У людей відіб'ють охоту до валютних депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У людей відіб'ють охоту до валютних депозитів

Кредит&Депозит
7940
Прибутковість за доларовими банківськими внесками може знизитися до 4% річних.
Уряд намагається збільшити привабливість валютних ОВДП за рахунок зниження прибутковості депозитів в інвалюті. Зокрема, собівартість валютних внесків для банків збільшується через підвищення ставки відрахувань до Фонду гарантування внесків фізосіб і норми обов'язкового резервування - на 0,3% і 0,5% відповідно. У зв'язку з цим банкіри змушені будуть піти на зниження відсотків за валютними внесками, які стануть менш привабливими на тлі ставок за гривневими депозитами. А попит на валютні внески, підігрітий девальваційними страхами, буде задоволений номінованими в доларах і євро ОВДП, у яких прибутковість буде набагато вищою.
Як розповів "Мінфіну" президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, вже у вересні 2012 року ставки за депозитами в іноземній валюті знизяться. "Це відбудеться за рахунок збільшення вартості відрахувань до Фонду гарантування внесків фізичних осіб за валютними депозитами", - зазначив він. При цьому пан Сугоняко підкреслив, що банки будуть змушені зменшувати залучення валютних депозитів. "Зараз складно спрогнозувати, наскільки саме вони їх знизять, тому що це почнеться тільки з вересня", - сказав експерт.
Нагадаємо, що відповідно до закону № 4452-VI "Про систему гарантування внесків фізичних осіб" (набуває чинності 21 вересня 2012 року), ставка регуляторного збору для гривневих депозитів збережеться на рівні 0,5% від загального депозитного портфеля банку, а для валютних - підвищиться до 0,8% (див. статтю "Мінфіну" - "Банківські внески поза гарантією").
Крім того, з 31 березня 2012 року введено новий порядок формування обов'язкових резервів банками, закріплений постановою Нацбанку України (НБУ) № 102 від 21 березня цього року. Згідно з документом, норматив обов'язкового резервування під валютні депозити фізосіб і юросіб до запитання зростає з 8% до 8,5%.
Ставки за валютними депозитами вже повзуть вниз
Так, перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін зазначив, що ставки за валютними депозитами вже знижуються. "Просто додасться ще один чинник зниження ставок і зменшення гнучкості валютних внесків, - зазначив він. - Але основною причиною даного тренду, як і раніше, виступає заборона валютного споживчого кредитування" (див. статтю - "Валюта поза законом").
У той же час президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що ставки за депозитами в інвалюті знизяться "всього лише на 0,2-0,3%". Хоча скарбник банку "Національний кредит" Василь Невмержицький прогнозує падіння прибутковості за валютними внесками під кінець 2012 року до 2,5-4% річних. "Зниження не буде різким, але до кінця року банки знизять ставки за валютними внесками", - упевнений він. Пан Невмержицький підкреслив, що заходи, які вживаються НБУ, в частині валютних внесків є продовженням політики регулятора, спрямованої на зменшення доларизації (див. статтю - "Долару оголосили смертний вирок").
Валютні ОВДП vs валютні депозити
Мар'ян Заблоцький з АТ "Ерсте Банк" вважає, що підвищення ставки відрахувань до фонду гарантування це ще один захід, який робиться для "демотивації" валютних депозитів. "Нацбанк поступово підвищує норми резервування валютних внесків, збільшуючи їх собівартість для банків", - сказав він.
При цьому пан Заблоцький впевнений, що валютні депозити залишаться популярними в основному серед українських банків, так як іноземні банки сьогодні забезпечені валютою, завдяки своїм материнським структурам. "Всі заходи щодо зниження популярності валютних депозитів зводяться до нуля, у зв'язку з розміщенням валютних ОВДП з боку Міністерства фінансів", - підкреслив він. Таким чином, у банків з'явилася можливість розмістити кошти в доларах під ставки, що покривають вартість валютних депозитів.
Як відомо, уряд, починаючи з середини 2011 року, займається активним пошуком альтернативних джерел поповнення державної скарбниці з метою обслуговування внутрішнього і зовнішнього боргу країни. У зв'язку з цим були запущені в обіг спершу індексовані ОВДП з прив'язкою до офіційного курсу долара НБУ, потім вже були випущені облігації, номіновані в доларах (див. статті "Мінфіну" - "ОВДП пустили на девальвацію"). Далі, керівництво НБУ спільно з Міністерством фінансів заявили про намір продавати доларові ОВДП населенню, на руках у якого зараз, за різними оцінками, знаходиться близько $60 млрд (див. статтю - "НБУ скасує смертний вирок долара"). Останнім нововведенням з боку уряду був запуск номінованих у євро ОВДП (див. - "Боргова диверсифікація").
Зазначимо, що за останньою інформацією прибутковість ОВДП в доларах і євро становить 9,3% і 4,8% відповідно, тоді як в комерційних банках ще є пропозиції валютних депозитів - від 9% до 12% річних.
Депозити у валюті потрібні для зберігання
Павло Крапівін стверджує, що банки від депозитів повністю не відмовляться. З ним погодився Василь Невмержицький, який вважає, що зниження ставок з 6-7% до 4% річних не матиме пропорційного впливу на частку валютних внесків банківської системи. "Не варто очікувати значного і різкого зниження частки валютних внесків у структурі депозитного портфеля фізосіб, яка на сьогоднішній день складає близько 45%", - додав скарбник. За його словами, вкладники, незважаючи на низькі ставки, частіше обирають депозити в доларах або євро. "В таких випадках, як правило, депозит розглядається не тільки як джерело одержання доходу, скільки як спосіб заощадження накопичень", - упевнений він.
У той же час процес зниження динаміки приросту валюти на депозити буде відбуватися по мірі зменшення прибутковості валютних внесків. "Не думаю, що зниження ставок в два рази викличе пропорційне зменшення темпів приросту депозитної бази у ВКВ", - підкреслив пан Невмержицький.
При цьому Павло Крапівін зазначив, що якщо ефективно запрацюють операції СВОП з НБУ у парах гривня/долар і гривня/євро, то "попит на депозити в іноземній валюті може навіть вирости" (див. статтю - "Банки скинуть доларовий баласт" ).
Потреба у валютному ресурсі
Учасники ринку також відзначають надмірну валютну ліквідність на банківському ринку, обумовлену забороною валютного кредитування, яке доступне тільки для компаній, що мають валютну виручку. "Більшість зовнішніх позик, що вимагають погашення, або погашені, або надані "спорідненими" банками", - поділився Павло Крапівін.
У той же час обсяг депозитів у валюті залишається значним. Так, за даними НБУ, за лютий 2012 банківська система залучила валютних внесків ще на $283 млн (див. статтю "Уряд відбере депозитний відсоток"). "Банкам вільно конвертована валюта необхідна для повернення валютних депозитів вкладникам, обслуговування зовнішніх боргів, купівлі облігацій", - розповів пан Невмержицький.
При цьому, за словами Олександра Охріменка, зараз немає офіційних даних щодо валютної ліквідності банківської системи. "Про це всі просто говорять, - зазначив він. - Сьогодні валюта починає просто заходити під вибори, і ліквідність становить приблизно $18-20 млрд". Олександр Сугоняко впевнений, що банки тільки виграють від підвищеної валютної ліквідності, особливо, якщо відбудеться знецінення національної валюти. "Банки відчувають, що ситуація може погіршитися, тому і тримають ці гроші на чорний день", - сказав він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас