ПриватБанк обнуляє проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк обнуляє проблеми

7411
Як стало відомо виданню, в липні ПриватБанк почав кампанію з реструктуризації проблемних роздрібних кредитів. Обраним фізичним особам, нездатним виплачувати авто-або іпотечний кредити, списують всі нараховані відсотки, пені, комісії і штрафи, пролонгуючи залишок позики під 0,12% річних. Проте якщо клієнт не стане платити і за новим договором, до нього будуть застосовуватися дуже жорсткі санкції. Експерти вважають, що ПриватБанк пішов на таку реструктуризацію, щоб істотно поліпшити свій баланс, оскільки зниження резервів позитивно позначиться на прибутку.
Найбільший за активами банк країни - ПриватБанк - в липні почав проведення реструктуризації проблемних кредитів фізичних осіб, повідомили юристи, що представляють інтереси клієнтів установи в судах. В рамках реструктуризації банк вирішив списувати всі нараховані за період прострочення за кредитами відсотки, пені та штрафи, а залишок заборгованості - пролонгувати під 0,12% річних. Терміни в кожному випадку індивідуальні, це може бути і один рік, і п'ять років. Втім, у договорі прописано, що в разі зриву графіка платежів до позичальника застосовуються штрафні санкції, включаючи 1,16% від суми залишку за кожен день прострочення.
У ПриватБанку підтвердили умови реструктуризації, додавши, що настільки лояльні умови застосовуються до позичальників, які віддали в заставу автомобіль або іпотеку, а також за картковими кредитами. Оцінити масштабність програми реструктуризації в банку не змогли. "По іпотеці поодинокі випадки таких пропозицій були і в минулому році, а реструктуризацію за картками ми пропонуємо давно. Просто про це не прийнято говорити вголос, - сказав прес-секретар ПриватБанку Олег Серга. - Такі пропозиції отримують точкові клієнти, які реально знаходяться у складній ситуації. Щодо них виправляється кредитна історія, їх викреслюють з чорних списків. Щодо тих, хто вирішив уникнути відповідальності, наприклад, продав автомобіль або переховується, порушуються кримінальні справи, і ведеться претензійна робота".
За даними НБУ, на 1 квітня активи ПриватБанку становили 153,66 млрд гривень, власний капітал - 17 млрд гривень, кредитний портфель - 105,94 млрд гривень. Заборгованість фізосіб становила 17,97 млрд гривень, а резерви під неї - 8,15 млрд гривень. Банкіри досі не помічали, щоб ПриватБанк впроваджував програми реструктуризації роздрібних позик. Багато установ провели її ще рік тому. Наприклад, вони могли списати клієнтові залишок боргу, що залишився після продажу застави. "Кожна установа приходить до такого рішення своїм шляхом, і програма реструктуризації виробляється в залежності від поточного стану справ у банку, - пояснює голова правління банку "Форум" Вадим Березовик. - Прийти до угоди з клієнтом завжди вигідніше, ніж стягувати борг через суд".
Банкіри, почувши про умови реструктуризації ПриватБанку, дивувалися такій лояльності, називаючи її "далекою від ринку". "Ми не можемо запропонувати таких умов, тому що існує ціна ресурсу, на яку не можна зовсім не орієнтуватися", - пояснив голова правління Банку Кіпру Владислав Байрака.
Бажання ПриватБанку провести реструктуризацію роздрібних боргів фінансисти пояснюють прагненням знизити розмір проблемного портфеля і розформувати резерви. За даними ПриватБанку, до кінця травня у нього було 23,24 млрд гривень резервів під проблемні кредити. В агентстві Fitch вчора повідомили, що, крім негативних позик, ще 19% портфеля співробітники банку "віднесли до знецінення в індивідуальному порядку". При цьому в Fitch відзначили, що зростання кредитування може викликати потребу в додатковому резервуванні. "Установа могла б створити резерви на рівні близько 20% кредитного портфеля, до того як показник загальної капіталізації за Базельською угодою впав би до 10%", - зазначено в звіті. Стурбованість агентства викликає і зростання обсягів кредитування компаній, пов'язаних з акціонерами, - 48% власного капіталу. "Можливо, у ПриватБанку хочуть зменшити портфель проблемних кредитів, що відразу ж поліпшить його нормативи", - пояснив Владислав Байрака.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас