Депозити до кінця року будуть дорожчати, а гривня залишиться стабільною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити до кінця року будуть дорожчати, а гривня залишиться стабільною

Валюта
2949
У листопаді – на початку грудня валютний ринок України сюрпризів не підніс. Євро подешевшав прогнозовано через кризу в країнах Єврозони, а вартість долара залишалася стабільною. Не здивували і депозити: як і прогнозували експерти "Сегодня", внески у гривні продовжували дорожчати. Що ж принесе прибуток напередодні Нового року? На це питання відповідає наш "інвестпортфель".
Спроба зростання провалена
Весь попередній місяць і першу половину грудня долар в обмінниках впевнено тримався на позначці 8,06 грн/$, не роблячи навіть спроб руху. Це стало можливим завдяки зусиллям Нацбанку, який продовжував утримувати його курс: продавав "зелені" зі своїх резервів і відмовився знімати заборону на продаж валюти без паспорта. Найближчим часом ситуація, схоже, не зміниться.
"Сьогодні НБУ допускає коливання курсу долар/гривня в межах +/-5%, - розповів голова правління банку Форум Commerzbank Group Вадим Березовик. - Але, судячи із ситуації на міжбанку, де цей курс стабільний, до кінця 2011 року він не підніметься більше, ніж на 1% від офіційного (7,9897 на 1 грудня 2011 р.), тобто не вище 8,07 грн/$". За словами Олега Іванця, аналітика ІГ Арт-Капітал, хоч зараз попит на валюту переважає над пропозицією, Нацбанку вдасться утримувати курс долара на одному рівні. "Можна сказати, що пік кризи вже минув і долар залишиться на нинішньому рівні", - говорить експерт. "Ми очікуємо, що курс долара до гривні буде стабільним до кінця 2011 року, - прогнозує старший експерт відділу депозитних продуктів ОТР Банку В'ячеслав Фоменко. - Зараз в Україні в дефіциті гривня. Це зменшує попит на валюту і підтримує курс. Тому протягом грудня на купівлі-продажу доларів заробити не вдасться".
Рахунок йде на копійки
Як пояснив начальник управління торгівлі готівковими коштами та валютними цінностями банку "Хрещатик" Едуард Назаренко, Нацбанк утримує курс долара, забираючи у банків зайву гривню, яку вони використовують не для кредитування економіки, а для придбання валюти. "Психологічним чинником на підтримку курсу гривні стало продовження урядом України ще на 6 місяців кредиту в розмірі $2 млрд., наданого російським банком ВТБ в 2010 році", - вважає Назаренко. Експерт допускає плавне зниження офіційного курсу гривні максимум до рівня 8,01 грн/$ до кінця цього року.
За словами директора казначейства і фінансових інститутів "Надра Банку" Іллі Веселого, на зниження курсу "зеленого" може вплинути брак гривні у банків, а також необхідність для підприємств перераховувати платежі до бюджету в кінці року. "Відсутність гривні змушує великих власників валюти продавати її. Однак сильного зниження курсу долара теж не варто чекати, оскільки зазвичай при зниженні курсу долара до офіційного НБУ починає купувати долари у банків, щоб вирівняти курс. Як показує досвід минулих 2-3 тижнів, "значними" коливаннями для НБУ вже є 1-2 копійки. Регулятор відразу починає продавати зі своїх запасів на ринок долари".
З цією думкою згоден і начальник аналітичного відділу "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов. "Ми не бачимо можливостей для спекулятивного заробітку на вкладеннях у долар в грудні, тому що Нацбанк буде тримати курс", - говорить він.
Долар-2012
Експерти впевнені, що майже весь 2012 важливу роль в економіці будуть відігравати осінні парламентські вибори. За словами Олени Бєлан, головного економіста Dragon Capital, до народного волевиявлення Нацбанк продовжить підтримувати гривню на поточному рівні. Одночасно він буде обмежувати попит на валюту з боку населення, бізнесу і банків. "Можливостей для підтримки курсу в НБУ поки достатньо, - каже експерт. - Незважаючи на скорочення золотовалютних резервів в останні 2 місяці, їх обсяг на кінець жовтня склав $34 млрд. Це становить 4,3 місяці прогнозного імпорту товарів і послуг. А мінімально безпечним значенням є 3 місяці". Чи вистачить резервів НБУ для підтримки курсу протягом усього наступного року - багато в чому буде залежати від ситуації у світовій економіці і результату газових переговорів з Росією. "Оскільки повторення сценарію 2008 р. в світовій економіці поки малоймовірно, а ймовірність перегляду газових угод з Росією досить висока, наш прогноз щодо курсу на наступні 12 місяців - 8,0 грн/$", - говорить Бєлан.
Євро буде стрибати
Як і прогнозували наші експерти, в листопаді євро дешевшав через проблеми в Італії та Греції. Усього за місяць ця валюта в обмінниках впала на 41 коп. - з 11,20 до 10,79 грн/євро. У цьому місяці курс продовжить коливатися. Але тепер економісти говорять не про стабільне зниження, а про стрибки вгору-вниз. У середньому експерти прогнозують коливання в межах 10,40-11,05 грн/євро. "Коливання курсу євро/гривня очікуємо в межах 3,5% від офіційного курсу НБУ (10,72 грн/євро від 1 грудня 2011 р.), тобто в межах 10,35-11,10 грн./євро", - говорить Вадим Березовик.
При цьому основними чинниками, що впливають на вартість євровалюти, за прогнозами Олександра Ублінських, скарбника Dragon Capital, стануть відсоткова ставка Євроцентробанку (чим вона нижча, тим євро дешевший) та рішення Євросоюзу щодо проблемних країн єврозони з великим державним боргом: Греції, Іспанії , Португалії, Ісландії та ін. Якщо Євросоюз вирішить виділити їм допомогу, євро може подорожчати до 11,5 грн/євро. Якщо ні - подешевшає до 10,40.
Як пояснив Ілля Веселий, також євро перебуває під тиском з боку долара. По-перше, боргова криза накрила практично всю Європу, інвестори починають перестраховуватися і продають євро, тому він дешевшає. По-друге, американські президентські вибори, що наближаються, змушують владу США зміцнювати долар, через що євро ще більше падає. Це має значення для України, оскільки, за словами Олексія Блінова, курс євро до гривні в нинішніх умовах стабільної пари "гривня-долар" повторює рух курсу долара до євро. "У грудні за курсом долар-євро будуть спостерігатися істотні коливання, проте події змінюються швидко, тому ми не рекомендуємо пробувати заробити на цих коливаннях звичайним громадянам", - попередив Блінов.
Золото може подорожчати, але доходу не дасть
Після стрімкого зростання в жовтні ціна золота як в Україні, так і в світі в листопаді почала коливатися. Жовтий метал то дорожчав, то дешевшав. У результаті до початку грудня, в порівнянні з кінцем жовтня, його вартість практично не змінилася: 466 грн/грам проти 470 грн/грам.
Прогноз. Якою буде подальша ціна золота - думки експертів з цього приводу розійшлися. Так, за словами Олега Іванця, воно може трохи подешевшати - відсотків на 5 (до 445 грн/грам). "Це відбудеться, якщо акції на світових фондових ринках традиційно подорожчають перед Новим роком, - пояснює експерт. - Адже якщо дорожчають акції, значить, інвестори переводять в них свої гроші з інших активів, у тому числі продають золото, яке через це дешевшає".
Але все-таки більшість фінансистів впевнені: золото буде дорожчати. "Попит на метал повільно, але впевнено зростає через недовіру до долара і євро. Тому курс золота буде зміцнюватися, - вважає Ілля Веселий. - Цьому допоможе і передноворічний ажіотаж".
З таким прогнозом згоден і начальник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Ірина Павленко. Вона прогнозує подорожчання золота до кінця року в межах 5% - до 494 грн/грам. За словами експерта, на зростання ціни золота в світі також вплине високий попит з боку центробанків і урядів - вони зараз активно збільшують частку золота у своїх резервах. Причина - в нестабільності курсів долара і євро, які раніше становили значну частину таких резервів.
Але навіть якщо золото подорожчає, в грудні-січні не варто чекати великого прибутку від його купівлі. Судіть самі: за прогнозами експертів, воно може вирости в ціні максимум на 5-7,5%, а маржа банку при продажу золота становить 7-10%. Тому не втомлюємося повторювати: золото - це довгострокова інвестиція. Тобто якщо ви припускаєте, що заощадження вам можуть знадобитися, скажімо, через 3 місяці, краще вибирати той же депозит.
Серед банківських депозитів з'явилися гібриди
Нещодавно на банківському ринку з'явився новий продукт - гібридний депозит. Частина коштів розміщується на 3-місячний депозит в гривні під 22% річних, а частина вкладається в інвестфонд, який дає можливість отримати дохід від купівлі акцій і облігацій з умовою збереження спочатку внесеної загальної суми. У разі зниження цін на акції дохід, отриманий від депозиту, повинен компенсувати втрати. А якщо акції подорожчають (приміром, минулого місяця деякі цінні папери злетіли в ціні вище 20%), то дохід від інвестсертифікату може дорівнювати прибутковості депозиту і навіть перевищувати його. Однак пам'ятайте, що з прибутку, отриманого в інвестфонді, потрібно сплатити 15% податку.
Прибуток дасть гривня
Найбільший прибуток отримають ті, хто вкладе гривні в банк на термін від 1 до 3 міс. Саме за такими внесками зараз ставки зросли до 20-25% річних. Наприклад, якщо ви зараз покладете 10 тис. грн на місяць під 24% річних, в січні ви отримаєте 200 грн доходу. Такий прибуток не принесуть ні долари, ні євро, ні золото. Хіба що НБУ не стримає свою обіцянку зміцнювати гривню і обвалить її до 9 грн./$. Тоді за місяць, купивши $1 тис. до обвалу курсу, можна буде заробити 1 тис. грн. А поклавши на депозит під 25% 8 тис. грн - тільки 167 грн.
Банки просять грошей
Зростання прибутковості депозитів було викликано браком у банків нацвалюти. За словами голови НБУ Сергія Арбузова, цей дефіцит вони створили самі, закуповуючи валюту про запас. Більшість експертів сходяться на думці, що брак гривні буде залишатися гострим протягом найближчих 2-3 міс., тому банки і пропонують ставки 20-25% саме на такий період.
Прогноз. "Оскільки до отримання кредиту МВФ ситуація навряд чи стабілізується, ставки можуть ще підрости на 1-2% за короткостроковими внесками у гривні", - розповів Олег Іванець. З таким прогнозом згоден і старший експерт відділу депозитних продуктів ОТР Банку В'ячеслав Фоменко: "У разі загострення проблем ставки за гривневими депозитами в грудні можуть підрости ще на 1-2%". Але перш ніж нести свої гроші в банк, дізнайтеся, чи є він членом Фонду гарантування (на www.fg.org.ua або за тел. 8-800-308-108-0). А знайти результати роботи банків можна на сайті НБУ (www.bank.gov.ua, розділ "Банківський нагляд", рубрика "Фінансовий стан банків України", інформація оновлюється щоквартально). Добравшись до цифр, зверніть увагу на результати роботи банків (збитки, ясна річ, поганий знак) і відтік внесків населення (для цього треба порівняти обсяг внесків у банку на 1 січня 2011 р. і на 1 жовтня 2010 р.). На думку фінансистів, якщо з банку витекло більше 8-10% внесків, справи його кепські, і гроші в нього краще не вкладати. Справа в тому, що НБУ рекомендував банкам збільшити статутний капітал. І зараз деякі акціонери подумують, чи робити це чи просто ліквідувати банк.
Інвестмонети від НБУ
До кінця грудня у "пересічного" українця з'являться ще 2 варіанти вкладення своїх "кревних" - інвестмонети і "золоті" сертифікати. Їх збирається запропонувати НБУ, але поки не називає точну дату їх появи. Сертифікати будуть представляти собою держпапери, цінність яких гарантується резервом НБУ з дорогоцінних металів (золота, платини, срібла, паладію). До речі, сертифікат буде на пред'явника, а не іменним (його можна буде продати або подарувати).
А інвестмонети збираються карбувати з дорогоцінних металів. Планують випускати три види золотих монет: вагою 1 унцію, тобто 31,1 грама, пів-унції і три чверті. Великі монети будуть коштувати від 12 тис. грн, на менші ціна поки не відома. Купівля-продаж як інвестмонет, так і сертифікатів не буде обкладатися ПДВ.
Втім, експерти поки що сумніваються в тому, що інвестмонети і "золоті" сертифікати будуть популярні у звичайних людей. У тих же депозитів набагато більше переваг: наприклад, зрозумілість і фіксована прибутковість. "Основним мінусом інвестмонет і "золотих" сертифікатів буде великий розрив між ціною купівлі та ціною продажу, - пояснила аналітик ІК Concorde Capital Світлана Рекрут. - Крім того, далеко не всі банки будуть працювати з такими інструментами (як і зі звичайним золотом). Третє - і монети, і сертифікати прив'язані до вартості дорогоцінних металів, а вона - нестабільна". Тобто, як і у випадку з золотом, купувати монети та сертифікати варто тільки в тому випадку, якщо ви хочете вкласти гроші на кілька років. Адже якщо ви купите монету, наприклад, за 5000 грн, продати її назад банку ви зможете набагато дешевше - приблизно за 4500 грн. Такий підрахунок можна зробити за аналогією з цінами купівлі-продажу золота в банках, які відрізняються приблизно на 10%. Якщо ж за рік монета подорожчає на 10% - до 5500 грн, - банк купить її назад приблизно за 5000 грн.
ПІФи знову здивували
Інвестсертифікати ПІФів в листопаді і на початку грудня, також як і місяцем раніше, дорожчали. Це відбулося, в тому числі, завдяки тому, що частину коштів інвестфонди розміщують на банківських депозитах, ставки за якими останнім часом зростають. Крім цього, в листопаді знову дорожчали українські акції, вартість яких рекордно впала в серпні-вересні цього року. Наприклад, акції таких компаній як "Стирол", "Укрнафта", Алчевський метзавод та інших додали в листопаді більше 20%. А цінні папери Єнакіївського метзаводу додали в ціні на цілих 72%. Однак, незважаючи на тривале зростання вартості, власники інвестсертифікатів більшості ПІФів ще не відіграли втрати, яких зазнали до жовтня. До того ж, не варто забувати, що світова фінансова криза ще далека від завершення, тому найближчим часом не варто очікувати підйому економіки і пов'язаного з ним зростання вартості цінних паперів.
За словами експерта консалтингової фірми MPP Consulting Павла Мельника, розраховувати на подальше зростання фондового ринку складно. "Зростання вартості акцій по окремих галузях може бути спекулятивним, - вважає експерт. - Тобто воно могло статися через те, що перекупники штучно "набили ціну" акцій". Мельник вважає, що заробити на вкладеннях в інвестсертифікати або акції можна тільки у випадку, якщо ви маєте в своєму розпорядженні шестизначну суму грошей. А при вкладеннях 500 або 1000 грн заробити на ПІФах зараз не вдасться. Весь можливий заробіток "з'їсть" комісія і податок.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас