У яку суму ПриватБанку обходиться боротьба з шахраями і грабіжниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У яку суму ПриватБанку обходиться боротьба з шахраями і грабіжниками

Кримінал
4448
Серед усіх банків країни ПриватБанк користується найбільшою «популярністю» у шахраїв і грабіжників. У цьому немає нічого дивного – фінустанова лідирує за кількістю встановлених банкоматів, випущених платіжних карток і посідає друге місце після Ощадбанку за кількістю відділень.
Вимушений захід
З 2009 року з шахраями банк вирішив боротися у відкриту і показав обличчя 550 аферистів на всю країну. Спочатку їх фотографії (у відділенні банк фотографує клієнта на веб-камеру, камери також є в банкоматах) з’явилися на сайті фінустанови, а незабаром і на білбордах у великих містах. За інформацію про афериста, який отримав кредит за підробленим або загубленим документом, випускав підроблені картки або працював з накладками на банкомати, «Приват» обіцяв винагороду – 1000 гривень.
Через рік банк почав боротися не тільки з шахраями, але і з грабіжниками. Причиною цьому стала хвиля нападів на відділення банків у 2009 році. Тоді, за даними ДСО, фінустанови пережили 204 напади та пограбування. Для порівняння – в 2008 році було зареєстровано 104 злочинні посягання на банки та їх банкомати, в 2010 році – 121.
Після кожного нападу на ПриватБанк з’являлося оголошення про винагороду за інформацію або затримання злочинців. «Суми винагороди, які призначає і виплачує банк за затримання грабіжників відділень, банкоматів, кіберзлочинців, складають 20-100 тис. гривень і залежать не від збитку банку від злочинних дій, а від ймовірної складності в розкритті злочинів», – пояснює прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.
У 2010 році ПриватБанк заплатив за допомогу в затриманні злочинців 201 400 гривень, у 2011 році – 450 000 гривень, у 2012-му – рекордні 1,8 млн гривень. Остання сума включає 1 млн гривень винагороди за розкриття вбивства п’ятьох співробітників банку в Донецьку.
Хто отримує гроші від ПриватБанку? «Майже 100% винагород ми перераховували співробітникам міліції», – зізнається Серга. За його словами, процедура винагороди прозора. Управління внутрішніх справ надсилає в банк список людей, які брали участь у пошуку і затриманні грабіжників із зазначенням їх внеску у спільну справу. «Приват» ділить заявлену суму на всіх і перераховує їм на зарплатні картки. Приміром, мільйон гривень за затримання донецьких злочинців розділили 132 співробітники міліції. «Від міліціонерів не було претензій, що вони брали участь в операції, але залишилися без винагороди», – запевняє прес-секретар ПриватБанку.
Що в інших?
Винагороду за затримання злочинців або інформацію про них в Україні публічно пропонує тільки ПриватБанк. «Мета такого підходу – швидке зниження як фінансових, так і репутаційних втрат банку», – вважає директор департаменту банківської безпеки Кредобанку Олександр Горінов.
В Унікредит Банку іноді винагороджують співробітників, які допомогли розкрити злочин, і надають матеріальну допомогу правоохоронним органам. «У разі скоєння резонансного злочину відносно банку, для стимулювання роботи правоохоронців, напевно, це можливо», – говорить начальник управління банківською безпекою Унікредит Банку Максим Махініч. Банк розглядає варіант перерахування грошей на офіційні рахунки органів у вигляді безоплатної матеріальної допомоги, адже іноді у міліції банально немає бензину для виїзду.
У Платинум Банку воліють попереджати шахрайство, підвищуючи рівень кваліфікації співробітників і мотивуючи їх. За виявлення шахрайських дій і допомогу правоохоронним органам у затриманні злочинців передбачені спеціальні виплати. «Їх розмір досить високий, щоб протидія шахраям була більш вигідною, ніж співпраця з ними», – підкреслює заступник директора з ризиків Платинум Банку Андрій Ігнатов. За його словами, шахраї не розуміють, як менеджерам банку вдається припиняти їхні спроби отримати кредит за якісно підробленими документами. З питанням «Як вам це вдається?» лідери шахрайських груп навіть виходили на керівника служби безпеки.
_Леся Войтицька _
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас