Як довго золото буде привабливою інвестицією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як довго золото буде привабливою інвестицією

Банківські метали
3270
Після 20%-вого падіння цін на золото в останні місяці 2011 р. багато інвесторів засумнівалися в надійності цієї "тихої гавані". Золото стало більш ризикованим активом, але стимули для зростання нікуди не поділися, запевняють експерти. Про це пише Михайло Оверченко на сайті Vedomosti.ru.
"Аналізувати ринок золота зараз складніше, ніж в будь-який період за останні 11 років", - говорить Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Fullermoney Global Strategy. Золото дорожчало щорічно з 2001 р., сформувався довгостроковий висхідний тренд. На початку вересня 2011 р. ціна тройської унції досягла рекордних $1920,3, але потім за кілька днів впала на 20%, що стало найзначнішим тижневим падінням з 1983 р. Ціна впала нижче рівня підтримки трирічного тренда, відзначає Фуллер.
Багато інвесторів опинилися в глухому куті: вони очікували, що загострення європейських боргових проблем, страх перед новою хвилею кризи та обвал на фондових ринках підвищать попит і, отже, ціну на дорогоцінний метал. Але після вересневого падіння до $1534,39 ціна золота застрягла в широкому коридорі - від цього рівня до $1800.
Особливо всіх стурбував той факт, що ціна золота з середини вересня більше корелювала з цінами ризикових активів, таких як акції та валюти країн, що розвиваються, ніж з цінами інструментів, які традиційно вважалися "тихими гаванями", наприклад казначейських облігацій США. Золото дорожчало, коли посилювався апетит до ризику, і дешевшало, коли він слабшав. "У IV кварталі золото багатьох розчарувало, особливо тих, хто, бачачи загострення ситуації в Європі, шукав у ньому захист для активів", - говорить Едель Туллі, стратег ринку дорогоцінних металів UBS.
Були потрібні гроші
Однак, на думку експертів, осіннє падіння пояснюється всього лише кризою ліквідності. У серпні фондові ринки впали після зниження кредитного рейтингу США, потім загострилася ситуація в Єврозоні. Втративши гроші на інших інструментах, інвестори стали продавати золото, щоб отримати готівку. Одним з найактивніших продавців виявився Джон Полсон (він прославився тим, що за рік заробив 590%, зробивши в 2007 р. ставку проти іпотечних облігацій), хедж-фонд якого в III кварталі позбувся паїв найбільшого "золотого" ETF SPDR Gold Shares, еквівалентних 34 т золота. Полсон став найбільшим інвестором цього фонду в 2009 р., купивши паїв на 100 т, це надало сильну підтримку ринку, за ним кинулися інші інвестори. Але за минулий рік його фонд Advantage Plus втратив близько половини вартості. Невідомо, чи продавав Полсон золото в IV кварталі 2011 р., але тільки 19-20 грудня, за даними фонду SPDR Gold Shares, інвестори вивели з нього кошти на 25,4 т золота.
Європейські банки так відчайдушно потребували грошей, що в грудні давали золото в борг за негативними ставками (місячна доларова ставка впала до -0,57%), тобто приплачувала позичальникам. "Ціна золота залежить від ліквідності, - каже Вальтер де Вет, начальник відділу аналізу сировинних ринків Standard Bank. - Ліквідності було мало, особливо на міжбанківському ринку в Європі, і це, безумовно, чинило тиск на золото".
Схожа ситуація була в 2008 р., коли через кризу ліквідності, спровоковану іпотечними проблемами в США, ціна золота впала на 30%, нагадує міжнародний фінансовий консультант FCP Ісаак Беккер.
Центробанки підтримають
Незважаючи на обвал, за підсумками 2011 р. золото знову подорожчало - на 10,17%. Бичачий тренд на ринку золота не закінчився і закінчиться ще не скоро, робить висновок Фуллер.
"Сировинні хедж-фонди і далі торгують золотом, це популярний інструмент, - говорить Фабіо Кортес, керуючий фондом в Oakley Capital. - Золото не втратило статус "тихої гавані", просто його привабливість в такій ролі дещо знизилася". А Фуллер тепер називає золото "ризикованим активом з унікальними властивостями "тихої гавані".
Майбутнє зростання золота експерти пов'язують з діями центробанків. Так, третій раунд кількісного пом'якшення в США може розігріти ринок золота, зазначає Філіп Клапвійк, начальник відділу аналізу ринку металів Thomson Reuters GFMS. Висока ймовірність того, що Європейський центробанк також вдасться до політики кількісного пом'якшення в тому чи іншому вигляді, що створить передумови для вибухового зростання ціни золота, вважає Туллі з UBS. Наприкінці грудня ЄЦБ вперше видав банкам трирічні кредити в необмеженому обсязі (523 банки позичили 489 млрд євро). Це призвело до зниження дохідностей облігацій країн Єврозони та зростання фондових майданчиків, а ціна золота з початку цього року зросла на 6% до $1654 в четвер. Серед позитивних для золота факторів Туллі також називає напруженість, що зберігається на ринках держборгу, рецесію в Європі, рекордно низькі відсоткові ставки, скуповування золота центробанками (у 2011 р. нетто-купівлі яких, за даними Thomson Reuters GFMS, склали 430 т - найбільший обсяг з 1960-х рр.), а також і відсутність переконливих альтернатив для інвестицій.
Зростання ще попереду
Аналітики вірять у зростання цін на золото в 2012 р. UBS, що дав найбільш точні прогнози щодо золота на 2010 і 2011 рр. серед 26 найбільших банків і компаній, оцінює його середню ціну в 2012 р. в $2050, а максимальну - в $2500.
З 26 експертів, опитаних Лондонською асоціацією учасників ринку золота (LBMA), лише троє не очікують перевищення торішнього максимуму ціни. Більшість вважають, що вона підніметься вище $2000. Середньорічна ціна складе $1766 (від $1443 до $2055). Згідно з опублікованими Thomson Reuters GFMS у вівторок даними опитування, середня ціна в першому півріччі складе $1640, а за весь рік - $1760.
Незважаючи на існуючий оптимізм, деякі банки в останні тижні знизили прогнози середньорічної ціни: наприклад, HSBC - з $2025 до $1850, Barclays Capital - з $2000 до $1875, Goldman Sachs - з $1838 до $1681, а Morgan Stanley - з $2200 до $1845.
Ймовірність підйому ціни на золото вища, ніж зниження, вважає Фуллер. "Якщо у вас є вільні довгі гроші, можна ще прикупити трохи золота, але максимум - до 20% портфеля. Золото - відмінна інвестиція під час кризи", - каже Беккер. Коли покращиться макроекономічна ситуація і скоротяться інвестиції в золото, почнеться розворот у бік довгострокового зниження його ціни, наголошується в доповіді Thomson Reuters GFMS.
Михайло Оверченко
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас