Які банки є найбільшими кредиторами українських компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які банки є найбільшими кредиторами українських компаній

Кредит&Депозит
3556
На початок жовтня заборгованість юридичних осіб перед банками України перевищила 600 млрд. грн. На першу десятку найбільших кредиторів українських компаній припадає майже 60% ринку. В лідерах - ПриватБанк і державні "Укрексім" і "Ощад".
На початок четвертого кварталу сукупний кредитний портфель юросіб банків України досяг 606,5 млрд. грн., збільшившись з початку року на 12,2%. При цьому до десятки найбільших кредиторів компаній увійшли два держбанки, три фінустанови з російським "корінням", дві - з західноєвропейськими і три банки, основними акціонерами яких є українські олігархи.
Лідером кредитування юросіб є ПриватБанк, підконтрольний бізнесменам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, який займає 16,1% ринку. На початок жовтня його кредитний портфель юросіб досяг 97,5 млрд. грн.
"Ощад" кредитував найактивніше
Слідом за "Приватом" розмістилися два держбанки: заборгованість компаній перед "Укрексімом" становить 53,1 млрд. грн., перед "Ощад" - 52,8 млрд. грн. Частка ринку цих фінустанов становить 8,8% і 8,7% відповідно.
З трійки лідерів найактивніше кредитний корпоративний портфель цього року нарощував Ощадбанк - за перші дев'ять місяців він збільшив його на 32,8%. Таке зростання пов'язане, в основному, з кредитуванням "Нафтогазу України" і компаній енергетичного комплексу.
У ПриватБанку показники приросту портфеля також вищі від середньоринкових - 20,0%, а от Укрексімбанк за три квартали 2011-го наростив свій кредитний портфель юросіб лише на 4,3%.
Родом з Росії
Активніше, ніж в середньому по ринку, кредитував українські підприємства і Промінвестбанк, підконтрольний уряду Російської Федерації. Приріст його портфеля склав 14,3%. За обсягом виданих кредитів корпоративному сектору української економіки ця фінустанова посідає 5-е місце з 28,0 млрд. грн.
Вище ПІБу, на четвертому місці, розмістився ще один банк з російським "корінням" - ВТБ (29,8 млрд. грн., частка ринку - 8,6%). Нагадаємо, український ВТБ Банк належить однойменній російській фінустанові, основним акціонером якої (75,5% акцій) є Федеральне агентство з управління держмайном (аналог українського ФДМУ).
Ще одна фінустанова з російським капіталом, правда, не з державним, а приватним - Альфа-Банк - займає 8-й рядок з портфелем в 18,7 млрд. грн. (частка ринку - 3,1%).
Банки Жеваго та Ахметова також відзначилися
На шостому і сьомому місцях розмістилися два банки із західноєвропейським капіталом - Райффайзен Банк Аваль і Укрсоцбанк. Заборгованість юросіб перед "Авалем" (належить Raiffeisen Bank International) до початку жовтня 2011-го досягла 23,9 млрд. грн., збільшившись за останній рік на 11,1%. Укрсоцбанк, що входить до італійської банківської групи UniCredit, наростив свій корпоративний портфель на 4,3% - до 18,7 млрд. грн.
Замикають десятку найбільших кредиторів банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго і ПУМБ Рината Ахметова.
"Фініки" з початку року збільшили свій портфель на 5,1% - до 15,4 млрд. грн. За цим показником фінустанова посідає 9-е місце.
Тоді як ПУМБ наростив свій портфель відразу на 37,5% - до 14,1 млрд. грн. Правда, зростання відбулося в основному за рахунок приєднання до ПУМБу іншої фінустанови, підконтрольної Ахметову - Донгорбанку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас