Сімейний фінансист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сімейний фінансист

Казна та Політика
1173
Новий глава Мінфіну Юрій Колобов через спільних друзів міцно пов'язаний з родиною Віктора Януковича. Його завдання - стежити, щоб фінансові потоки країни працювали виключно на благо президента.
"Як же він схожий на сина президента, прямо брат-близнюк", - перешіптувалися журналісти в Кабміні, коли на засіданні уряду з'явився новоспечений міністр фінансів - 38-річний екс-заступник голови Нацбанку Юрій Колобов. Вражаючу схожість відзначив і колишній глава секретаріату Віктора Ющенка Олег Рибачук: мовляв, складається враження, ніби "синка підібрали". Сам міністр ні з ким пліткувати не став. Отримавши традиційний букет троянд від прем'єра і нічого не сказавши про свої перші кроки на новій посаді, він на великій швидкості зник від журналістів.
Втім, якби він залишився, цікаві навряд чи почули б заготовлений чиновником план революційних реформ. Фінансисти, політологи і колишні колеги молодого міністра сходяться на думці, що з його приходом Мінфін очікує та ж доля, що Нацбанк або Міністерство внутрішніх справ: відомство стане слухняним інструментом у руках президента. Фокус пролив світло на білі плями в біографії нового члена Кабміну і з'ясував, за які заслуги відомий виключно в професійних колах Колобов отримав контроль над державними фінансами.
Бідні родичі
Офіційна біографія Юрія Колобова небагатослівна. На відміну від більшості топ-чиновників нинішньої влади, він народився не в Макіївці чи Донецьку, а в Павлограді на Дніпропетровщині. Правда, крім Павлограда, у нового головного фінансиста є ще одна мала батьківщина - село Козинці Тростянецького району на Вінниччині. Звідти родом його мама - Віра Шульц (у дівоцтві), там же досі живуть його двоюрідна тітка, дядько та інша рідня. В Козинцях про кар'єрний зліт сина землячки дізналися з теленовин.
"Дід з бабою були у нього дуже працьовиті - працювали в колгоспі, - розповідає Фокусу Микола Пилипенко, голова сільради. - Мама ж його тільки школу у нас закінчила і поїхала вчитися, потім уже в Павлограді вийшла заміж за інженера Володимира Колобова і до пенсії пропрацювала там завідуючою магазином".
Петро Савич, двоюрідний дядько міністра, в останній раз бачив його в минулому році на весіллі у троюрідного брата у Вінниці. "Приїжджав з дружиною, водій їх привіз на дорогій машині, я в марках не розбираюся, але, напевно, недешева, - розповідає родич міністра. - Ви не подумайте, він сам усього цього добився, своїм розумом, ніхто його не проштовхував. Маму свою дуже любить - вона навіть живе з ними разом в київській квартирі, разом з дружиною Лесею, донькою і сином".
На відміну від міністра, його сільська рідня живе дуже скромно, але нічого у високопоставленого родича не просить і навіть не має в своєму розпорядженні його прямого телефону. А от голова сільради уже готує лист міністру фінансів, щоб допоміг підняти батьківщину своєї мами. "Підкажіть нам, як правильно написати: "Київ, Міністерство фінансів, міністру Колобову", а то ми люди прості, не знаємо цих тонкощів", - розпитує він, акуратно записуючи поштову адресу Мінфіну.
Корисні зв'язки
На початку 90-х новий міністр вчився на економіста в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури і закінчив її з відзнакою. Однак ректор вузу Володимир Большаков відомого випускника не пам'ятає.
"Я очолюю вуз з 1987 року, але, знаєте, є правило - ректор знає поганих студентів, а з хорошими зустрічається рідше. Я не був особисто знайомий з Юрієм Колобовим, - чесно зізнається Большаков і додає, що призначення колишнього студента його здивувало. - У нас дуже молодий економічний факультет, і мені здавалося, що в Києві є набагато сильніші економічні школи".
На дошці пошани в академії фото Колобова теж немає. "Ми тільки прем'єрів вивішуємо. Приміром, Валерій Пустовойтенко у нас вчився, і його портрет є", - пояснює тимчасове упущення професор Большаков.
Після будівельної академії молодий економіст з 1995 по 2000 рік працював у харківській філії ПриватБанку. У ці роки донецькою філією керувала Валентина Арбузова, мама нинішнього голови НБУ. Саме вона на одному з корпоративних заходів, за відомостями Фокуса, і познайомила сина - співробітника костянтинівської філії "Привату", з Колобовим. Крім впливової сім'ї Арбузова на шляху Колобова зустрічалися і інші потрібні люди.
На початку нульових йому запропонували керівний пост в столичному філіалі банку "Кредит Дніпро", який пов'язують з мільярдером Віктором Пінчуком. Пізніше нинішній міністр працював заступником голови ТАС-Інвестбанку, що належали теперішньому міністру соцполітики Сергію Тігіпку. Колишній колега по "ТАС", на умовах анонімності, повідомив, що молодий банкір відмінно орієнтувався у фінансових схемах, а також в питаннях виведення прибутку в офшори.
Серед інших хороших знайомих Колобова згадують і колишнього заступника голови Ощадбанку Артемія Єршова, нині - главу інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна". Єршов нібито був однокурсником і бізнес-партнером нинішнього глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна, в той час - першого помічника президента Леоніда Кучми. У 2003 році, після призначення Єршова в Ощадбанк, він відразу ж привів туди свого протеже - Колобова, який отримав посаду голови казначейства.
"Колобова мені рекомендував мій заступник - Єршов, це була його креатура, і мені було цього достатньо. Я був задоволений його роботою", - згадує колишній глава Ощадбанку Олександр Морозов, який нині очолює Брокбізнесбанк.
За словами банкіра, в 2005 році йому дзвонили з Банкової - Секретаріату третього президента Ющенка і вимагали звільнення Колобова як представника донецької команди. Разом з ним хотіли зняти з посади і самого Єршова. "Але я відстояв професіоналів, адже завдяки Колобову Ощадбанку вдалося вперше вийти на міжнародний рівень і залучити велику позику у голландського банку ABN Amro - $100 млн на 10 років", - стверджує Морозов.
Ніс за вітром
Давнє знайомство з Арбузовим зіграло на руку Колобову, коли нинішній голова НБУ перебрався до Києва і очолив наглядову раду Укрексімбанку. Колобов отримав там посаду заступника голови правління. Колишні колеги згадують, що банкір, який давно облаштувався в столиці, з перших днів був правою рукою боса, який на той час ще повністю не переїхав з Донецька до Києва і розривався між двома містами. Він вводив Арбузова в курс справ і доповідав інформацію про настрої банкірів. У 2010 році тандем, дотримуючись субординації, перекочував в НБУ: Арбузов - у вересні, Колобов - в грудні. "За великим рахунком, він був головним комунікатором НБУ з дійсністю: він, а не Арбузов багато зустрічався з банкірами і чиновниками", - розповідає голова одного зі столичних аналітичних центрів, який попросив не називати його імені. За його відомостями, у Нацбанку Колобов та Арбузов зруйнували старі корупційні схеми і "замкнули все виключно на себе". Ти м же шляхом нібито пішов і новий глава Податкової, друг Арбузова Олександр Клименко: "Раніше в Податковій добре жили чиновники по всьому ланцюжку, тепер тільки перша особа і пара його наближених".
Причини призначення Колобова до Мінфіну його колишні колеги коментувати відмовляються. Заступник глави "Фронту змін" Андрій Пишний, який працював з главою Мінфіну в Ощадбанку, прямо сказав, що ні хорошого, ні поганого говорити про кадрову рокіровку не хоче. Втім, очевидно, що в міністерське крісло Колобова привели міцні зв'язки з другом старшого сина президента Олександра Януковича - Арбузовим. Крім того, його кандидатуру нібито підтримали близькі друзі Сергія Льовочкіна.
Завдань у нового голови Мінфіну небагато. За словами анонімних джерел Фокуса, за допомогою легко контрольованого чиновника президент буде стримувати зростаючий вплив на державні фінанси нового першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського і безпосередньо контролювати фінансові потоки.
Тим часом сам Колобов вже проговорився, що "через проблеми в Греції та закриття міжнародних боргових ринків головним пріоритетом у політиці Мінфіну буде залучення коштів за допомогою облігацій державної позики всередині країни". Іншими словами, він продовжить практику 90-х років, коли держава змушувала банки купувати валютні облігації державної позики.
У числі пріоритетних неполітичних завдань міністра експерти називають обслуговування значного державного боргу, який вже досяг 100 млрд грн.
"Зараз ніхто, крім президента, не знає, що буде робити новий міністр фінансів", - упевнений глава столичного аналітичного центру. Роблячи висновки з наявної у нього інформації, він припускає, що установки Колобов буде отримувати в режимі SMS прямо з Банкової, тому говорити про системні реформи і послідовну політику Мінфіну не доводиться.
Андрій Ткач
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас