Кредитпромбанк хочуть продати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитпромбанк хочуть продати

3386
Співвласник Дельта Банку Микола Лагун завершує переговори про придбання контрольного пакету акцій Кредитпромбанку. Міноритарні акціонери банку - три десятки закордонних установ - планують продати українському бізнесменові і свою частку в банку після закриття угоди. Експерти вважають, що за установу буде заплачена ціна нижче номіналу, оскільки її реальну вартість знижують кредити інсайдерам.
Про те, що Микола Лагун завершує переговори про придбання 52% акцій Кредитпромбанку, "Ъ" розповіло джерело в установі. "Дуже схоже, що переговори закінчаться успішно й угоду скоро закриють", - додало воно. Пан Лагун не спростував інформацію, але відмовився коментувати деталі переговорів. "Зможу говорити, коли закриємо угоду", - зазначив він "Ъ". З представником акціонерів Кредитпромбанку - Папунідісом Константиносом (контролює 46,58% акцій) - зв'язатися не вдалося, а голова правління Віктор Леонідов на дзвінки не відповідав. За даними НБУ, на 1 липня Кредипромбанк посідав 19-е місце за активами (12,58 млрд грн) із власним капіталом 2,14 млрд грн.
Папунідіс Константинос поступився 48% акцій установи інвесторам ще два роки тому. У 2010 році 28 іноземних банків і фінансових компаній, серед яких були ЄБРР, Raiffeisen Int., Commerzbank, Cargill, домовилися про входження в капітал Кредитпромбанку. До кризи ці установи видали банку кредити на $400 млн і в рамках їх реструктуризації конвертували борг в акції. Вони отримали в управління 48% банку через створену для цього кіпрську компанію Kaluoma Holdings. На 1 липня 2012 року Kaluoma Holdings Ltd володіла 47,78%. Серед інших акціонерів - кіпрська Fintest Holding Ltd (28,72%) та ірландська Homertron Trading Ltd (23,5%).
У банках-міноритарних акціонерах Кредитпромбанку обізнані про угоду, що проводиться. "Ми дуже сподіваємося, що вона відбудеться, і після цього ми запропонуємо панові Лагуну викупити наші акції, - заявили "Ъ" в одному з них. - Це найбільш прийнятний варіант повернути вкладені кошти. Отримати гроші в нинішній конфігурації, коли більше половини кредитного портфеля видано пов'язаним з Віктором Нусенкісом (вважається власником банку. - "Ъ") структурам, часом без жодних договорів та забезпечення, дуже малоймовірно". Кредити юрособам (83% портфеля) на 1 липня становили 8,2 млрд грн.
Джерело "Ъ" в НБУ підтвердило, що велика частина портфеля Кредитпромбанку інсайдерська, і це відображено у звітах банківського нагляду. "До кризи багато власників намагалися очистити свої банківські активи і привести установи до нормативів, тому що продаж банку з декількома мультиплікаторами був хорошим бізнесом, - підкреслив керуючий партнер компанії "Аваль Брок" Дмитро Полковський. - Зараз багато установ знову фінансують інсайдерів, тому що їм більше ніде взяти гроші на ринку".
Фінансисти вважають, що Микола Лагун заплатить символічну ціну за банк: вартістю угоди стане частина суми кредитів, не погашених структурами концерну "Енерго". "Ймовірно, згідно з угодою, підписаною з 30 інвесторами, пан Нусенкіс повинен був викупити у них частку або продати банк, - вважає Дмитро Полковський. - Не виключено, що перед виборами він вирішив продати весь свій український бізнес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас