Годинники і телефони замінять українцям платіжні картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Годинники і телефони замінять українцям платіжні картки

Валюта
3069
Нові безконтактні технології платежів витісняють звичайний банківський пластик. Безконтактні технології вже півроку працюють в Україні. Близько 30 великих мереж різних сфер торгівлі встановили у себе такі термінали. Проте поки що дуже мало людей користуються цією технологією, і такі картки випускає тільки один банк в Україні. У той же час у сусідній Польщі вже третина карток дозволяє розплачуватися за безконтактними технологіями в магазинах, ресторанах і на транспорті. Кореспондент "Комсомолки" своїми очима бачив, як нові технології змінюють спосіб життя європейців.
Українські реалії
Безконтактні платіжні картки в Україні з'явилися в кінці минулого року. Тоді MasterCard і ПриватБанк запустили першу в країні безконтактну технологію PayPass. Саме тоді я і оформив собі таку картку. Правда, платив я нею лічені рази. Ще небагато мереж встановили собі нове термінальне обладнання для обробки таких платіжних засобів.
Та й варто відзначити, що картка-стікер працює тільки безконтактно. Як правило, її приклеюють до задньої кришки телефону. А сьогодні, за статистикою, кожен з нас практично не розлучається з мобільним телефоном. І в разі втрати телефону ми помічаємо це за 15 хвилин, а відсутність гаманця можемо не помітити протягом 3-4 годин. Картка-стікер ніколи не передається в руки касирові, ви самостійно прикладаєте телефон до спеціального терміналу для здійснення оплати. Таким чином виключається ризик шахрайських транзакцій.
- У технології Master Card PayPass незалежно від того, на яку суму здійснюється платіж, авторизація клієнта відбувається завжди безконтактно, - говорить менеджер з розвитку PayPass представництва MasterCard Europe в Україні Олександр Будяков. - Для більшої зручності покупки до 100 гривень можна здійснювати без підпису і пін-коду.
Зараз ми активно працюємо з торговими мережами і проводимо програми навчання, щоб вони могли обслуговувати клієнтів з такими картками. Це вигідно і торговим мережам, і їх клієнтам: покупці витрачають менше часу на касі, не чекають решту, і така транзакція завжди безпечна.
Європейські інновації
Найбільш інноваційною країною у всій Європі з впровадження безконтактних платежів на даний момент є Польща. Там вже третина всіх карток, що знаходиться в обороті, системи Master Card PayPass дозволяють здійснювати платежі за новою технологією. І що головне, там є набагато більше місць для їх застосування - практично третина всіх магазинів приймають ці платежі.
Так, у місті Вроцлав був запущений проект зі встановлення безконтактних терміналів в міському транспорті. З їх допомогою можна купити квитки на одну або кілька поїздок, а також поповнити проїзний. Зараз подібне обладнання закуповується для транспорту у Варшаві, а в метрополітені вже встановлено квиткомати, де можна купити проїзний квиток безконтактною карткою.
Величезне значення в популяризації таких платежів мали молодіжні музичні фестивалі, під час яких всім, хто купив квитки, видавали безконтактну картку для платежів на території музичного комплексу. Тепер саме молодь стала двигуном цієї технології.
Більше того, зараз у Варшаві стали з'являтися каси самообслуговування. Їх встановили в одній з мереж супермаркетів. Виходячи з покупками з магазину, вам достатньо їх просканувати на такій касі і заплатити за допомогою картки - контактної чи безконтактної. У великих торгових центрах чи не кожен другий магазин вже обладнаний терміналом для прийому таких карток. Все це призводить до швидкого зростання саме безконтактних платежів.
- У 2010 році загальне число транзакцій з використанням безконтактних карток склало 1,7 мільйона, - говорить менеджер з розвитку PayPass представництва MasterCard Europe в Польщі Себастьян Кшик. - Минулого року кількість транзакцій продовжувала активно зростати, за перше півріччя поляки оплатили картками PayPass покупки загальною вартістю 71,8 мільйона польських злотих, що в 2,5 рази перевищує даний показник за весь 2010 рік і в п'ять разів перевищує середньоквартальний показник.
Як каже фахівець, ця технологія дуже популярна в місцях, де важлива швидкість обслуговування. Наприклад, в ресторанах швидкого обслуговування, аптеках, кінотеатрах, супермаркетах, на заправках, вокзалах і в аеропортах.
Гаманці - це вже моветон
У якнайближчому майбутньому навіть звичні нам картки кануть в Лету. MasterCard вже зараз випускає годинник, в які впроваджується технологія PayPass за допомогою спеціального чипа, що заміняє вашу картку. Тобто для того, щоб розплатитися, вам досить піднести руку до терміналу.
Вже в кінці цього року більшість виробників мобільних телефонів обіцяють випустити апарати з підтримкою нової технології NFC, яка дозволить прописувати на стандартній SIM-картці не тільки ваш номер телефону, але і номер банківського рахунку (навіть декількох рахунків, причому різних банків), з яким буде працювати телефон.
За оцінками експертів, через п'ять років весь світ перейде на безконтактні технології. Головними перешкодами їх розвитку в Україні є низька довіра людей до банків і високий рівень тіньової економіки.
Будемо сподіватися, що й українці через якийсь час приєднаються до всього цивілізованого світу і зможуть масово використовувати нові платіжні технології.
Довідка
На сьогодні безконтактна картка PayPass, яку випускає ПриватБанк, це стікер (наклейка) розміром приблизно 2 на 3 сантиметри. Він кріпиться до мобільного телефону або будь-якого іншого предмету, який ви завжди носите з собою. Ця картка "прив'язується" до вашого поточного рахунку і є додатковою карткою, за допомогою якої ви зможете здійснювати покупки значно швидше.
При цьому, якщо сума чека не перевищує 100 гривень, вам достатньо просто піднести стікер до терміналу - і транзакція відбудеться протягом однієї-двох секунд. Якщо ж сума буде більшою, вам потрібно буде ввести пін-код. При цьому підписувати чеки не доведеться. Сьогодні в Україні безконтактні картки приймають більше 1000 торгових точок найбільших мереж.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас