Підвищені апетити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищені апетити

1097
Дмитро Фірташ буде зміцнювати позиції в титановій галузі, не чекаючи створення приватно-державного титанового холдингу.
Цей намір власника Group DF прозвучав у контексті справи про банкрутство, порушеної в кінці минулого року проти ВАТ "Сумихімпром", одного з двох вітчизняних виробників діоксиду титану та основного виробника комплексних мінеральних добрив, 100% акцій якого належать держхолдингу "Титан України" .
В кінці 2011 року банкрутство сумського підприємства ініціював венчурний фонд ТОВ "КУА "Промислові інвестиції", близьке до групи "Місто-банку" партнера Фірташа - Івана Фурсіна. Відзначимо, що раніше Group DF неодноразово заявляла про готовність придбати "Сумихімпром" в разі приватизації компанії.
Зараз стало ясно, що Фірташ може і не чекати рішення влади про приватизацію сумського підприємства. Олігарх дав зрозуміти, що в змозі керувати діями основних кредиторів "Сумихімпрому" - групи банків, які контролюють близько 1,45 млрд. гривень заборгованості компанії. Тому у держави є два варіанти: або пасивно чекати реалізації основних активів "Сумихімпрому" через банкрутство, або прискорити створення титанового холдингу. Другий варіант, як визнає Фірташ, для нього кращий.
Таємна вечеря
Заява власника Group DF свідчить про його бажання прискорити створення національного титанового об'єднання і про те, що влада все ще роздумує щодо формату і складу учасників проекту.
Частково останню тезу "УкрРудПрому" підтвердив колишній заступник міністра промполітики Сергій Грищенко. Експерт вважає, що залучення стратегічного інвестора в титанову галузь назріло вже давно, оскільки держава не в змозі забезпечити необхідний обсяг інвестицій у її розвиток. Однак конкретні кроки з його створення ще тільки обговорюються, говорить Грищенко.
Одним зі свідчень готовності держави розпрощатися з ключовими титановими активами стала постанова Кабміну "Про деякі питання титанової галузі". Згідно з документом, монопольний виробник титанової губки в Україні і єдиний виробник в Європі - Запорізький титаново-магнієвий комбінат (ЗТМК) був виведений зі складу держхолдингу "Титан України" і переданий Фонду держмайна (ФДМ) для підготовки продажу на конкурсній основі 49%+1 акція комбінату. Контрольний пакет ЗТМК планується залишити в держвласності.
Постанова була підписана ще в кінці січня, але оприлюднена тільки у квітні, що говорить про безпрецедентну закритість підготовки заходів з реформування титанової галузі. Весь цей час на ЗТМК велася підготовка програми модернізації виробництва вартістю понад 600 млн. доларів, положення якої, очевидно, будуть внесені до переліку інвестзобов'язань при продажу комбінату. Відзначимо, що в березні під час візиту до Запоріжжя президент Віктор Янукович повідомив про наявність у комбінату потенційного інвестора, готового вкласти в розвиток підприємства 700 млн. доларів.
Серед основних заходів на ЗТМК - створення нового виробництва титанового шлаку потужністю 150 тис. тонн, ділянки з випуску металевого магнію і закупівля нового обладнання для ректифікації тетрахлориду титану. Зараз проектно-конструкторський відділ комбінату займається підготовкою до перенесення обладнання з аварійних цехів і розчищенням площ під нове будівництво. Крім того, в цьому році на ЗТМК повинна бути модернізована електронно-променева піч для випуску 1,5 тис. тонн титанових злитків на рік і відновлена діяльність цього переділу.
Фірташ неодноразово озвучував свій інтерес до ЗТМК. У перспективі комбінат може стати основним постачальником губки для придбаного ним в Італії виробника титанових сплавів - Tifast Srl. Для цього власник Group DF готовий наростити випуск губки в Запоріжжі з нинішніх 9-10 тис. тонн - до 40 тис. тонн на рік. Одним з найбільших споживачів продукції італійського заводу Фірташа може стати Airbus. Після продажу Tifast українському бізнесменові менеджери компанії активно налагоджували контакти з європейським авіаконцерном.
Кому ВІНК
За логікою Фірташа, стрижневим активом, навколо якого планується створити приватно-державний титановий холдинг, має стати ПрАТ "Кримський титан" (Армянськ, Крим), в якому 50%-1 акція володіє Ostchem Germany (входить в Group DF), 50%+1 акція належить держхолдингу "Титан України".
Крім того, до складу нового холдингу можуть увійти найбільші видобувні титанові комбінати країни - Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК, Житомирська область) і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ГМК, Дніпропетровська область). Зараз ці підприємства орендує "Кримський титан", проте угода про їх оренду укладена лише до вересня 2014 року. Тому створення холдингу під егідою "Кримського титану" дозволить Фірташу не тільки узаконити своє перебування на сировинних комбінатах, а й зміцнити позиції в галузі.
Тим більше, що ще в кінці 2010 року власник Group DF озвучив своє бачення майбутнього стратегічного партнерства з державою. На переконання Фірташа, 75% нового холдингу має належати приватному інвестору, 25% - державі. В кінці травня в Сумах бізнесмен ще раз підтвердив незмінність своєї позиції.
Як обґрунтування претензій на три чверті титанової галузі країни Фірташ висуває тезу про необхідність її докорінної модернізації та збільшення потужностей. У травні в одному з інтерв'ю олігарх озвучив наміри інвестувати в розвиток галузі 2,4-2,7 млрд. доларів. За ці гроші планується у декілька разів збільшити потужності "Кримського титану". Коли в 2004 році це підприємство перейшло під контроль Ostсhem, воно випускало близько 30 тис. тонн титанового пігменту для лакофарбової промисловості. А до кінця 2012 року в Армянську планують вийти на виробництво 120 тис. тонн діоксиду титану. І почнуть створення ще одного виробництва потужністю 120 тис. тонн. Таким чином, через кілька років сукупні потужності "Кримського титану" складуть 240 тис. тонн.
Потребує серйозної модернізації і інфраструктура сировинних титанових підприємств. Швидше за все, найбільш масштабні зміни будуть відзначені в Житомирській області. У 2013 році Іршанський ГЗК почне освоювати одне з найбільших у світі - Стремигородське родовище апатито-ільменітових руд з прогнозними запасами 1,2 млрд. тонн. Інвестиції в цей проект оцінюються в 450 млн. доларів. Вільногірський ГМК практично вичерпав існуючий гірничий відвід Малишевського родовища ільменіто-рутилових руд і буде переносити техніку на нову ділянку, що також потребує чималих інвестицій.
Джерела в Кабміні кажуть, що далеко не всі в оточенні президента згодні допустити Фірташа до металевого титанового переділу. Існує варіант розвитку подій, коли на горизонті ЗТМК замерехтить досі невідомий інвестор. Не дивно, якщо він виявиться пов'язаним з сім’єю президента, яка останнім часом посилено нарощує активи в різних галузях вітчизняної економіки. В цьому випадку Вільногірський ГМК як постачальник сировини для металевого титанового переділу не увійде до складу імперії Фірташа. Сам голова Group DF навряд чи зважиться піти на відкритий конфлікт з Януковичем.
Титанічні очікування
Нинішні титанові пристрасті в Україні розвиваються на тлі зростаючого світового попиту на пігментний діоксид титану. У 2012 році попит на цей матеріал складе близько 5,8 млн. тонн на рік, до 2016 року зросте до 6,6 млн. тонн, а до 2020 - до 7 млн. тонн. Не менш позитивні очікування плекають і виробники напівфабрикатів і кінцевої продукції металевого титану.
Титанова галузь зустріла світову фінансову кризу на піку виробництва прокату, яке в 2003-2008 роках зросло майже на 60% і досягло майже 180 тис. тонн. Однак за два наступні роки світове споживання титану знизилося майже на 40%. Експерти відзначають, що в цей час краще за інших себе почували постачальники продукції для авіакосмічної промисловості, а найбільше постраждав сегмент індустріального споживання титану.
Під час кризи основний споживач губки ЗТМК - російське "ВСМПО-Авісма" практично припинила купувати продукцію українського підприємства, тому комбінат змушений був переорієнтувати поставки на Китай.
У найближчі роки в світі очікується стабільний розвиток цивільного і військового авіабудування, які разом споживають більше половини титанових сплавів, що випускаються в світі. Ймовірно, після аварії на АЕС "Фукусіма-1" в Японії не виправдаються очікування виробників засобів для атомної енергетики, в якому раніше очікувався найбільший приріст. Однак попит на титанові труби підтримають будівництво нових підводних човнів і авіаносців, платформ для освоєння нафтогазоносного океанського шельфу, установок для опріснення води і виробів медичного призначення. Крім того, очікується зростання споживання титану в автомобілебудуванні. Все це говорить про швидке відновлення докризового попиту на титан.
Власник компанії "Велта" (освоює Бірзуловське родовище титано-ільменітових руд) Андрій Бродський вважає процес вертикальної інтеграції в титановій галузі неминучим, а час для створення ВІНК оптимальним. За його словами, в світі вже зросли ціни на двоокис титану, а через півтора-два роки на ринку буде пік попиту на титанову губку. Причиною цього Бродський називає проекти будівництва підводних човнів і авіаносного флоту в США і Китаї вартістю трильйони доларів. Тому, якщо до 2014 року ЗТМК встигне завершити перший етап реконструкції, продукція комбінату буде дуже затребувана. Однак, хто в цьому випадку отримає вигоду від сприятливої світової кон'юнктури і чи встигнуть до "бенкету титанів" запорожці, покаже час.
Ярослав Дмитренко
За матеріалами: Укррудпром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас