Арбузов тисне девальвацією на Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов тисне девальвацією на Януковича

Валюта
9839
13 листопада близько 13.00 курс долара на міжбанку пробив психологічну стелю 8,30 грн./USD. За курсом 8,3027 грн./USD був проданий всього один лот на $ 112 000. «Покупець невідомий, але очевидно, що це дрібний гравець», – говорить валютний дилер банку з групи великих.
Однієї угоди виявилося достатньо, щоб на готівковому ринку курс американської валюти відразу злетів до 8,35 грн./USD. «Чорний ринок дуже чутливий до коливань на міжбанку. Як тільки виходить новина, що курс гривні просів, оптовики тут же додають 2-3 копійки до ціни і продовжують продавати за вищим курсом», – розповідає дилер.
Ланцюгова реакція
На валютному міжбанку торги сьогодні стартували о 10.00 з котирувань 8,22-8,23 грн./USD. «Зранку люди тільки придивлялися, угод практично не було», – відзначає скарбник банку з групи великих. Великі лоти почали продавати ближче до полудня за курсом 8,24-8,25 грн./USD. Основний обсяг торгів пройшов за ціною 8,26 грн./USD. До обіду на ринку спостерігалося затишшя. Найбільші заявки як на купівлю, так і на продаж були задоволені.
До 13.00 на міжбанку залишалися тільки невеликі гравці, з якими, як і раніше, ніхто не хоче торгувати в силу недовіри і негативних новин. «Банки, для яких учасники торгів закрили ліміти, все одно змушені виходити на ринок», – підкреслює голова правління невеликого банку. За його словами, вони продовжують скуповувати валюту, щоб за будь-яку ціну розрахуватися зі своїми великими вкладниками. Ці банки після обіду купували валюту по 8,27-8,29 грн./USD.
Ближче до вечора оптовики купували долари по 8,27-8,30 грн./USD, а продавали «зелені» по 8,35 грн./USD. Найбільший оператор ринку – ПриватБанк – офіційно пропонував купити готівку по 8,24 грн./USD. «У регіонах оптовики дивляться на вивіски «Привата» і додають до його курсу 3-4 копійки», – констатує банкір, що побажав залишитися неназваним.
Чим гірше – тим краще
Окремі учасники ринку просили продати їм безготівкові долари по 8,312 грн./USD, але ніхто не захотів задовольнити ці заявки.
Основною причиною чергового стрибка курсу учасники ринку називають «мовчання» банківського регулятора. «Нацбанк сьогодні на ринок не виходив», – вказує скарбник банку з групи великих.
Як розповіло Forbes.ua джерело в НБУ, регулятор свідомо девальвує курс, намагаючись звернути увагу президента на проблему дефіциту валюти. Заповнити дефіцит Нацбанк збирався, змусивши експортерів продавати свою виручку на міжбанківському ринку.
З подачі регулятора 6 листопада Верховна рада схвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок» (законопроект №11033). Документ надає право НБУ в будь-який момент вводити обов’язковий продаж частини валютної виручки експортерів. Але глава держави досі не підписав цей документ.
«Нацбанк сьогодні спеціально відійшов убік від міжбанку і дав можливість курсу обвалитися. І все тільки для того, щоб показати всю глибину проблеми і стимулювати керівництво країни якнайшвидше підписати закон про валютну виручку”, – вважає джерело в НБУ.
За його словами, законом дуже незадоволені представники експортного лобі. Зокрема компанії, які належать Ахметову, Новинському і Фірташу. «Вони вже засилали ходоків до Адміністрації з проханням ветувати закон», – розповідає чиновник.
Гутаперчевий регулятор
Щоб достукатися до керівництва країни, один з керівників Нацбанку сьогодні на форумі Адама Сміта заявив про необхідність переходу до більш гнучкого курсу гривні. Трохи раніше про це нагадав і МВФ. «Плаваючого курсу як такого бути не може – в наших реаліях курс йде тільки в один бік – у бік девальвації. Те, що Нацбанк не виходить на ринок, говорить про те, що він погодився з курсом 8,30 грн./USD», – вважає колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.
Він не відкидає, що таким чином Нацбанк намагається привернути увагу глави держави до валютної проблеми.
Тільки за жовтень золотовалютні резерви НБУ знизилися на 8,4% – до $26,8 млрд. За словами колишнього заступника голови НБУ Олександра Савченка, виходячи з нинішньої ситуації з резервами і платіжним балансом, необхідно стабілізувати курс на рівні 8,30 грн./USD. «Цілком можливо, що до кінця тижня курс відкотиться до 8,25 грн./USD», – припускає він.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас