Депозити обмежать капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити обмежать капіталом

Кредит&Депозит
2475
Банки незабаром почнуть розраховувати новий коефіцієнт співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань - Н3-1. "Він визначає достатність власних коштів банку для виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами", - йдеться в постанові Національного банку N479. При розрахунку зобов'язань будуть враховані кошти клієнтів, інших банків та НБУ; бюджету та позабюджетних фондів; кредиторська заборгованість; кредити міжнародних та інших фінансових організацій; цінні папери власного боргу та похідні фінансові зобов'язання; субординований борг; зобов'язання з кредитування та за гарантіями, а також вимоги з андеррайтингу цінних паперів.
В НБУ зазначають, що банки повинні привести норматив Н3-1 до значення не менше 10% від регулятивного капіталу до 1 січня 2013 року, після чого до порушників будуть застосовуватися санкції. При цьому регулятор дозволив до 1 липня поточного року враховувати в капіталі оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал. З цього ж часу почнуть діяти нові підходи до розрахунку нормативу короткострокової ліквідності (Н6) - активи банку з кінцевим терміном погашення до одного року будуть зменшуватися на суму сформованих під них резервів.
З 1 квітня будуть змінені база розрахунку нормативів інвестування в цінні папери окремої установи (Н11; не більше 15%) і норматив загальної суми інвестування (Н12; до 60%) - з регулятивного на статутний капітал. Це дозволить "обмежити інвестиційний ризик, пов'язаний зі здійсненням банками інвестицій і операцій з цінними паперами". При цьому банкам буде заборонено виплачувати дивіденди чи розподіляти капітал у будь-якій формі, якщо такий крок призведе до порушення нормативу адекватності регулятивного капіталу.
Банкіри говорять, що новим нормативом Нацбанк перешкоджає розвитку схем з виведення капіталу. "Хтось знайшов схему не включати ресурси в розрахунок співвідношення активів до капіталу (Н3), тому, видно, і ввели цей майже дублюючий коефіцієнт", - вважає радник голови правління Кредобанку Руслан Гриценко. "Це пригальмує активні операції широкого спектра і змусить банки перерозподілити вільні ресурси в бік реального кредитування, а не інших операцій", - додає член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
За словами експертів, НБУ намагається перекрити можливості виведення капіталу з банків на тлі активного залучення ними депозитів населення. "Зараз великі проблеми з можливістю залучити пасиви всередині країни, а зовнішні ринки закриті, тому така міра своєчасна", - вважає Кравець. Втім, обмеження НБУ можуть позбавити іноземні банки можливості фінансово підтримувати свої збиткові українські "дочки". "За попередніми розрахунками, цим нормативом будуть обмежені лінії підтримки кількох іноземних банків, тому що вони будуть перевищувати встановлений норматив Н3-1", - пояснює Гриценко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас