Депозитами знайшли застосування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитами знайшли застосування

Кредит&Депозит
1714
Криза ліквідності дозволила заробити вкладникам - наприкінці минулого року вони довіряли свої депозити в основному не найбільшим, а найбільш щедрим банкам. За останні три місяці, на які припав пік кризи ліквідності, установи залучили майже 6 млрд грн, з яких найбільше очікувано отримав на свої рахунки ПриватБанк - 1,4 млрд грн (збільшивши при цьому свій портфель всього на 2%). Більш агресивно розвивався Платинум Банк з групи середніх, який завдяки залученню найдорожчих вкладів на ринку під 25% річних збільшив свій портфель на рекордні 62% - на 832 млн грн.
В Платинум Банку чесно визнають, що залучили кошти, оскільки побоювалися посилення кризи. "Перед нами стояло завдання наростити запас ліквідності. Виходячи зі складної економічної ситуації, в нашій наглядовій раді вирішили утримувати підвищену подушку ліквідності для захисту від зовнішніх факторів", - говорить генеральний директор Платинум Банку Грег Краснов. Компенсувати витрати установа планує за рахунок високодохідних видів кредитування. "Минулого року кредитний портфель збільшився на 210%, цього року також має бути зростання. До кінця I кварталу всі кошти, що перевищують подушку ліквідності, будуть спрямовані в кредитування: на споживчі позики і кредити готівкою", - говорить він. За даними компанії "Простобанк консалтинг", зараз середні ставки за кредитами готівкою становлять 55,3%, а на товари - 68,8%.
Третє місце за активністю зайняв Альфа-банк, чиї ставки за короткостроковими вкладами (21-23%) були найвищими в групі найбільших банків. В результаті він наростив портфель на 13,5%, або 780 млн грн. Також активно несли ресурси в Дельта Банк (699 млн грн) і ВТБ Банк (625 млн грн). "Масштаби кредитування активно збільшуються, тому потреба у примноженні ресурсної бази в національній валюті зросла, особливо на тлі обмеження на кредитування в іноземній валюті", - говорить заступник директора департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Володимир Буданов.
Однак далеко не всі установи були втягнуті в гонку залучення дорогих грошей - багато з них, навпаки, скорочували депозитні портфелі. Найбільший відтік продемонстрував банк "Союз", який в III кварталі несподівано став лідером у залученні вкладів у населення, накопичивши їх на суму 1,2 млрд грн. Однак в наступні три місяці "Союз" швидко з ними розлучився, повернувши клієнтам 1 млрд грн. У банку відмовилися прокоментувати свою незвичайну стратегію. Трохи менше - 999 млн грн - повернув вкладникам Сведбанк, який восени вирішив повністю відмовитися від ритейлового бізнесу.
Активно скорочували роздрібні портфелі Банк Форум (-675 млн грн), Промінвестбанк (-619 млн грн) і банк "Надра" (-583 млн грн). Голова правління Банку Форум Вадим Березовик пояснює цю динаміку тим, що вони не пропонували ставки вище 15% річних. "Люди реагують на високі ставки, не придивляючись до рівня надійності банку. Але навіть ми змушені були йти в ногу з ринком, оскільки раніше наші ставки були ще нижчі, - говорить банкір. - У поточному році ми плануємо нарощувати депозитний портфель, оскільки у нас є плани щодо активного розвитку кредитування". "Відбувся відтік депозитів, залучених колишнім керівництвом банку в розпал кризи під 20-24% річних. Якраз три роки тому був період, коли всі забирали гроші з банку, але були й недурні люди, які розміщували депозити на дуже тривалий термін. Це були дуже витратні вклади, тому ми зробили все, щоб відмовитися від них. Тепер ми будемо залучати гроші набагато дешевше", - сподівається член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас