Тігіпко б'ється за Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко б'ється за Кіпр

Казна та Політика
1856
Загроза істотного дефіциту зведеного держбюджету, який неминуче виникне в поточному році через непоступливість Росії в питанні ціни на газ і завдяки соціальним ініціативам президента Януковича, змушують Кабмін працювати над пошуком додаткових джерел надходження коштів до державного бюджету.
Як стало відомо "ЭИ", Кабмін готовий розширити перелік офшорних зон, додавши до звичного списку офшорних територій, що використовуються для мінімізації податкових платежів, такі великі гавані, як низка кантонів Швейцарії та Люксембург. Що стане самоспростуванням риторики влади, яка в кінці минулого року розводила руками, кажучи про неможливість визнати офшорками країни - члени ЄС.
У той же час поза підозрою у відмивальному статусі залишається Кіпр - найбільша офшорна зона для бізнесменів пострадянського простору і найбільший постачальник прямих іноземних інвестицій. За даними Держстату, в минулому році найсуттєвіше збільшився капітал інвесторів, зареєстрованих на Кіпрі, - на $2,6 млрд. при загальному обсязі прямих іноземних інвестицій на рівні $4,56 млрд. (на другому місці - Австрія, звідки в Україну було направлено близько $700 млн.).
"ЭИ" не вдалося отримати офіційних коментарів від представників Кабміну, однак, за даними одного зі співрозмовників видання, розширивши перелік офшорних зон країнами ЄС, держбюджет планують поповнити на суму 2 млрд. грн., які потім направлять на покриття дефіциту Пенсійного фонду.
"Якщо таке станеться, то це вкаже нам на тенденцію в діях влади, які спрямовані на максимізацію бюджетних надходжень, - говорить директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ, член ради НБУ, академік Валерій Геєць. - Це правильний напрямок, і подальше розширення переліку офшорних зон неминуче".
У той же час інші опитані експерти в розширенні списку офшорних зон бачать лише передвиборчі маніпуляції з громадською думкою. "Якщо вести роботу з боротьби з мінімізацією оподаткування, то починати треба саме з ключової офшорної гавані - Кіпру", - вважає екс-голова Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов. На його думку, без включення Кіпру до переліку офшорів істотного поповнення бюджету від операцій вводу-виводу капіталу чиновникам чекати не варто.
Банкіри ж бачать у намірах уряду лобізм окремих банківських груп, наближених до влади. "Якщо припустити, що СБУ, Мінфін і Нацбанк будуть жорстко контролювати операції з виведення капіталу у дві-три легальні офшорні зони, то, побудувавши на цих потоках банківський бізнес, можна заробити мільярди", - констатує голова правління одного з найбільших банків, що побажав залишитися неназваним. Банкір нагадує, що філії на Кіпрі є у ПриватБанку і "Банку Кіпру". "Але, вважаю, якщо ці потоки замкнути на якийсь із банків, близький до влади, то за рік можна заробляти до $200 млн. тільки на комісійних", - додав банкір, попутно нагадавши про "близькість" між Сергієм Тігіпком і групою "Приват".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас