У Гонконгу квадратний метр житла коштує близько 28 тис. дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонконгу квадратний метр житла коштує близько 28 тис. дол

Нерухомість
8145
Через високі ціни на нерухомість жителі великих міст змушені шукати більш доступні варіанти на околицях. Тому багато експертів ринку вважають, що в центральних районах потрібно будувати більше малогабаритного житла площею близько 23 м², за яким вже закріпилася назва «shoebox» (коробка з-під взуття). Основні плюси таких об’єктів – низька вартість і зручне місце розташування.
Зараз малогабаритне житло особливо популярно в Сингапурі, Гонконгу та в густонаселених містах Японії. Для мегаполісів будівництво невеликих квартир – один зі способів зробити житло доступним для місцевого населення. Наприклад в Гонконгу, де найвищі ціни на нерухомість, житло продовжує дорожчати, навіть незважаючи на обмежувальні заходи уряду. Зараз за квадратний метр в популярних районах доведеться заплатити близько 28 тис. доларів США.
Маленьке житло затребуване серед фахівців-початківців і молодих сімей, які поки не можуть собі дозволити придбати простору квартиру або будинок в центральних районах, але не хочуть селитися в передмістях і витрачати масу часу на дорогу до офісу і назад.
Як зазначає Саймон Сміт, керівник відділу досліджень гонконзького відділення Savills, з кожним роком люди все менше потребують житла великої площі. Нові технології, сучасні архітектурні та дизайнерські рішення дозволяють створити комфортні умови і в маленькій квартирі. Крім того, зараз жителі мегаполісів проводять менше часу вдома, оскільки у великих містах стало більше можливостей для відпочинку і розваг.
За словами експертів, малогабаритне житло має хороший рентний потенціал. Більшість компаній відкриває офіси в центральних районах міст. Однак не всі співробітники будуть купувати житло, багато хто воліє орендувати квартири. Тому інвестиції в цей сегмент ринку можуть приносити непоганий дохід: так, в Гонконгу можна отримувати близько 3% річних, що трохи вище від середнього показника по країні.
У той час як азіатські забудовники активно освоюють ринок малогабаритного житла, в інших частинах світу цей тип об’єктів поки не став поширеним явищем. Так, ідея мера Нью-Йорка Майкла Блумберга про будівництво «мікроквартир» в тих районах міста, де завищені орендні ставки і де живе багато самотніх людей, не знайшла підтримки у забудовників. Місцеві компанії, так само як і лондонські, воліють займатися нерухомістю преміум-класу.
Однак у британській столиці все ж з’являються подібні проекти. Так, компанія Pocket Living побудувала в Лондоні кілька будинків з невеликими квартирами. До слова, одна з будівель розташована в Вестмінстері, який журнал The Telegraph назвав найдорожчим місцем для купівлі житла у Великобританії. Не дивно, що тут вже все розкуплено. Зараз компанія продає квартири в Хаммерсміті. Щоб стати власником однокімнатних апартаментів, потрібно заплатити 225 тис. фунтів стерлінгів. Правда, щоб придбати таке житло, потрібно пройти узгодження у відповідній раді.
Експерти відзначають, що деякі ринки нерухомості поки не готові до зростання кількості квартир малої площі. Так, в Сіднеї кредитори з великим небажанням видають позики на купівлю об’єктів площею менше 46,5 м².
Максим Любимов
За матеріалами:
Tranio.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас