унцію. Золото подешевшало на тлі заяв глави ФРС Бена Бернанке про згортання програми кількісного пом’якшення. Економіка США повільно відновлюється, інвестори віддають перевагу ризикованим, але більш дохідним активам, вважають експерти.
Вартість золота в ході торгів четверга досягла рекордно низького значення за останні два з половиною роки – $ 1319,76 за тройську унцію, повідомляє Bloomberg. Золото з негайною поставкою подешевшало на 3,4% – до мінімуму з 30 вересня 2010 року. Ціна дорогоцінного металу з поставкою в серпні на нью-йоркському майданчику Comex впала на 5,1% – до $ 1303,3 за унцію. Вартість срібла знизилася під час торгів у четвер на 6,2%, до $ 20,0845 за унцію – мінімуму з 14 вересня 2010 року.
Такий спад обумовлений заявами глави ФРС Бена Бернанке про прийдешнє скорочення обсягів викупу активів з ринку протягом року в разі подальшого поліпшення економічної ситуації в США.
Бернанке заявив, що якщо відновлення економіки буде йти своїм курсом, то ФРС почне скорочувати покупки активів пізніше цього року і може завершити їх в середині 2014 року. За його словами, курс грошово-кредитної політики не визначений заздалегідь і залежатиме від вступників економічних даних. Проте Бернанке сказав, що «пройде ще якийсь час», перш ніж ФРС припинить купувати облігації.
Ціна на золото відреагувала «погано», констатує в огляді аналітик Numis Securities Кейлі Баркер, якого цитує Bloomberg. – Ми знаходимося «між молотом і ковадлом» – підтримка ФРС вже практично не має ефекту, але згортання допомоги може викликати вкрай негативну реакцію». «Інвестори не бачать інфляції і не бачать необхідності в покупках золота», щоб захистити свої гроші від ризиків з боку фондових ринків, додає Адам Клопфенсайн, старший ринковий стратег-аналітик Archer Financial Services.
«Люди шукають доходу від своїх вкладень, а не безпеки», – каже директор підрозділу Linn Group Іра Епштайн, яку цитує WSJ.
Ціни на золото, яке здавна вважається не тільки предметом ювелірного і промислового попиту, але і найпопулярнішим фінансовим інструментом, стабільно росли останні 12 років.
У 2011 році ціни на золото піднялися до рекордних максимумів, майже досягши позначки в $ 2000 за унцію на тлі м’якої грошово-кредитної політики ФРС.
У той час багато інвесторів побоювалися, що мільярди доларів, призначені для стабілізації фінансової системи після кредитної кризи 2008 року, можуть спровокувати зростання інфляції. Однак повільне відновлення економіки США в останні півтора року і ослаблення побоювань у зв’язку з проблемами суверенного боргу в Європі, а також зміцнення на фондових ринках США привернули увагу до більш ризикових активів, що затьмарило перспективи золота. По-справжньому чорний період для металу настав цієї весни, буквально за кілька днів у квітні ціни впали відразу на $ 200 за унцію.
Американський мільярдер та інвестор Джордж Сорос на початку квітня заявив, що золото «більше не є тихою гаванню для інвесторів». Його інвестиційний фонд Soros Fund Management в кінці березня на 12% скоротив свої вкладення в золото.
Паралельно інвестори переводили гроші в акції – ключовий американський фондовий індекс Dow Jones Industrial в березні досяг нового історичного рекорду, подолавши докризові позначки 2007 року.
Головним розчаруванням останніх двох місяців для золотих “биків” стала відсутність позитивної реакції з боку золотих котирувань на ослаблення американської валюти. З кінця травня індекс долара впав на 4,5%, проте ціни на золото за цей час не тільки не зросли, але знизилися на 2%. Зазвичай золото позитивно реагує на падіння долара: коли в третьому кварталі минулого року індекс долара впав на 7%, золото подорожчало на 12%, тобто майже на $ 200 – до $ 1790 за унцію.
З початку року золото подешевшало на 22%. Відтік інвестицій з золотих ETF-фондів в цьому році вже перевищив 500 т, що еквівалентно 20% світового видобутку. Однак ставити на золоті хрест поки рано, кажуть експерти.
«Поки немає очевидного і тривалого поліпшення в економіці. Ситуація невизначена – буде зростання або падіння. Це нагадує 2008 рік: коли починалася криза, золото теж падало в ціні, – нагадує Олег Петропавлівський з БКС. – Якщо ситуація зі згортанням допомоги з боку ФРС погіршиться, золото може вирости в ціні в якості «спокійного гавані» у момент перипетій ».
Ольга Алексеєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас