Скільки коштує зварити борщ: від Білорусі до США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує зварити борщ: від Білорусі до США

Аграрний ринок
11970
Індекс бігмака – це вчорашній день. Ми вирішили порахувати індекс борщу, і ось що у нас вийшло.
Найдешевшу порцію українського борщу можна зварити в Мінську – 7,9 грн. У Києві тарілка національної страви обійдеться в 12 грн., а московський борщ затягне 23,7 грн.
Індекс борщу
Щоб визначити купівельну спроможність жителів різних країн, в 1986 році The Economist винайшов індекс бігмака – за ціною на всесвітньо відомий бутерброд визначають, як добре живуть мешканці різних країн.
Але бігмак для українців далеко не повсякденна їжа. Інша справа борщ. Це стало візитною карткою нашої країни, і рідкісний іноземний гість може відмовити собі в задоволенні покуштувати українського борщу. А що вже говорити про українську діаспору за кордоном.
Ось ми і вирішили з’ясувати, кому з наших емігрантів український борщ гріє не лише душу і шлунок, але й кишені не спустошує. Ми розрахували вартість тарілки борщу в Україні, Росії, Білорусі, Польщі, Чехії та США – так би мовити, серед сусідів і в найвіддаленішому зарубіжжі.
Найдешевший – борщ з білоруських продуктів – 7,94 грн за порцію, на другому місці – польський – 10,81 грн, і аж на третьому – наш, київський – 12,43 грн.
Чеський борщ затягнув на 14,61 грн за порцію. Майже 22 грн обійшлася тарілка борщу в далекому Чикаго, а в Москві – 23,71 грн.
Як ми рахували
Ми взяли традиційний рецепт українського борщу – з яловичиною, буряком, томатною пастою і часником (докладніше – в інфографіці). Дізналися середню ціну на кожен інгредієнт в Києві, Москві, Мінську Празі, Варшаві, Чикаго в інтернет-магазинах. Дізналися, скільки обійдеться у цих містах 4-літрова каструля борщу, що вміщає 6 порцій, в національній валюті та українських гривнях.
Звичайно, наші розрахунки не претендують на істину в останній інстанції. Деякі продукти, традиційні для нас, в інших країнах знайти складно. Наприклад, свіжий буряк в американських магазинах купити набагато складніше, ніж консервований. Але загальна тенденція підтверджує розмови українських заробітчан про те, що у них продукти дешевші.
Такі результати ФІНАНСИ отримали, розраховуючи, скільки коштує зварити тарілку борщу в різних країнах.
Скільки коштує зварити борщ: від Білорусі до США
Діана Єрьоменко
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас