Банкіри кажуть, що критикувати НБУ поки немає за що — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри кажуть, що критикувати НБУ поки немає за що

667
Банкіри не підтримали критику грошово-кредитної політики, що проводиться Національним банком України, з боку голови Асоціації українських банків (АУБ) Олександра Сугоняка. За їхніми словами, у сфері банківського регулювання дійсно існує низка невирішених проблем, однак з точки зору доступу до ресурсів і підтримки макроекономічної стабільності у фінансистів до Нацбанку претензій немає.
Так, член ради НБУ Роман Шпек зазначив, що з подивом сприйняв заяву Олександра Сугоняка про те, що відсутність "Основ грошово-кредитної політики", що розробляється радою Нацбанку, може призвести до дестабілізації курсу гривні. "Так, можна погодитися, що досить довгий період у Ради НБУ немає повноважень, які закінчилися ще в 2010 році. Основні принципи не затверджені на 2011 і на 2012 роки. Це порушення Конституції і закону "Про НБУ". І це питання має бути вирішене найближчим часом. Але стверджувати, що без розроблених "Основних принципів грошово-кредитної політики" НБУ не забезпечує стабільність гривні, м'яко кажучи, некоректно", - вважає Шпек.
За його словами, ключовим завданням НБУ відповідно до законодавства є забезпечення стабільності грошової одиниці України. При виконанні своєї основної функції НБУ виходить з пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі, а також сприяє дотриманню стійких темпів економічного зростання і підтримує економічну політику Кабінету міністрів. "І ця діяльність успішно ведеться, навіть незважаючи на відсутність "Основних принципів" - виходячи з поточної економічної ситуації в країні і на базі аналізу мінливої ситуації у світовій фінансовій системі", - зазначив Шпек. Так, за його словами, протягом 2011 року обсяг кредитування для підтримки економічного розвитку збільшився на 9,6% порівняно з 0,9% в 2010 році. При цьому рівень доларизації банківських кредитів зменшився до 41% в порівнянні з майже 47% станом на 1 січня 2011 року (на початок 2009 року - 60%). На думку банкіра, це сприяє зниженню ризиків за зовнішніми факторами.
Практикуючі банкіри, в свою чергу, вважають, що в заявах Сугоняка більше політики, ніж здорового глузду і аналізу. "У банківської спільноти до сьогоднішнього дня залишалася лише одна актуальна проблема - чинний порядок розрахунку валютної позиції, який не дозволяв відносити на позицію резерви, сформовані під валютні кредити", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. Однак, за його словами, в найближчі дні ця проблема буде вирішена, тому що НБУ спільно з декількома найбільшими банками запускає пілотний проект, згідно з яким банкам буде дозволено перейти на старий порядок розрахунку нормативу валютної позиції - і для закриття позиції купувати валютні облігації. "Цей механізм буде працювати", - погоджується голова правління "Ерсте Банк" Павло Цетковський.
Голова наглядової ради "Дельта Банку" Микола Лагун також зазначив, що не згоден з тим, що НБУ утримує курс гривні на шкоду економічному розвитку і на шкоду банківській системі, стримуючи кредитування. За його словами, зараз на коррахунках банків у НБУ накопичено понад 20 мільярдів гривень, що означає наявність у банків понад 5 мільярдів гривень, які в будь-який момент можуть бути спрямовані на кредитування. "І те, що банки не відправляють ці кошти в економіку - не вина Національного банку. Причина - відсутність платоспроможного позичальника, наявність "поганих" активів у банків після кризи, непрозора, корумпована судова система, а також недостатній практичний законодавчий захист кредиторів", - підкреслив Лагун.
Нагадаємо, вчора голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко розкритикував роботу Національного банку України, заявивши, що дії НБУ, спрямовані на штучне утримання курсу гривні, стримують кредитування економіки, а в сфері платіжного балансу зберігаються високі ризики.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас