Іноземні банки продовжують втікати з України - тепер Swedbank — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні банки продовжують втікати з України - тепер Swedbank

11233
Мажоритарний акціонер Дельта Банку Микола Лагун домовився про придбання української «дочки» шведського Swedbank. Банкір купує 100% акцій 34-ї за розміром активів фінустанови країни, сума поки не розголошується.
Угода може бути закрита до кінця цього тижня. Попередня домовленість між головою правління Сведбанку Райнером Мюллером-Ханке, який був уповноважений вести переговори від шведів, і Лагуном була досягнута 26 грудня. Закрити операцію планували ще 28-29 грудня, але юристи не встигли підготувати всі необхідні документи. З боку продавця угоду ведуть юридична компанія «Астерс» і інвестиційна компанія InvestoHills.
Swedbank в Україну зайшов в 2007 р. шляхом придбання у Сергія Тігіпка 100% акцій ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку за $735 млн. До кризи справи у Сведбанку йшли непогано – він нарощував мережу та активи.
Однак девальвація гривні в 2008 р. похитнула його становище, 80% всіх виданих кредитів були валютними, через що половина всього кредитного портфеля стала проблемною. Материнській компанії доводилося постійно докапіталізувати банк. З моменту придбання шведи інвестували в українську дочку $750 млн.
У 2011 р. Сведбанк вирішив відмовитися від роздрібного напрямку. Він закрив 140 відділень по всій Україні і виставив на продаж портфель роздрібних кредитів і депозитів. У травні 2012 р. операція з продажу цього портфеля була закрита. Покупцем виступив Дельта Банк. «Мені цікава клієнтська база», – пояснює Лагун.
Корпоративний бізнес у шведів теж не пішов. За 9 місяців 2012 р. кредитний портфель юросіб банку скоротився в два рази – до 2,2 млрд грн. Материнський Swedbank вирішив списати інвестиції в Україну і вийти з цього ринку. Збиток шведів склав близько $1,5 млрд.
Для Лагуна це вже друге придбання банку за останній місяць. Двома тижнями раніше він придбав Кредитпромбанк, який посідає 19-е місце за розміром активів, всього за $1. «За 3-6 місяців ми плануємо злити банки і перебрендувати відділення», – планує Лагун.
Зараз Дельта Банк з активами 31,6 млрд грн. знаходиться на 8-му місці за розміром активів. У разі приєднання до нього Кредитпромбанку (12,5 млрд грн.) і Сведбанку (5,6 млрд грн.) він може піднятися на 4-е місце, поступаючись лише ПриватБанку і двом державним – Ощадбанку та Укрексімбанку.
На наступний рік у Лагуна великі плани. «З купівлі банків і портфелів ми ще не задовольнили свій апетит», – говорить банкір. Він може купити портфель проблемних кредитів Укрсоцбанку та 26-й за розміром активів Universal Bank.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас