Парламент повинен не допустити штучне банкрутство "Енергоатому" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент повинен не допустити штучне банкрутство "Енергоатому" - експерти

Енергетика
504
Верховна Рада нового скликання має продовжити дію Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (№2711-IV від 23.06.2005), щоб не допустити штучного банкрутства ДП НАЕК «Енергоатом».
Таку думку висловили деякі експерти під час on-line прес-конференції на тему «Енергоатому загрожує штучне банкрутство».
За словами директора Центру взаємодії з органами державної влади та оптовим ринком електроенергії ДП НАЕК «Енергоатом» Костянтина Запайщикова, у разі непродовження дії закону №2711 з січня 2013 року кредитори компанії автоматично почнуть процес її банкрутства, вимагаючи повернення старих боргів.
«Слід так само враховувати, що порушення судами справ про банкрутство «Енергоатому» спровокує вимоги комерційних банків щодо дострокового погашення поточних кредитів компанії. В результаті рахунки компанії в банках будуть заблоковані, а поточні надходження за відпущену електроенергію будуть списуватися на погашення кредитів», – прогнозує К.Запайщиков.
«Ціна цієї електроенергії в три рази нижча, ніж у теплової генерації, і в 20 разів нижча від альтернативної. Таким чином, помірна вартість електроенергії для кінцевого українського споживача обумовлена наявністю в балансі ядерної енергетики, хоча проблема дотування залишається дуже актуальною. На мій погляд, зайвий раз не треба перевіряти стійкість системи. Основне значення має баланс – так як «сховищ електрики» не існує, арешт рахунків «Енергоатому» розбалансує всю галузь», – додав К. Запайщиков.
Директор з інформаційної підтримки і взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна нагадала, що НАЕК «Енергоатом» з середини 1990-х років як найбільший в Україні виробник електроенергії більше за всі інші енергогенеруючі компанії країни недоотримував від держпідприємства «Енергоринок» грошей за поставлену електроенергію.
«Це відбувалося через хронічні неплатежі споживачів за електроенергію в період переходу від планової до ринкової економіки. Якби «Енергоринок» вчасно повернув усі борги, цих грошей вистачило б на першочергові роботи з будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС», – зазначила О.Кошарна.
«Дуже сподіваюся, що на цьому тижні ВР ухвалить відповідний законопроект, і банкрутства “Енергоатому” не буде», – додала О.Кошарна.
Довідка. Станом на 1 жовтня 2012 року дебіторська заборгованість ДП «Енергоринок» перед ДП «НАЕК «Енергоатом» за електроенергію, відпущену оптовому ринку електроенергії, складає 5,9 млрд грн. У той же час критична кредиторська заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом» за рішеннями суду та виконавчими приписами на 1 жовтня 2012 р. становить 573 млн грн.
Законом «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» від 23 червня 2005 р. №2711-IV було введено мораторій на стягнення заборгованостей з підприємств ПЕК, які виникли в наслідок несвоєчасних розрахунків за енергоносії, поставлені самими підприємствами ПЕК.
З метою недопущення штучного банкрутства підприємств ПЕК, в тому числі ДП НАЕК «Енергоатом», у Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі» №11421, який дозволяв продовжити дію закону №2711 на 2013 рік. Однак до закриття 6-ї сесії парламенту він так і не був ухвалений. Закон №2711 припиняє діяти з 1 січня 2013 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас