Запахло новою кризою: Німеччина вимагає збільшення жорсткої економії від Португалії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запахло новою кризою: Німеччина вимагає збільшення жорсткої економії від Португалії

1653
Португалія має виконати свої зобов’язання перед міжнародними партнерами і провести програму скорочення держвидатків відповідно до узгодженого раніше плану. Таку позицію висловив міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле в інтерв’ю баварському радіо. Таким чином, Шойбле відреагував на рішення Конституційного суду Португалії, згідно з яким чотири з дев’яти заходів пакета фіскальної консолідації, передбаченого бюджетом на 2013 р., не відповідають конституції країни. Йдеться про кроки, покликані заощадити близько 900 млн євро в бюджеті на поточний рік, які всі 13 суддів визнали незаконними.
За словами Шойбле, уряду Португалії слід відреагувати на це рішення Конституційного суду новими заходами економії. При цьому німецький міністр підтримав спроби уряду країни вжити заходів у цьому напрямку. “Португалія в останні роки домоглася істотного прогресу відносно програми фіскальної консолідації. Країна незабаром може отримати доступ до фінансових ринків, якщо не зупиниться на досягнутому і відреагує належним чином на рішення Конституційного суду”, – сказав політик.
Нагадаємо, 6 квітня 2013 р. Конституційний суд Португалії виніс рішення, за яким половина заходів, закладених в пакеті фіскальної консолідації, передбаченому бюджетом на 2013 р., не відповідає конституції країни. Весь пакет заходів, серед яких збільшення податків і скорочення зарплат держслужбовцям, передбачає бюджетну економію 5 млрд євро.
Раніше повідомлялося, що Португалія не зможе виконати програму фіскальної консолідації в обумовлений з Євросоюзом термін. У зв’язку з цим в середині березня 2013 р. Єврокомісія (ЄК) повідомила, що готова винести пропозицію надати країні ще один рік для виконання цільових показників, передбачених програмою скорочення бюджетного дефіциту та узгоджених з міжнародними кредиторами.
У травні 2012 р. міністри фінансів єврозони схвалили пакет фінансової допомоги Португалії на загальну суму 78 млрд євро. Дві третини з цієї суми будуть виділені країнами Європейського союзу, одна третина – Міжнародним валютним фондом. Кошти виділяються на умовах заходів жорсткої бюджетної економії в Португалії.
Португалія переживає нелегкі часи. Міжнародні кредитори прогнозували, що в 2013 р. економіка країни скоротиться на 1%. Проте пізніше ЄК повідомила, що очікує скорочення економіки країни на 1,9%. Безробіття в Португалії б’є всі рекорди: за останніми даними, його рівень становить 17%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас