Чому банки виходять з АУБ: офіційна версія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому банки виходять з АУБ: офіційна версія

3204
VAB Банк, АТ "Єврогазбанк", банк "Хрещатик" і ПриватБанк ухвалили рішення про припинення членства в Асоціації українських банків (АУБ). Про це йдеться в повідомленнях банків.
За словами банкірів, АУБ не змогла консолідувати банки навколо себе, надаючи перевагу своїм амбіціям і бажанням.
"За наявності позитивних тенденцій, які простежуються в реаліях української економіки, - підкреслив Дмитро Гриджук, голова Правління банку "Хрещатик", - дуже важливо знайти розумні та зважені рішення, спрямовані на поліпшення ситуації у фінансовому секторі в цілому, активізацію кредитування реального виробництва і розвиток іпотеки, стабілізації національної валюти і дедоларизації всіх аспектів економічного життя і т.п. Саме це має бути на порядку денному, - продовжив банкір, - Так само, як актуальне на сьогодні питання - зміцнення довіри населення і світового товариства до українських банків і українських фінансистів, які довели: криза - це передусім уроки зваженого управління та оптимізації ефективного банківського бізнесу".
"Однак ті представники банківської громадськості, які повинні оберігати спокій і стабільність українського ринку, - зазначив Гриджук, - продовжують розгойдувати човен недовіри, чуток, політичних пристрастей навколо таких складних і одночасно тонких матерій, як грошово-монетарна політика. Це не просто суперечить діловій етиці, це некоректно і непрофесійно. Наші прадіди здавна говорили, що доля любить жартувати з тими, хто в чужому оці порошинку бачить, а в своєму і колоди не помічає".
У свою чергу, Голова Правління VAB Банку Денис Мальцев відзначив наступне: "Багато великих українських банків протягом тривалого періоду часу неодноразово направляли критичні зауваження на адресу керівництва АУБ через нехтування інтересами учасників ринку і пасивну позицію щодо захисту інтересів банків на законодавчому рівні. Однак належних висновків керівництво АУБ так і не зробило. Зважаючи на неефективність такої позиції банківське товариство почало шукати нові форми самоорганізації, в тому числі за допомогою самостійної участі у нормотворчості на рівні урядових і професійних робочих груп.
Торік VAB Банк разом з багатьма іншими учасниками ринку увійшов в Незалежну асоціацію банків України, яка, на нашу думку, демонструє достатню ефективність і наполегливість щодо захисту інтересів учасників ринку банківських послуг і посідає більш конструктивну позицію у вибудовуванні діалогу з регулятором щодо обговорення спірних питань і нових механізмів регулювання ринку та ринкових відносин. Ми сподіваємося на успішну роботу цієї організації і що за підтримки учасників спільними зусиллями вона зможе створити всі необхідні передумови для забезпечення стабільності роботи фінансової системи України, високих стандартів банківського сервісу та розвитку прозорої конкуренції".
Нагадаємо, 27 березня інформаційне поле фінансової сфери було буквально підірвано прес-конференцією президента АУБ Олександра Сугоняко. На ній він жорстко розкритикував діяльність Національного банку. Далі були різні припущення ЗМІ на предмет того, навіщо АУБ такі різкі випади в бік Нацбанку. Поки "гарячими" є дві версії: АУБ дійсно не знає, як впливати на НБУ, або керівництво АУБ збирається на вибори від опозиції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас