Сімейний фінансист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сімейний фінансист

Казна та Політика
1248
Новий глава Мінфіну Юрій Колобов через спільних друзів міцно пов'язаний з родиною Віктора Януковича. Його завдання - стежити, щоб фінансові потоки країни працювали винятково на благо президента.
"Як же він схожий на сина президента, прямо брат-близнюк", - перешіптувалися журналісти в Кабміні, коли на засіданні уряду з'явився новоспечений міністр фінансів - 38-річний екс-заступник голови Нацбанку Юрій Колобов. Вражаючу схожість відзначив і колишній глава секретаріату Віктора Ющенка Олег Рибачук: мовляв, складається враження, ніби "синка підібрали". Сам міністр ні з ким пліткувати не став. Отримавши традиційний букет троянд від прем'єра і нічого не сказавши про свої перші кроки на новій посаді, він на великій швидкості зник від журналістів.
Втім, сиди він, цікаві навряд чи почули б заготовлений чиновником план революційних реформ. Фінансисти, політологи і колишні колеги молодого міністра сходяться на думці, що з його приходом Мінфін очікує та ж доля, що Нацбанк або Міністерство внутрішніх справ: відомство стане слухняним інструментом у руках президента. Фокус пролив світло на білі плями в біографії нового члена Кабміну і з'ясував, за які заслуги відомий виключно в професійних колах Колобов отримав контроль над державними фінансами.
Бідні родичі
Офіційна біографія Юрія Колобова небагатослівна. На відміну від більшості топ-чиновників нинішньої влади, він народився не в Макіївці чи Донецьку, а в Павлограді на Дніпропетровщині. Правда, крім Павлограда, у нового головного фінансиста є ще одна мала батьківщина - село Козинці Тростянецького району на Вінниччині. Звідти родом його мама - Віра Шульц (у дівоцтві), там же до цих пір живуть його двоюрідна тітка, дядько та інша рідня. В Козинцях про кар'єрний злет сина землячки дізналися з теленовин.
"Дід з бабою були у нього дуже працьовиті - працювали в колгоспі, - розповідає Фокусу Микола Пилипенко, голова сільради. - Мама ж його тільки школу у нас закінчила і поїхала вчитися, потім уже в Павлограді вийшла заміж за інженера Володимира Колобова і до пенсії пропрацювала там завідуючою магазином".
Петро Савич, двоюрідний дядько міністра, востаннє бачив його в минулому році на весіллі у троюрідного брата у Вінниці. "Приїжджав з дружиною, водій їх привіз на дорогій машині, я в марках не розбираюся, але, напевно, недешева, - розповідає родич міністра. - Ви не подумайте, він сам усього цього добився, своїм розумом, ніхто його не проштовхував. Маму свою дуже любить - вона навіть живе з ними разом в київській квартирі, разом з дружиною Лесею, донькою і сином".
На відміну від міністра, його сільська рідня живе дуже скромно, але нічого у високопоставленого родича не просить і навіть не має в своєму розпорядженні його прямого телефону. А от голова сільради уже готує лист міністрові фінансів, щоб допоміг підняти батьківщину своєї мами. "Підкажіть нам, як правильно написати: "Київ, Міністерство фінансів, міністру Колобову", а то ми люди прості, не знаємо цих тонкощів", - розпитує він, акуратно записуючи поштову адресу Мінфіну.
Корисні зв'язки
На початку 90-х новий міністр вчився на економіста в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури і закінчив її з відзнакою. Однак ректор вузу Володимир Большаков відомого випускника не пам'ятає.
"Я очолюю вуз з 1987 року, але, знаєте, є правило - ректор знає поганих студентів, а з хорошими зустрічається рідше. Я не був особисто знайомий з Юрієм Колобовим, - чесно зізнається Большаков і додає, що призначення колишнього студента його здивувало. - У нас дуже молодий економічний факультет, і мені здавалося, що в Києві є значно сильніші економічні школи".
На дошці пошани в академії фото Колобова теж немає. "Ми тільки прем'єрів вивішуємо. Приміром, Валерій Пустовойтенко у нас вчився, і його портрет є", - пояснює тимчасове упущення професор Большаков.
Після будівельної академії молодий економіст з 1995 по 2000 рік працював у харківській філії ПриватБанку. У ці роки донецькою філією керувала Валентина Арбузова, мама нинішнього глави НБУ. Саме вона на одному з корпоративних заходів, за відомостями Фокуса, і познайомила сина - співробітника костянтинівської філії "Привату", з Колобовим. Крім впливової сім'ї Арбузова на шляху Колобова зустрічалися і інші потрібні люди.
На початку нульових йому запропонували керівний пост в столичній філії банку "Кредит Дніпро", який пов'язують з мільярдером Віктором Пінчуком. Пізніше нинішній міністр працював заступником голови ТАС-Інвестбанку, що належав теперішньому міністру соцполітики Сергію Тігіпку. Колишній колега по "ТАС", на умовах анонімності, повідомив, що молодий банкір відмінно орієнтувався у фінансових схемах, а також в питаннях виведення прибутку в офшори.
Серед інших хороших знайомих Колобова згадують і колишнього заступника голови Ощадбанку Артемія Єршова, нині - главу інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна". Єршов нібито був однокурсником і бізнес-партнером нинішнього глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна, в той час - першого помічника президента Леоніда Кучми. У 2003 році, після призначення Єршова в Ощадбанк, він відразу ж привів туди свого протеже - Колобова, який отримав посаду голови казначейства.
"Колобова мені рекомендував мій заступник - Єршов, це була його креатура, і мені було цього достатньо. Я був задоволений його роботою", - згадує колишній глава Ощадбанку Олександр Морозов, який нині очолює Брокбізнесбанк.
За словами банкіра, в 2005 році йому дзвонили з Банкової - Секретаріату третього президента Ющенка і вимагали звільнення Колобова як представника донецької команди. Разом з ним хотіли зняти з посади і самого Єршова. "Але я відстояв професіоналів, адже завдяки Колобову Ощадбанку вдалося вперше вийти на міжнародний рівень і залучити велику позику у голландського банку ABN Amro - $100 млн на 10 років", - стверджує Морозов.
Ніс за вітром
Давнє знайомство з Арбузовим зіграло на руку Колобову, коли нинішній глава НБУ перебрався до Києва та очолив наглядову раду Укрексімбанку. Колобов отримав там посаду заступника голови правління. Колишні колеги згадують, що банкір, який давно облаштувався в столиці, з перших днів був правою рукою боса, який на той час ще повністю не переїхав з Донецька до Києва і розривався між двома містами. Він вводив Арбузова в курс справ і доповідав інформацію про настрої банкірів. У 2010 році тандем, дотримуючись субординації, перекочував в НБУ: Арбузов - у вересні, Колобов - в грудні. "За великим рахунком, він був головним комунікатором НБУ з дійсністю: він, а не Арбузов багато зустрічався з банкірами і чиновниками", - розповідає голова одного зі столичних аналітичних центрів, що попросив не називати його імені. За його відомостями, у Нацбанку Колобов та Арбузов зруйнували старі корупційні схеми і "замкнули все виключно на себе". По тому ж шляху нібито пішов і новий глава Податкової, друг Арбузова Олександр Клименко: "Раніше в Податковій добре жили чиновники по всьому ланцюжку, тепер тільки перша особа і пара його наближених".
Причини призначення Колобова до Мінфіну його колишні колеги коментувати відмовляються. Заступник глави "Фронту змін" Андрій Пишний, який працював з главою Мінфіну в Ощадбанку, прямо сказав, що ні хорошого, ні поганого говорити про кадрову рокіровку не хоче. Втім, очевидно, що в міністерське крісло Колобова привели міцні зв'язки з другом старшого сина президента Олександра Януковича - Арбузовим. Крім того, його кандидатуру нібито підтримали близькі друзі Сергія Льовочкіна.
Завдань у нового голови Мінфіну небагато. За словами анонімних джерел Фокуса, за допомогою легко контрольованого чиновника президент буде стримувати зростаючий вплив на державні фінанси нового першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського і безпосередньо контролювати фінансові потоки.
Тим часом сам Колобов вже проговорився, що "через проблеми в Греції та закриття міжнародних боргових ринків головним пріоритетом у політиці Мінфіну буде залучення коштів за допомогою облігацій державної позики всередині країни". Іншими словами, він продовжить практику 90-х років, коли держава змушувала банки купувати валютні облігації державної позики.
У числі пріоритетних неполітичних завдань міністра експерти називають обслуговування значного державного боргу, який вже досяг 100 млрд грн.
"Зараз ніхто, крім президента, не знає, що буде робити новий міністр фінансів", - упевнений глава столичного аналітичного центру. Роблячи висновки з наявної у нього інформації, він припускає, що установки Колобов буде отримувати в режимі SMS прямо з Банкової, тому говорити про системні реформи і послідовну політику Мінфіну не доводиться.
Андрій Ткач
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас