4 банки добре заробили на стрибку долара - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4 банки добре заробили на стрибку долара - експерт

Валюта
18850
Окремі банки вирішили скористатися панічними настроями на валютному ринку України та добре заробити. У результаті цілеспрямованих дій спекулянтів на міжбанківських торгах, курс долара виріс до 8,20 гривень. Сьогодні ситуація на міжбанку вже стабілізувалася: долар торгується по 8,14 гривень. Вже в найближчі дні курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій дохід. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Банкір прогнозує падіння гривні до 10,5 за долар
"Події, які стались 4 вересня 2012 року, дуже схожі на сплановані дії валютних спекулянтів, які таким чином вирішили добре нажитися на населенні. Дуже дивно було читати в ЗМІ, що зі слів одного з валютних брокерів на міжбанківському ринку закінчилася валюта у вівторок. Бо не зрозуміло, як цей брокер міг таке побачити, оскільки валютні операції в Україні вже давно здійснюються тільки за допомогою спеціальної електронної системи, доступ до якої має тільки НБУ, але ніяк не один з брокерів одного з банків. Швидше за все, цей валютний брокер і був одним з чотирьох учасників спекулятивної атаки", - пояснює він.
За словами експерта, у результаті цілеспрямованих дій спекулянтів, на міжбанківських торгах були помітні ігри між чотирма досить відомими банками на валютному ринку.
"Три банки регулярно продавали валюту одному з банків, а той постійно купував валюту і підвищував курс, при цьому угоди були мінімальні. В результаті вийшла досить-таки дивна картина. Згідно зі звітами цих банків, вони купували валюту за курсом 8,18 гривень, в той час, як середній курс продажу доларів у вівторок склав 8,09 гривень. Тут економічна логіка явно відсутня", - підкреслює Олександр Охріменко.
Однак - продовжує експерт - економічна логіка дуже чітко простежується в діях валютних спекулянтів, які у вівторок розкручували курс долара на міжбанку, а в середу, 5 вересня, поставили на продаж долари за курсом 8,20-8,25 гривень, а один з вищевказаної четвірки - взагалі по 8,29 грн.
"Примітно, що ці банки тільки продають дорого валюту, а ось скуповування доларів вони ведуть за курсом 8,10-8,12 гривень. І це при тому, що ПриватБанк та Унікредит (Укрсоцбанк) продають долари за курсом 8,16 гривень, Укргазбанк і Укрексімбанк - по 8,11 гривень. В даному випадку, можна спостерігати відверті спекулятивні ігри з метою посіяти паніку і продати готівкову валюту за завищеним курсом", - вважає аналітик.
Він підкреслює, що в Україні готівковий долар вже став певним фетишем, який багатьма сприймається як "панацея від усіх бід". А панічні розмови політиків напередодні виборів до Верховної Ради лише допомагають сіяти паніку на валютному ринку, і створюють ілюзію дива, у вигляді готівкового долара.
"Не дивно, що окремі банки вирішили скористатися панічними настроями і добре заробити. Навіть продавши кілька десятків мільйонів доларів за завищеним курсом, можна отримати дуже великий прибуток. І, як кажуть, для досягнення цілей всі засоби хороші", - говорить експерт .
За його словами, сьогодні ситуація на міжбанку вже стабілізувалася, і долар торгується по 8,14 гривень.
"Тому не виключено, що вже в найближчі дні курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій дохід. Ніщо так не приносить дохід як паніка. А особливо, якщо цю паніку цілеспрямовано організовувати, використовуючи "дружню допомогу" своїх колег по валютному ринку", - резюмує Олександр Охріменко.
Нагадаємо, у вівторок, 4 вересня, торги на міжбанку до середини сесії фактично зупинилися, так як відсутні пропозиції щодо продажу валюти, а виставлені лише заявки на її купівлю.
"На початку торгів "Ощадбанк" виставив на продаж валюту, але цієї суми було недостатньо для задоволення попиту. Зараз пропозиції щодо продажу відсутні. Ринок фактично зупинився. Нацбанк з інтервенцією не виходить", - розповів дилер одного з комерційних банків.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас