Гривня йде у невідомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня йде у невідомість

Валюта
16059
Оптимальною динамікою курсу національної валюти в найближчий рік стане незначна контрольована девальвація до 8,20-8,25 грн./$ 1, вважають експерти. Як прогнозує головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, валютна політика НБУ залишиться без змін: регулятор продовжить підтримувати гривню на поточному рівні, паралельно вживаючи заходів для обмеження попиту на валюту з боку населення, бізнесу і банків. Благо, можливостей для підтримки курсу в НБУ поки достатньо.
Незважаючи на скорочення золотовалютних резервів в останні три місяці, їх обсяг на кінець листопада склав $32 млрд., що становить чотири місяці прогнозного імпорту товарів і послуг при мінімально безпечному значенні три місяці. Чи вистачить резервів НБУ для підтримки курсу протягом усього наступного року, багато в чому залежить від ситуації у світовій економіці і результату газових переговорів з Росією.
"Оскільки повторення сценарію 2008 р. в світовій економіці поки малоймовірно, а ймовірність перегляду газових угод з Росією досить висока, наш прогноз щодо курсу на наступні 12 місяців - 8,0 грн./$1", - розповідає експерт.
На думку аналітика Concorde Capital Віталія Ваврищука, високі шанси зберегти стабільність обмінного курсу будуть тільки у випадку, якщо уряду вдасться домовитися про значні знижки на імпортований російський газ, тим самим послабивши тиск на платіжний баланс. "За нашими прогнозами, дефіцит поточного рахунку в наступному році без знижок на газ складе близько 6% ВВП і буде лише частково покритий припливом боргового капіталу та прямих іноземних інвестицій", - говорить аналітик.
Затримка чергового кредитного траншу від МВФ орієнтовно до лютого-березня 2012 р. може дещо погіршити стан платіжного балансу, особливо у сфері погашення заборгованості комерційними банками перед нерезидентами, що сприятиме помірній девальвації гривні до цього періоду. Виходячи з поточних макроекономічних показників, прогнозує керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко, вартість долара США в Україні в наступному році повинна перевищувати поточний рівень.
При цьому НБУ адміністративними методами буде намагатися стримувати попит на іноземну валюту. Темпи ж зростання української економіки будуть поступово сповільнюватися, а стан платіжного балансу - погіршуватися. Це і чинитиме певний тиск на гривню. "Середній курс продажу готівкового долара в країні до кінця першої половини 2012 р., ймовірно, складе 8,20-8,25 грн.", - прогнозує аналітик.
Залежить курс гривні і від глибини і тривалості рецесії в єврозоні, а також економічної динаміки інших ключових країн (США, Японія, Китай), стверджує керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен. Якщо криза в єврозоні буде затухати, то шанси на втримання курсу гривні на поточному рівні в НБУ є.
Якщо ж ситуація буде розгортатися за негативним сценарієм з тривалою і глибокою рецесією, то тиск на курс посилиться. При цьому, говорить експерт, для українських експортерів, щоб відновити зовнішню конкурентоспроможність до того рівня, який був на початку 2009 р., потрібне реальне ослаблення гривні.
Для населення ж девальвація гривні не буде несподіванкою, однак при виході з-під контролю відіб'ється на цінах, в першу чергу, на продукти харчування, товари легкої промисловості, палива та авто, техніки, попереджає Андрій Шевчишин, керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК". І це вже буде свого роду шоком для населення, особливо в умовах обіцянок стабільності національної валюти, шляхом затягування поясів і абсорбування ліквідності з фінансових ринків. Тому до виборів, впевнений експерт, про девальвацію не можна прогнозувати.
Виняток - контрольоване сповзання в зону 8,05-8,10 грн./$1 з підготовкою населення дуже зваженими поясненнями і полум'яними запевненнями, що далі падіння не буде, оскільки необхідний баланс не тільки для макроекономічної ситуації в країні, але і балансування між інтересами фінансового сектора, населенням і промисловцями, особливо експортерами.
"Навіть враховуючи дефіцит Пенсійного фонду, "Нафтогазу України", поточні тенденції на валютному ринку і боргові зобов'язання на 2012 р. при передбачуваному припливі валюти в період проведення Євро-2012 у НБУ буде достатньо ресурсу для втримання курсу протягом року", - вважає Шевчишин.
Разом з тим, стверджує керуючий партнер "Капітал Таймс" Ерік Найман, якщо регулятор продовжить спроби будь-якими методами втримати курс гривні, - рано чи пізно відбудеться серйозний девальваційний стрибок, в результаті якого постраждає не тільки фінансова система країни, а й вся економіка.
"Чим довше Нацбанк буде намагатися втримати курс, тим гіршими будуть наслідки", - вважає експерт. І найкращим виходом в поточній ситуації є незначна контрольована девальвація гривні на 5-10% - до 8,20-8,25 грн./$ 1, що достатньо для пом'якшення проблеми дефіциту поточного рахунку зовнішньоторговельного балансу і при цьому незначно вплине на рівень інфляції.
Наслідком же боротьби з девальвацією шляхом посилення грошового голоду може стати широкомасштабна банківська криза. І тоді НБУ буде вже не до валютного курсу.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас