Злитки суспільства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злитки суспільства

Банківські метали
1753
На тлі нестабільності на фінансових ринках світовий попит на золото поставив новий рекорд: за підсумками минулого року він склав понад $205 млрд. У цьому році золоті злитки продовжують скуповувати азіатські інвестори і центральні банки по всьому світу, так що передумов для зниження попиту немає.
Минулого тижня World Gold Council (WGC) опублікував дослідження світового виробництва і споживання золота за підсумками 2011 року. В IV кварталі споживання золота знизилося, в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, на 2%, до 1017 т. Разом з тим в грошовому вираженні (за рахунок зростання ціни дорогоцінного металу) обсяг попиту досяг $55,19 млрд - це майже на 20% вище, ніж показник річної давності. За весь рік споживання золота склало рекордні $205,5 млрд, що на 29% перевищує показник 2010 року ($159,5 млрд).
Основними споживачами золота залишаються ювелірна галузь та промисловість, на які припало 60% усього світового попиту (2426,4 т). Це на 3% нижче від показника річної давності. У той же час інвестиційний попит, в порівнянні з попереднім роком, зріс на 5% (до 1640,7 т).
При цьому на ринку склалася унікальна ситуація: на тлі зростаючого інвестиційного попиту біржові фонди ETF, інвестиційні декларації яких орієнтовані на вкладення в золото, активно скорочували вкладення. За звітний період вони скоротили обсяг вкладень на 213,7 т, до 154 т. Зокрема, фізичні запаси золота у найбільшого в світі фонду SPDR Gold Trust за минулий рік знизилися на 26,15 т, до 1250,57 т. За словами директора Simargl Capital Дмитра Садового, отримавши за попередні роки прибуток, інвестори ETF-фондів, як нормальні спекулянти, почали скорочувати вкладення в золото, компенсуючи втрати за іншими класами активів.
Втім, продажі з боку інвестиційних фондів були компенсовані різким зростанням попиту на фізичний метал (злитки, інвестиційні монети і медалі) з боку приватних інвесторів. За даними WGC, за рік він зріс майже на третину, до 1159,1 т - це максимальний обсяг за всю історію спостережень. Найбільшими споживачами фізичного металу залишилися індійські інвестори, які придбали в минулому році 366 т золота, що на 5% більше від показника 2010 року.
У той же час споживання з боку китайських інвесторів зросло на 42%, до 266 т. "В минулому році ціла низка обмежень на китайському ринку золота була ослаблена або скасована. В результаті китайські споживачі тепер наздоганяють індійських як за обсягом придбання золота на душу населення, так і за накопиченими запасами", - заявив агентству Bloomberg глава інвестиційних досліджень World Gold Council Маркус Грабб.
Завдяки попиту на золото, що зберігається з боку азіатських приватних інвесторів, його ціна продовжить зростати, вважають учасники ринку. За оцінкою Маркуса Грабба, зростання попиту на золото в Китаї в поточному році знову перевищить 10% і досягне 800 т. На додачу до цього центральні банки розвинених країн готові зберігати м'яку монетарну політику, що також сприяє зростанню попиту на золото. "В умовах надмірної грошової пропозиції в економіці і негативних реальних відсоткових ставок золото є традиційним захисним активом", - відзначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура. До того ж самі центробанки з нетто-продавців дорогоцінного металу в останні два роки перетворилися на покупців, і якщо в 2010 році обсяг покупок склав 77 т, то вже торік - 440 т.
"Закупівлі золота, як і раніше, вважаються хорошим способом скорочення часток долара і євро в структурі золотовалютних резервів, а також врівноваження зростаючих валютних резервів. В таких умовах учасники ринку чекають продовження зростання цін", - відзначає аналітик "ВТБ Капіталу" Андрій Крюченков. Згідно з прогнозом аналітиків Morgan Stanley, середня ціна на золото в цьому році складе $1845 за унцію, що на 17% вище від аналогічного показника у минулому році ($1571 за унцію). З початку року ціна на золото виросла на 10% і в п'ятницю становила $1719 за унцію. При цьому в серпні ціни досягали історичного максимуму - $1920 за унцію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас