Українські компанії влаштують бум розміщень євробондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські компанії влаштують бум розміщень євробондів

Кредит&Депозит
1154
На ринку українських єврооблігацій – пожвавлення. З початку року нафтова компанія JKX Oil, ПриватБанк та Укрексімбанк випустили папери на загальну суму $715 млн. До емісії готуються «Миронівський хлібопродукт» ($300-350 млн), «Донецьксталь» ($500 млн, орієнтовна ставка – до 12% річних), «Укрзалізниця» (близько $1 млрд), ДПЕК (близько $1,5 млрд). У 2012 році українські компанії на ринок євробондів не виходили, а в 2011-му було шість випусків на загальну суму $2,6 млрд. Інвестори знову повірили в Україну?
Занадто багато грошей
На світовому фінансовому ринку – чергове ралі. 8 березня індекси S&P і Dow Jones досягли рекордно високих рівнів – 1551 і 14397 пунктів відповідно. Позикові гроші рекордно дешеві: облікова ставка Федеральної резервної системи (ФРС) США зберігається в діапазоні 0-0,25%.
В силу спекулятивного кредитного рейтингу України (В, за даними Fitch і S&P), дохідність українських єврооблігацій порівняно висока. «На тлі решти світу Україна забезпечує одну з найвищих дохідностей на світовому ринку боргових паперів», – констатує керівник аналітичного підрозділу інвестиційної компанії (ІК) ICU Олександр Вальчишен.
Ставка купона за січневим випуском українських суверенних євробондів з погашенням у 2022 році – 7,65% річних. Дохідність українських суверенних і корпоративних євробондів на вторинному ринку коливається від 6,18% річних до 49,59% (дані на 7 березня).
Для порівняння: в Росії, Туреччині, Аргентині та Венесуелі, з якими інвестори часто порівнюють Україну, вибираючи папери для купівлі, дохідності становили 5-17%. При цьому котирування кредитно-дефолтних свопів для України набагато нижчі, ніж для Греції та Аргентини, що означає меншу ймовірність дефолту.
Навіщо українському бізнесу дорогі ресурси? «ПриватБанк направить кошти на кредитування економіки та українського бізнесу, в тому числі експортерів конкурентоспроможної на світових ринках продукції», – йдеться в прес-релізі банку. МХП планує рефінансувати частину п’ятирічних єврооблігацій, випущених у 2010 році. ДПЕК потрібні гроші для розширення бізнесу, в тому числі у вітроенергетиці.
Втім, не всі українські компанії готові залучати зовнішні позики під 8,5-12%. У лютому Ferrexpo відмовилася від випуску євробондів на $500 млн. Залучити ресурси дешевше 7% річних, як планувала компанія, не вдалося. «Інвестори набагато більше довіряють квазісуверенним українським компаніям, ніж приватному бізнесу – поза залежністю від розмірів останнього», – констатує генеральний директор ІК Standard NV Юрій Лесів. Ось характерний приклад. У січні Укрексімбанк залучив $500 млн під 8,75%. Найбільший у країні ПриватБанк зміг розмістити лише $175 млн із запланованих $500 млн, ресурси обійшлися банку в 10,875% річних.
Гривні на допомогу
Якщо заявлені плани українських компаній здійсняться, в цьому році Україна залучить понад $4 млрд боргового капіталу. «Приплив валюти позитивно позначиться на платіжному балансі», – зазначає Вальчишен. У січні профіцит платіжного балансу склав $397 млн. У січні 2012-го сальдо було від’ємним: – $889 млн. А за підсумками всього минулого року дефіцит перевищив $4 млрд.
Як довго українські папери будуть користуватися попитом? «Поки монетарна політика США і країн Європи не зміниться на більш жорстку», – вважає брокер ІК Dragon Capital Костянтин Кучеренко. ФРС не планує підвищувати облікову ставку до тих пір, поки безробіття в США не знизиться до 6,5%, а інфляція – до 2,5%. Це означає, що вартість грошей може бути близькою до нуля в найближчі кілька років, оскільки безробіття і інфляція поки далекі від цільових орієнтирів ФРС.
Кучеренко вважає, що попит на українські боргові папери збережеться протягом усього 2013-го. «Якщо, звичайно, Україна домовиться з МВФ про відновлення співпраці, чого очікують іноземні інвестори», – додає він. Черговий раунд переговорів з МВФ заплановано на травень.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас