В Україні залишиться 4 великі банки з західним капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні залишиться 4 великі банки з західним капіталом

10550
З великих банків із західним капіталом в Україні залишиться чотири – Аваль, Укрсоцбанк, УкрСиббанк, Креді Агріколь Банк.
Таку думку висловив фахівець департаменту ринку капіталу інвестиційного холдингу Pro Capital Group Ігор Лизогуб.
“На нашу думку, з великих українських банків із західним капіталом на ринку залишаться Аваль (Raiffeisen), Укрсоцбанк (UniCredit), УкрСиббанк (BNP Paribas), Креді Агріколь Банк (Credit Agricole) – дані банки мають сильні ринкові позиції і навряд чи захочуть продаватися за тими цінами, які зараз пропонують за їхні активи”, – сказав І.Лизогуб.
За словами фахівця, останні операції продажу банків позначили орієнтир в 0,5 капіталу, при докризовому рівні в 5 капіталів, що робить продаж сильного банку невигідним.
Він зазначив, що є велика ймовірність виходу з України грецьких Астра Банк (Alpha Bank) та Універсал Банк (Eurobank EFG), які давно ведуть переговори з потенційними покупцями. Крім того, є ймовірність виходу угорського OTP, але це пов’язано не стільки зі становищем банку в Україні, скільки зі значними проблемами групи на материнському ринку.
“Основні причини виходу навіть не внутрішні, а зовнішні – західні банківські групи просто не хочуть дотувати український бізнес і бажають сконцентруватися на вирішенні власних проблем на основних ринках”, – пояснив І.Лизогуб.
За його словами, це підтверджується масовим виходом зарубіжних банків і з інших ринків, а саме: СНД, регіону Середньої Азії, Північної Африки.
Основними внутрішніми проблемами на українському ринку, які штовхають західні групи до продажу активів, фахівець назвав відсутність зростання банківської системи та прибутковості, високий рівень проблемних боргів і очікування девальвації гривні.
На українському банківському ринку залишаться і, швидше за все навіть розширять свою діяльність, російські держбанки, які мають практично безмежну фінансову підтримку від держави.
Говорячи про плани з розвитку, експерт припустив, що західні банківські групи найбільш ймовірно надалі відмовлятимуться від роздрібного бізнесу на користь корпоративних клієнтів, що в свою чергу буде проявлятися в подальшому урізанні мережі та продажу портфелів проблемних позичальників.
“Російські ж банки, імовірно, будуть претендувати на лідерство у всіх сегментах, але переплачувати за дане лідерство вони не мають наміру, що і підтверджується відсутністю у них активності при останніх продажах українських банків”, – вважає І.Лізогуб.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас