Золоту є куди прагнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золоту є куди прагнути

Банківські метали
1985
Рік Кролика виявився надзвичайно вдалим для ринку золота. На відміну від ринку основних металів і частково ринку нафти ціни на золото розцвіли пишним цвітом на тлі економічних і політичних потрясінь. У результаті висхідний тренд, що зберігався протягом більшої частини року, вивів ціни на цей метал до рекордних максимумів понад 1900 дол./унція.
Втім, таку динаміку ринку зовсім несподіваною назвати ніяк не можна. Коментарі аналітиків на початку року здебільшого вказували на порівняно солідний потенціал зростання, який, незважаючи на рекордне зростання цін в 2010 році, як і раніше, залишався на цьому ринку. Не змогли передбачити експерти лише масштаби безпрецедентного ралі.
У середині року вже практично ніхто на ринку не сумнівався, що ціни на золото цілком здатні досягти позначки 2000 дол./унція. "На ринку золота видався ще один зоряний рік, який став можливим на тлі погіршення ситуації у світовій економіці. Однак на найближчу перспективу світло в кінці тунелю для економіки, схоже, не передбачається. Тому цей фактор продовжить надавати підтримку цінам на золото, і цілком ймовірно, що новий сплеск цін виведе ринок золота на рівні вище психологічно важливої позначки в 2000 дол./унція", - прогнозували аналітики Royal Bank of Scotland.
Не охолодила запал експертів і корекція, що почалася на ринку на початку вересня. "В основному учасники ринку, як і раніше, налаштовані дуже прихильно щодо золота, - відзначали аналітики Societe Generale 13 вересня, коли максимум понад 1900 дол./унція вже залишився позаду. - Хоча є думка, що всі погані новини вже закладені в ціни, принаймні в тому, що стосується професійних інвесторів, але ринок золота продовжує отримувати підтримку від "масового" попиту. Висхідний тренд по золоту зберігається, і інвестиційний імпульс проштовхне ціни на золото через позначку 2000 дол./унція ще до кінця 2011 року".
Однак бачить око, та зуб не бере. Вересневий обвал на світових ринках сировини потягнув за собою і ринок золота, у результаті чого ціни на цей метал впали з максимумів року в район 1600 дол./унція. Аналогічна ситуація склалася і в середині грудня. Похмурі настрої, що запанували серед учасників світових ринків на тлі нерадісних результатів грудневого саміту ЄС, позначилися і на ринку золота, який знову позбувся свого статусу рятівної гавані. В результаті ціни на цей дорогоцінний метал за кілька днів опустилися нижче позначки 1600 дол./унція.
Тим часом ще в лютому експерти Natixis вказували на слабкість специфічних фундаментальних факторів ринку. "Якщо виключити активність інвесторів, то пропозиція на ринку золота буде істотно перевищувати попит. У поточному році цей ринок теж буде характеризуватися значним надлишком металу. На цьому тлі головне питання полягає в тому, чи збережуть інвестори такий же великий апетит до золота, який відзначався з 2005 року, особливо в 2009 і 2010 роках", - зазначали аналітики банку.
Втім, імовірність того, що фундаментальні показники в найближчі роки знову стануть одноосібним драйвером цін на золото, надзвичайно мала, адже інвестиційна складова ринку в останні роки ставала все сильнішою і навряд чи так просто здасть свої позиції. "Ми очікуємо, що до кінця 2012 року ціни на золото протестують позначку 2200 дол., - відзначають в зв'язку з цим аналітики Societe Generale. - Глобальна ліквідність, негативні реальні відсоткові ставки і побоювання щодо паперових валют в цілому і долара зокрема продовжать підстьобувати інвестиції на всіх рівнях".
Валентина Гаврикова
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас