ЗМІ: 30 найнадійніших банків України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: 30 найнадійніших банків України

12553
Глобальні потрясіння на фінансових ринках України та світу поставили вітчизняні банки на межу виживання. Кореспондент і інвестиційна компанія Dragon Capital визначили 30 найбільш надійних установ банківського сектора.
У списку впливового журналу на перше місце вийшов Ощадбанк. Однак держгарантія держави – це всього лише один аспект, який забезпечив старовинному банку та його сусідам за списком можливість отримати почесну номінацію.
Так, старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова називає чотири основні групи, представлені у свіжому рейтингу: це держбанки, фінустанови з європейським капіталом, російські банки і майже половина списку – українські, які належать великим промисловим групам.
Найнадійніші – надзвичайно серйозні гравці внутрішнього ринку. На їхню сукупну частку припадає 80% вітчизняного ринку депозитів. З кожних 10 грн., покладених на рахунок, 8 грн. клієнти довірили тридцятці банків, представлених в нинішньому рейтингу.
У першій десятці найнадійніших фінустанов влаштувалися три українські держбанки. Туюкова пояснює, що чималою мірою стійкість цим структурам забезпечують урядові гарантії. Якщо Ощадбанк або Укрексімбанк виявляться нездатними провести виплати за своїми зобов’язаннями, усю суму боргу візьме на себе держскарбниця.
Серед номінантів рейтингу також вісім європейських установ. Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, вважає, що особливість західних банків полягає в тому, що в разі вимушеної докапіталізації українських дочок італійські, французькі чи голландські банкіри підуть на будь-які фінансові витрати, оскільки не можуть собі дозволити підмочити свою глобальну репутацію, так як це тут же ж позначиться на вартості всього банку.
Також в числі найнадійніших – п’ять російських банків, чотири державні та один комерційний. У них, як і в українських держбанків, є потужна страховка у вигляді бездонної національної скарбниці РФ.
Крім того, пише Кореспондент, стратегія розвитку північного сусіда спрямована на розширення своєї присутності в Україні. Зокрема, російський гігант Сбербанк з 2010 по 2012 рік збільшив свої українські активи більш ніж вдвічі – з 10 млрд до 22,7 млрд грн., а також за цей час наростив обсяг операцій з фізособами на 30%, наводить приклад Туюкова.
При цьому майже половину списку найнадійніших банків України займають вітчизняні комерційні банки. У нинішньому рейтингу їх 14 з 30 можливих. Одна з основ їх благонадійності – гарантоване фінансове підживлення з боку багатих власників.
Наприклад, Надра Банк до кінця поточного року обіцяє залучити 800 млн грн. від свого головного акціонера (частка 90%) – голови групи компаній Group DF Дмитра Фірташа.
Висота, на яку забрався ПриватБанк, багато в чому визначена добробутом його засновників-мільярдерів, які утримують другу і четверту сходинки у Золотій сотні Кореспондента – списку 100 найбагатших бізнесменів України, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.
Їхні сусіди в цьому престижному списку – Рінат Ахметов (№1), Вадим Новинський (№3) і Віктор Пінчук (№6) – гаранти стійкості Першого українського міжнародного банку, банку Форум і банку Кредит Дніпро відповідно.
Десятка найбільш надійних банків, за версією журналу, виглядає таким чином: Ощадбанк, Укрексімбанк, Райффайзен Банк Аваль, UniCredit Bank, Сбербанк Росії, ІНГ Банк Україна, УкрСиббанк, Ерсте Банк, ВТБ Банк і Укргазбанк.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас