Нацбанк "сів" на золоту жилу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк "сів" на золоту жилу

Банківські метали
6401
До недавнього часу закупівлі Національним банком золота у населення становили мізерні обсяги. Приміром, в 2010-му вони становили лише 4,5 кг. Але потім ситуація різко змінилася. За підсумками 2011 року НБУ відрапортував про придбання вже однієї тонни дорогоцінного металу, а в першому півріччі поточного року і зовсім поставив рекорд - 1,9 тонни.
Причин настільки разючих змін декілька. По-перше, з другої половини минулого року продаж золота головному банку країни не обкладається податками (додамо ще безпрецедентне право самостійно освоювати вітчизняні копальні). А по-друге, до "золотої лихоманки" долучився Кабінет міністрів. Він розширив можливості Нацбанку та Міністерства фінансів щодо скуповування дорогоцінних металів. Згідно з постановою уряду (№727), скуплені, невикуплені із застави ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінні камені першого порядку, а також брухт дорогоцінних металів при їх продажу, в першу чергу, пропонуються НБУ і Мінфіну. Простіше кажучи, золотце з ломбардів йде в руки цих відомств. До речі, тільки за 2009-ий та перше півріччя 2010 року кількість ломбардів зросла на 30%. Але, судячи з усього, запаси у вигляді дорогоцінного металу у співвітчизників вичерпуються - в 2011 році ці установи збільшили прибуток на 33%, тоді як в 2010-му приріст становив 55%. Але кредитний портфель ломбардів за минулий рік піднявся з 5,5 млрд гривень до 7,3 млрд (швидше за все, завдяки подорожчанню дорогоцінного металу). Таким чином, НБУ в програші не залишився.
Недовіра золоту, або Ситуація змушує
Золото завжди було найбільш безпрограшним вкладенням в кризові часи. Одинадцять років цей дорогоцінний метал зростає в ціні, причому тільки за минулий рік він набрав у вартості 10%. В принципі, такий тривалий етап подорожчання є рекордом з 1920 року. І хоча ціна золота у другому кварталі поточного року впала на 4%, це ніяк не позначилося на його привабливості на тлі тривалої нестабільності валют і, відповідно, акцій компаній (на сьогодні тройська унція коштує приблизно 1596,9 долара). А раз так, то населення України, яке постійно тримають у напрузі прогнози експертів з приводу неминучої девальвації гривні, розпаду ЄС і дефолту США, з урахуванням заяв влади про зростаючий добробут громадян, має зосередитися не на купівлі долара чи євро, а золота. Але, судячи з даних Національного банку про рекордне скуповування дорогоцінного металу, в "золоте" майбутнє вірять далеко не всі співвітчизники.
Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, вважає, що причин продажу населенням золота може бути декілька. "По-перше, здавати золото можуть ті, хто не впевнений в динаміці дорогоцінного металу. Дійсно, котирування золота з серпня 2011 року перестали активно зростати, тому багатьох задовольняє поточна ціна, і вони готові продати дорогоцінний метал.
По-друге, причиною для продажів золота можуть бути роздуми населення щодо майбутнього єврозони і світової економіки в цілому. Населення бачить, що на тлі цих проблем золото не дорожчає. Боргова криза в єврозоні, ймовірно, не досягла свого дна, а економіки інших країн сповільнюються. Тому дорогоцінний метал може знижуватися в ціні.
І, по-третє, населення може продавати золото з метою вкладення своїх коштів в інші активи, зокрема, в банківські депозити в гривні або в доларах США, які більш дохідні або порівнянні з вкладеннями в золото", - відзначає експерт.
Але, схоже, є ще одна вагома причина звернення українців до ломбардів - грошей в гаманцях співвітчизників стає ніяк не більше, незважаючи на популістські заходи влади. Так, заборгованість з виплати заробітної плати вже не перший рік стоїть на рівні 1 млрд грн (у червні - 962 млн грн). І це тільки за офіційною статистикою. Правда, не можна не згадати, що борг, знову ж таки за даними Держстату, щомісяця знижується на 2-4%. Але від цього нікому, як то кажуть, ні тепло, ні холодно. До того ж, при "зарплатних" перевірках бізнесу виявлені порушення в 89% випадках. Так як же, питається, не скористатися послугами "лихваря", якщо в кишені пусто, а кредити зі своїми захмарними ставками недоступні.
Що стосується активізації Нацбанку в "золотій справі", то, за словами Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, причиною тому є і розкручена інформація, що Китай, який володіє найбільшими резервами в світі, збирається скуповувати дорогоцінний метал.
"Якщо інформація підтвердиться, то ціни на золото на світовому ринку істотно виростуть. І тому для формування золотовалютних резервів вигідно мати золото у великій кількості. А останні зміни, що стосуються викупу золотого брухту НБУ і Мінфіном, фактично роблять ці структури монополістами в даній сфері. В результаті, частка золота в резервах регулятора буде тільки зростати. Причому НБУ при бажанні може без проблем продати золото на Лондонській біржі і поповнити свої засіки будь-якою закордонною валютою. Якщо порівняти з іншими країнами, то частка дорогоцінного металу в резервах регулятора дуже маленька - всього 5-6%. Було б розумно її збільшити хоча б до 20%, що забезпечило б стабільність курсу гривні на тривалий час. А в ломбарди люди несуть золото, не маючи можливості позичити гроші, яких вкрай не вистачає, в інших місцях, в тому числі в банках", - пояснив експерт.
За даними Всесвітньої золотої ради, лідером за обсягом дорогоцінного металу в резервах продовжують залишатися США - більше 8 тисяч тонн, за ними йдуть Німеччина і Франція - 3,4 тис. і 3,2 тис. тонн, відповідно. В резервах Росії золото становить близько 3% - понад 900 тонн. А от Китай, який на даний момент і підняв "золотий" галас, має в наявності трохи більше 1000 тонн. Економіка КНР все ніяк не може стати на ноги, усвідомлюючи нестійкість іноземних валют, Китай сконцентрувався на золоті. А маючи в своїх активах трильйонні запаси цих самих інвалют, скуповування ним дорогоцінного металу обіцяє чималий переполох на ринку. Мабуть, така ситуація і спонукала Нацбанк до "золотого" ривка. До речі, скуповування золота у населення дає можливість регулятору активізувати виробництво і реалізацію інвестиційних монет.
НБУ з початку випуску (кінець 2011 року) реалізував їх майже 10 тис. штук на 27,65 млн грн. У плани регулятора входить розширення каналів їх продажу і пом'якшення ціноутворення.
*** Нацбанк почав випуск інвестиційних монет з дорогоцінних металів з метою надання населенню альтернативи вільно конвертованій валюті як засобу накопичення. За оцінками НБУ, на сьогодні обсяг готівкової валюти у громадян України оцінюється в 50-70 млрд дол, а щорічна потреба в золоті для випуску інвестиційних монет для фізичних осіб становитиме 3-5 тонн на рік.
Як підсумок - для поповнення золотовалютних резервів правляча команда виробила свою політику, яка, залишається сподіватися, дасть позитивні результати. Лише б не вийшло "як завжди".
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас