Який роздріб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який роздріб

3046
Як і прогнозував БІЗНЕС, іноземні гравці банківського ринку продовжують згортати діяльність на українському банківському ринку. Минулого тижня роздрібний сегмент банківського бізнесу покинула ще одна фінустанова із західним капіталом - "Кредит Європа Банк".
Турецькі голландці
Минулої п'ятниці, 27 січня, було закрито всі відділення "Кредит Європа Банку" у всіх регіонах України. Винятком став єдиний офіс в Києві. Про рішення вийти з роздробу банк, майже на 100% належить однойменному нідерландському фінансового холдингу Credit Europe Group NV, оголосив наприкінці 2011 р.
"Банк вирішив сконцентрувати свою діяльність в Україні на корпоративному сегменті, малому та середньому бізнесі", - йдеться в повідомленні фінустанови. Зазначимо, що в листопаді 2011 р. Європейський банк реконструкції і розвитку підписав угоду про виділення "Кредит Європа Банку" позики в розмірі $10 млн в рамках програми кредитування мікро-, малих та середніх підприємств (MSME).
При цьому в ЄБРР зазначили, що загальна вартість програми становить $100 млн, а "Кредит Європа Банк" є "пілотним" її учасником.
Історія роботи "Кредит Європа Банку" (колишній - Фінансбанк) в Україні доволі непроста. Незважаючи на те що формально власником його є нідерландська компанія, капітал має турецьке походження. Може, саме заплутана структура власності турецьких голландців перешкоджала реєстрації української "дочки".
Турки почали підбирати персонал для банку ще в 2004 р., а банківську ліцензію від НБУ отримали лише в кінці 2006 р. Співзасновниками українського Фінансбанк виступили Credit Europe Bank NV (99,99%) і Fiba International Holding NV (пряма участь - 0,01%, опосередкована, як стверджують інформагентства, - 99,99%).
Однак буквально через кілька місяців акціонери вирішили продати частину бізнесу одному з найбільших банків Греції - National Bank of Greece (NBG). Угода передбачала також продаж бренду Finansbank. У зв'язку з цим на початку червня 2007 р. український Фінансбанк змінив назву на "Кредит Європа Банк".
Фінустанова активізувала роздрібну діяльність тільки в 2008 р. Зокрема, банк масштабно просував через кредитних брокерів cash-кредити. Однак незабаром вибухнула криза, і розвиток "Кредит Європа Банку" знову призупинився. У його розпорядженні було не більше десятка відділень. На 1 грудня 2011 р. він мав чисті активи в 1,6 млрд грн. (79-е місце за цим показником).
Портфель кредитів населенню лише трохи перевищував 250 млн грн., обсяг роздрібних депозитів - менше 38 млн грн. Зараз позичальники банку можуть погашати кредити через єдине відділення в Києві або через відділення Правекс-Банку.
При цьому вкладники можуть забрати свої заощадження тільки в київському відділенні. Зазначимо, що окрім української "дочки" у холдингу Credit Europe Group NV є дочірні банки в ОАЕ, Румунії, Росії, Швейцарії та Туреччини.
Перша трійка
"Кредит Європа Банк" став четвертим гравцем з іноземним капіталом, який після початку кризи звернув роздрібний бізнес в Україні. Нагадаємо: першим - ще в кінці 2008 р. - з роздробу пішов "ІНГ Банк", підконтрольний найбільшій фінансовій групі Нідерландів ING.
Примітно, що "ІНГ Банк" пропрацював у цьому сегменті трохи більше півроку. У вересні 2011 р. про відхід з роздрібного сегмента оголосив Сведбанк, який зосередив свою діяльність на обслуговуванні великого та середнього бізнесу. Витрати на перетворення бізнесу, завершити яке планується тільки до вересня 2012 р., оцінюються в 120 млн грн. (близько $15 млн).
Перші 25 своїх відділень Сведбанк планував закрити в жовтні - грудні 2011 р. Ще близько 60 точок продажів закриють протягом лютого - серпня 2012 р. У результаті у Сведбанку залишиться 10 відділень, з яких п'ять - у Києві.
Зараз позичальники Сведбанку можуть погашати отримані позики без сплати додаткових комісійних і через мережу ПриватБанку. Примітно, що з усіх іноземних банків, які пішли з українського роздробу, тільки Сведбанк контролював досить солідну частку цього сегмента.
Майже одночасно зі Сведбанком місцевий банківський "ритейл" вирішила покинути інша найбільша фінансова група Швеції - SEB. 17 листопада 2011 р. група компаній, афілійована з невеликою вітчизняною фінустановою - Євробанком - і підконтрольна Олександру Адаричу, колишньому голові правління УкрСиббанку, уклала договір про купівлю банківського бізнесу групи SEB в Україні.
Основним активом в рамках угоди є контрольний пакет акцій "СЕБ Банку". При цьому під час операції обумовлювалося, що SEB залишає за собою обслуговування міжнародних корпоративних клієнтів, які раніше користувалися послугами "СЕБ Банку" в Україні. Завершення операції очікується в середини 2012 р.
По суті, мова йде про продаж групою SEB своєї роздрібної мережі в Україні. При цьому група не залишає ринок повністю, а продовжить обслуговувати великих корпоративних клієнтів. Подальша робота шведів в Україні, швидше за все, буде здійснюватися через нещодавно створений Акцепт-Банк після завершення угоди про його купівлю групою SEB. У травні 2011 р. АМКУ дав добро на згадану угоду.
Спритні
Процес поступового виходу іноземців з вітчизняного банківського ринку триває вже два роки. На початку 2011 р. вітчизняний ринок покинула фінансова група TBIF (Нідерланди), продавши мажоритарний пакет акцій "VAB Банку" структурам вітчизняного бізнесмена Олега Бахматюка. У 2010 р. чеська Home Credit Group продала свою "дочку" "Хоум Кредит Банк" власникам "Платинум Банку".
У свою чергу, ця фінустанова в грудні 2011 р. повідомила про завершення угоди із продажу "Банку Схід" (нова назва "Хоум Кредит Банку"). Судячи з усього, нові власники банку не бажають себе виявляти, оскільки, згідно з офіційним повідомленням, покупцем виступила "українська група фізичних та юридичних осіб".
В "Платинум Банку" кажуть, що фактично була продана чиста ліцензія. "Більшість клієнтів "Банку Схід" були переведені на обслуговування в наш банк, а відділення вже працюють під нашою вивіскою, - пояснює Грег Краснов, генеральний директор "Платинум Банку". - Таким чином, ми успішно виконали завдання зі збільшення кредитного та депозитного портфелів шляхом купівлі банку, і подальше обслуговування банківської ліцензії "Банку Восток" для нас було недоцільним".
Австрійська група Volksbanken International покидає український ринок, продаючи практично весь свій бізнес у країнах ЦСЄ Сбербанку Росії. В Україні група володіє Фольксбанком - невеликою регіональною фінустановою у м.Львові. Голова правління Сбербанку Росії Герман Греф минулого тижня заявив, що очікує завершення угоди вже в лютому.
Експерти не відкидають, що після закриття угоди Фольксбанк може бути об'єднаний з Дочірнім банком Сбербанку Росії в Україні. Втім, можливий і продаж однієї з фінустанов. Саме так вчинив інший присутній в Україні російський держбанк - ВТБ. Після поглинання Банку Москви, що належав раніше Юрію Лужкову (екс-меру Москви), ВТБ одержав контроль над "БМ Банком" - дочірнім банком "москвичів" в Україні.
Однак було прийнято рішення не об'єднувати українські активи - "ВТБ Банк" і "БМ Банк", а продати останній. У грудні минулого року була досягнута угода про продаж "БМ Банку" структурам російського бізнесмена Вадима Новинського, партнера Рината Ахметова. За даними НБУ, Новинський контролює в Україні групу компаній "Смарт-Холдинг", а також невеликий "Юнекс Банк".
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас