Пошук виходу з кризи по-італійськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пошук виходу з кризи по-італійськи

1268
Експертні групи в Італії мають розробити рецепти подолання кризи. Утім, готовності до компромісу не видно. Крім того, невдовзі завершується каденція чинного президента.
Тоді, коли кризу на Кіпрі, як видається, трохи вгамували, існує загроза значно серйознішої кризової ситуації. Усі зусилля сформувати уряд в Італії після виборів, що відбулися в лютому, поки що залишаються марними. Тим часом уряд Маріо Монті продовжує виконувати свої повноваження.
Європейський Союз та міжнародні фінансові ринки щодня спостерігають, як дедалі більш нервово та безпорадно виглядає країна, котра загрузла в боргах, а також, як посилюється політичний вакуум в Італії. Президент цієї країни Джорджо Наполітано скликав експертну комісію, до складу якої увійшли політики великих партій, професори, а також представники Центробанку країни. Вони мають шукати шляхи виходу з політичної та економічної кризи. Цього вівторка, 2 квітня, експерти почали свою роботу.
Завдання для десятьох мудреців
Експертна комісія, яку Наполітано назвав “Десять мудреців”, складається з двох груп. Одна з них зосереджує зусилля на політично-інституційних реформах, до яких належать і зміни виборчого законодавства. Друга група розробляє план заходів економічної та соціальної політики. Як очікується, перші пропозиції з’являться десь за тиждень. Однак, не варто багато очікувати від експертів, вважає італійський журналіст Джованні Дель Ре.
“Вони напишуть чудовий звіт, де зазначатиметься, що Італію потрібно реформувати. Але партії, як і раніше, не готові до співпраці”, – зауважив кореспондент італійської газети Avvenire у розмові з DW. “Мудреці” нічого не вирішують, вони можуть лише надавати аналітичні розвідки та пропозиції. Але поки політичне життя залишатиметься заблокованим, на переконання італійських ЗМІ, ці пропозиції реформ не важитимуть нічого.
Перспектива ще більшого хаосу
Критика лунає і з лав італійських політиків, хоча спочатку вони й вітали цю ініціативу. Насамперед політична сила Сильвіо Берлусконі називає роботу експертів марнуванням часу та вимагає нових виборів. Але це було б хибним рішенням, переконаний журналіст Дель Ре: “З теперішнім законом про вибори ми б мали такий самий хаос, як і зараз”. Жодна партія, мабуть, не одержала б більшості в Сенаті, тому все довелося б починати спочатку. На переконання Дель Ре, потрібно спершу змінити виборче законодавство.
У цьому хаосі ще має відбутися заміна у політичній верхівці. Італійський президент Джорджо Наполітано, один з небагатьох політиків цієї країни, котрий виступає за стабільність та серйозність, 15 травня припинить виконувати свої повноваження. Простір для дій з залагодження кризи для 87-річного політика залишається дуже обмеженим. “Він використає час, що залишився, насамперед для того, щоб поліпшити настрої. Те, що йому вдасться знайти якесь велике рішення, радше є малоймовірним”, – вважає Дель Ре.
Молодіжне безробіття
Натомість зараз потрібні рішення, адже нездорова економіка потребує політичної стабільності та реформ для того, щоб знову одужати. За останні п’ять років показник промислового виробництва скоротився на чверть. Рівень безробіття перевищив 11 відсотків. Серед тих, кому менше 25 років, кожен третій не має роботи. Борговий тягар, що продовжує зростати, ще глибше занурює країну у кризу. Видається цілком імовірним, що Італії може знадобитися фінансова допомога ЄС. Утім, третя за розміром економіка Європи занадто велика для європейської рятівної парасольки.
Вже протягом тривалого часу рейтингові агентства приділяють пильну увагу Італії. Moody’s заявило, що уважно спостерігатиме за формуванням італійського уряду. Оглядачі прогнозують, що американське агентство знову знизить рейтинг кредитоспроможності країни.
Даніель Ґрос, директор брюссельського Центру європейських політичних досліджень, налаштований песимістично. За його словами, в Італії є альянс сил, які прагнуть реформ, але водночас не хочуть позбутися тих переваг, які зараз мають. “Досі, як видається, криза не була достатньо сильною, щоб переконати населення в тому, що потрібно щось змінювати”, – зауважує він. Доти, доки такого настрою нема, ЄС мало що може зробити.
Кому потрібні реформи?
З огляду на збереження політичної невпевненості та зростання популярності Сильвіо Берлусконі в багатьох оглядачів виникає запитання, чи справді Італія готова до реформ. На думку журналіста Джованні Дель Ре, результати виборів 25 лютого не дають приводу для оптимізму.Адже якщо порахувати голоси, віддані за колишнього прем’єра Берлусконі, а також коміка Беппе Ґрілло, то вийде 60 відсотків.
“І обидві сторони дуже чітко висловилися проти важливих реформ, яких негайно потребує країна”, – наголошує Дель Ре. За його словами, може скластися враження, що італійці не зовсім зрозуміли, що реформи потрібні не тому, що так хоче Брюссель, а тому, що цього терміново потребує країна”.
Ральф Бозен, Наталя Неділько
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас