Депозити оцінять за ризиком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити оцінять за ризиком

Кредит&Депозит
1073
Вчора парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики затвердив поправки до законопроекту "Про систему гарантування внесків фізосіб". Документ, схвалений у першому читанні в грудні, наділяє фонд повноваженнями проведення тимчасового адміністрування проблемних банків та їх ліквідації.
Серед значних змін в документі є те, що максимальну суму відшкодування буде встановлювати адміністративна рада фонду. Зараз розмір відшкодування 150 тис. грн визначений ст. 3 закону "Про Фонд гарантування внесків фізичних осіб" (ФГВФО). Виконавча дирекція фонду зможе "встановлювати спеціальний або диференційований збір до фонду в залежності від ризиків банків". Депутат Юрій Полунєєв запропонував, щоб адмінрада ФГВФО затверджувала рішення про диференціацію відрахувань банків, а розмір зборів буде розраховуватися "зважаючи на базову річну ставку".
Парламентарії спробували убезпечити фонд від зниження платоспроможності. "Мінімальний обсяг коштів фонду не може бути нижчим 2,5% від суми гарантованих фондом коштів вкладників у межах суми відшкодування з урахуванням суми зборів з учасників, які мають надійти протягом наступного кварталу, - зазначено в проекті. - За умови досягнення мінімальної межі або ризику суттєвого зменшення мінімального обсягу коштів фонду менше означеного вище рівня, фонд має право застосувати заходи для поповнення коштів". На 1 січня обсяг коштів ФГВФО становив 4,82 млрд грн, тоді як депозити фізосіб у банках перевищували 307 млрд грн. Ліквідатор повинен буде складати список вкладників, яким призначено відшкодування не за 20 днів, а за 3 дні. Почати виплати він повинен не пізніше 7 днів з прийняття рішення про ліквідацію банку, а не через 2 місяці, як було в першій версії законопроекту.
Експерти підтримують ідею диференціації відрахувань. "Зараз всі банки платять однакові ставки, - зазначив перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. - Але якщо великий банк намагається зважено підходити до формування активів і пасивів, то маленький банк може спекулювати на ставках і користуватися тим, що він також є учасником фонду. Якщо банк керується більш ризикованою стратегією, то він повинен більше платити за ризик". Однак банкіри наполягають на прозорості методики, за якою буде визначатися ризиковість банку. "Ця диференціація повинна бути публічною. Щоб банки розуміли, чому вони так оцінені", - вважає скарбник ВіЕйБі Банку Сергій Борисов.
Втім, депутати мають намір внести додаткові зміни в законопроект. "Це не остання версія, - підкреслив член ради НБУ, народний депутат від Партії регіонів Василь Горбаль. - Але банки також потрібно почати диференціювати на регіональні та галузеві. І я це запропоную провести правлінню НБУ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас