Другий пішов: російський металургійний гігант Мечел йде з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий пішов: російський металургійний гігант Мечел йде з України

3799
Рада директорів вугільно-металургійного холдингу Мечел, контрольованого російським мільярдером Ігорем Зюзіним, 19 березня ухвалила рішення про ліквідацію представництва в Україні, припинивши повноваження його директора.
Про повний вихід компанії з українського ринку можна буде говорити після продажу належного їй Донецького електрометалургійного заводу річною потужністю близько 1 млн тонн сталі. Однак за два роки роботи ДЕМЗ у складі російського холдингу, Мечелу не вдалося налагодити стабільну роботу підприємства через проблеми з поставками сировини – металобрухту. Якщо в 2011 році завод відпрацював на повну потужність, то за 11 місяців 2012 року виплавив всього 505 млн тонн, а з грудня 2012 року він зупинив свою роботу.
Слід зазначити, що через борги Мечел зараз розпродає активи по всій Східній Європі. У грудні холдинг поступився болгарською електростанцією Топлофікація Русе за 27,7 млн євро місцевій енергетичній компанії. У лютому цього року повідомлялося, що Мечел продав свої румунські активи, що простоюють, за символічні $70, підрахувавши, що операція дозволить компанії уникнути втрати в 2013 році 2,4 млрд рублів.
Тим не менш, 18 березня агентство Moody’s знизило рейтинг компанії з B2 до B3, змінивши прогноз зі стабільного на негативний. Відношення чистого боргу до EBITDA Мечела за дев’ять місяців 2012 року склало 5,8, що є найвищим показником серед російських металургійних підприємств. Чистий збиток холдингу в першому півріччі 2012-го досяг $605 млн проти прибутку $500 млн роком раніше.
Як відзначає Forbes.ua, посилаючись на оцінку аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Романа Тополюка, зараз вартість ДЕМЗ складає близько $200 млн, тобто в два з половиною рази менше, ніж за нього заплатив Мечел ($537 млн). Потенційним покупцем серед українських інвесторів є тільки компанія Євро Фінанс ЛТД Алі Омрана та Арсена Іванющенка, у якої є можливість забезпечити завод металобрухтом.
Нагадаємо, що в 2010 році після півтора року безуспішних спроб розвинути меткомбінат Істіл-Україна (колишня назва ДЕМЗ) господар групи Естар Вадим Варшавський також згорнув бізнес в Україні.
Крім того, на думку Forbes.ua, шлях компаній Зюзіна та Варшавського може повторити Євраз Романа Абрамовича. У 2007 році компанія придбала металургійний бізнес групи “Приват” (метзавод ім. Петровського, три коксохіми, ГЗК “Суха Балка” і 50% Південного ГЗК), а вже в минулому році Євраз вивів зі структури групи Дніпродзержинський коксохім, продавши його своїй материнській компанії Lanebrook. З початку 2012-го комбінат постачає кокс Метінвесту Ріната Ахметова, який веде переговори про купівлю підприємства.
На цьому тлі слід, однак, відзначити Северсталь Олексія Мордашова, позиції якої відносно стабільні. У 2008 році компанія придбала у структур групи ТАС Сергія Тігіпка завод Дніпрометиз, що займається виробництвом сталевого дроту, цвяхів, кріплення і сітки. У 2011 році дохід підприємства дорівнював 804,2 млн гривень, а чистий прибуток – 8,3 млн гривень, хоча минулий рік був далеко не таким успішним: за попередніми даними, збиток Дніпрометиз в 2012 р. склав 6,4 млн гривень.
Раніше повідомлялося про те, що на тлі незначного зростання позицій України у світових рейтингах конкурентоспроможності переважну частину припливу капіталу в країну формують лише кіпрські інвестори.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас