Бензин може подешевшати на 15 коп. вже у жовтні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин може подешевшати на 15 коп. вже у жовтні - експерт

622
"Обвал світового ринку нафти і нафтопродуктів досягне України протягом декади, - прогнозує генеральний директор "УкрПетролКонсалтинг" (UPECO) Микола Чернецький. - Вже в третій декаді вересня варто чекати зниження оптових цін на бензини і ДП на 300-500 грн/тонна, що призведе до падіння цін і у роздробі".
На думку Чернецького, трейдери будуть розпродавати накопичені запаси, щоб купити дешевші партії нафтопродуктів. "Падаюча ціна буде тиснути на запаси, закуплені за високими цінами, що призведе до падіння вартості нафтопродуктів в Україні", - вважає аналітик.
Експерт прогнозує, що якщо ціни на світовому ринку продовжать падіння або навіть залишаться на нинішньому рівні, то вже на початку жовтня споживачам варто очікувати зниження роздрібної ціни на 5-15 коп./л.
За останні дві доби вартість нафти сорту Brent на світовому ринку обрушилася на $8,8/бар. (7,5%). Останній раз такий обвал котирувань спостерігався кризової осені 2008 року, коли нафта дешевшала на $6-10/бар. на тиждень і до кінця року втратила 2/3 своєї вартості.
Деякі європейські аналітики вже назвали те, що відбувається, початком другої хвилі кризи. Наскільки ці оцінки точні, як і те, скільки триватиме падіння світових нафтових цін, поки незрозуміло.
Можливість повторення такого різкого і стрімко обвалу котирувань спричинить за собою втечу з нафтового сектора спекулятивного капіталу і, відповідно, зниження попиту на нафту в осінньо-зимовий період, коли її споживання по всьому світу і так скорочується, повідомляється в прес-релізі компанії.
Нинішня криза може передвіщати і повернення нафтового ринку до звичайної для нього циклічності "зростання навесні - зниження восени", притаманної нафтовим котируванням останні 40 років і порушеної в кінці 2000-х з приходом на нафтові біржі спекулятивного капіталу.
Що стосується наслідків обвалу для нафтових профільних учасників, то вони однозначні. Нестабільність ринку змусить трейдерів позбавлятися від дорогих запасів через побоювання подальшого падіння цін. Пропозиція нафти і нафтопродуктів зросте, а купівельний попит, навпаки, буде гальмуватися очікуваннями подальшого зниження цін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас