Фінансові подарунки: вибираємо сюрприз під ялинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові подарунки: вибираємо сюрприз під ялинку

Фондовий ринок
1279
Напередодні свят багато хто замислюється про те, що подарувати своїм близьким. Пропонуємо увазі читачів кілька ідей корисних подарунків і новорічних сюрпризів.
Золоті зливки
З прицілом на майбутнє
Незважаючи на те що золото вже півроку коливається біля позначки в 1 700 доларів за тройську унцію, цей метал все одно вважають одним з найкращих подарунків на Новий рік. Банкіри чесно зізнаються, що кількість куплених зливків різко виростає напередодні 8 березня і 31 грудня.
А з урахуванням того, що останнім часом золото дещо подешевшало, воно може стати не тільки красивим, але і вигідним подарунком. На початку цього тижня ціни на золото знизилися до мінімуму трьох тижнів на тлі зростання. У цей день за унцію давали 1,676 долара.
Незважаючи на те що зараз дорогоцінні метали падають в ціні, багато аналітиків сходяться в тому, що в 2012 році ціна жовтого металу буде зростати. Очевидно, до такого варіанту схиляються і центробанки в різних країнах світу. У 3-му кварталі вони придбали рекордні за останні 40 років майже півтори сотні тонн цього металу.
Однак продавати зливок відразу після того, як ви його подаруєте, немає сенсу. Різниця між курсами купівлі та продажу в Україні доходить до 20%. Тому якщо даруєте зливок, то варто пояснити коханим, що хороший дохід золото, як правило, приносить лише через кілька років, і хай вони не поспішають бігти в банк здавати його дешевше, ніж ви купили.
Додатковий прибуток можна отримати, якщо розмістити зливок на спеціальному депозиті. Ставки, правда, невеликі - вони варіюються в межах 2-5%, щоправда, 5% зустрічаються дуже рідко.
Мінімальна сума від 490 гривень.
Прибутковість до 20% річних у валюті
Монети
Нацбанк готує новинки
Якщо у вас не вистачає грошей на банківський зливок, більшість з яких коштують десятки тисяч гривень, то зверніть увагу на ще один варіант інвестицій у дорогоцінні метали. Зараз у столиці вже з'явилися рекламні щити, на яких Нацбанк пропонує всім бажаючим купувати спеціальні золоті монети. За повідомленнями інформагентств, минулого тижня вже було виготовлено перші пробні зразки інвестиційних монет. Їх вага складе 1, 1/2, 1/4 і 1/10 унції, а номінал - 1, 2, 5, 10 і 20 гривень. Правда, їх реальна вартість буде істотно вищою.
Поки що Нацбанк ще не опублікував порядок продажу, проте раніше директор Генерального департаменту регулювання грошового обороту Нацбанку Віктор Нестеренко поінформував, що різниця між ціною і вартістю інвестмонети дорогоцінного металу, який у ній міститься, "не буде такою страшною".
- Монетний двір Австрії продає золоту унцієву монету з маржею +3%. Комерційні банки додають від 3 до 5% при реалізації цієї монети, - зазначав представник Національного банку.
Правда, є і невеликі тонкощі. В Україні торгівля банківськими металами вважається інвестиційною діяльністю. За результатами року фізична особа зобов'язана задекларувати прибуток, отриманий від торгівлі банківськими металами, і заплатити податок.
Мінімальна сума від 1 000 гривень.
Прибутковість до 15% річних
Депозитні сертифікати
Вклад на пред'явника
Ще одним приємним подарунком може стати депозитний сертифікат. Фактично це цінний папір, який замінює банківський вклад. Класичний депозит укладається на ім'я певної людини, і зняти гроші зможе або він, або його спадкоємці. З депозитним сертифікатом все трохи інакше. Гроші і відсотки по вкладу може отримати пред'явник цього паперу. При його купівлі замість стандартного договору клієнту видається папір, де вказують умови його придбання і погашення - термін, сума депозиту, процентна ставка, умови дострокового погашення тощо.
Вони бувають терміновими і до запитання. Природно, відсотки за другим порівнянні з відсотками на поточний рахунок. За терміновим - пропонується більш висока прибутковість. Сьогодні це близько 17% у гривні та до 9,5% в іноземній валюті.
Сертифікати бувають іменні та на пред'явника. Ось останні якраз і можна дарувати. Але це має і свої мінуси. Наприклад, якщо цінний папір на пред'явника пропаде, то повернути його вже не вдасться. Тому банкіри пропонують зберігати їх у банківських сейфах. Ще їх одним невеликим мінусом є те, що гарантії Фонду гарантування вкладів фізосіб не поширюються на такі види вкладів. До плюсів належить той факт, що таким сертифікатом на пред'явника можна розплатитися, як звичайними грішми.
Мінімальна сума від 1 000 гривень.
Прибутковість 17% у гривні
До речі
Що ще можна презентувати
- Подарункові сертифікати магазинів
- Акції підприємств
- Відкрити депозит на дитину
- Оформити поліс лайфового страхування
А в цей час
Які товари хочуть українці
У числі найбільш затребуваних товарів, які шукають наші співгромадяни перед новим роком, лідирують автомобілі, побутова техніка, комп'ютери та оргтехніка, одяг і мобільні телефони. Про це повідомили "КП" в довідковій службі 123.
Відмінність цього року в тому, що поряд із запитами щодо новорічним товарів істотно зросли також запити в інтернет-магазинах - на 56%. Таким чином, за даними статистики довідкової служби, близько 10% споживачів спочатку планують свої новорічні покупки в інтернет-магазинах. У той же час "наживо" купувати подарунки любить більша частина українців, що підтверджується зростанням понад 30% у сфері "Торговельні центри".
ТОП передноворічних запитів українців
- Одяг, взуття 12,65%
- Комп'ютери, оргтехніка, проекційне обладнання 11,51% -
Автомобілі 8,81% - -
Дитячі товари, одяг, іграшки, ігри 8,37% - -
Косметика, парфумерія 7,96% - -
Побутова техніка 7,41% - -
Мобільні телефони, смартфони, аксесуари 7,31% - -
Аудіо-, відео-, телевізійна техніка 5,27%. -
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас