НБУ прогнозує зниження ставок за валютними депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ прогнозує зниження ставок за валютними депозитами

Кредит&Депозит
1198
Національний банк України (НБУ) хоче підняти вимоги до обов'язкового резервування під короткострокові внески у валюті з 6% до 7,5%. На думку НБУ, це спонукає банки знизити ціну залучення валютних пасивів.
Таку думку висловив директор Департаменту з управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост під час засідання фінансового прес-клубу "Валютні ресурси: як їх втримати в банківській системі і змусити працювати на економіку?", який був проведений за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
За оцінками представника НБУ, на підняття нормативної планки банкам доведеться додатково зарезервувати близько 1 мільярда гривень.
"Щоб зберегти свої прибутки, вони будуть змушені знизити ціну залучення валютних пасивів. Наша мета - не відібрати в банків гроші. Наша мета - дати сигнал ринку, що ми бачимо падіння кредитного портфеля у валюті з початку року, в той час як пасиви у валюті зросли", - зазначив Дубихвост.
За його словами, значних проблем з ліквідністю в банків немає. Свідченням цього є в тому числі тільки одна заявка на 44,5 мільйона гривень, яку НБУ отримав на недавньому позачерговому тендері з підтримання ліквідності банків (пропозиція була 1 мільярда гривень). Однак, за словами Дубихвоста, в системі поки є надлишок валюти (на кореспондентських рахунках банків - 9,3 мільярда доларів).
Поточні нюанси із гривневою ліквідністю на ринку голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін назвав закономірним результатом надмірного захоплення банками і населенням валютою, а також сезонним фактором. "Звідки взялися 9 мільярдів доларів у банків? Те, що витрачено і вкладено в кредити. Це частина грошей наших клієнтів, які принесли депозити. Як тільки поведінка цієї маси почне змінюватися і частково більше гривні буде використовуватися, а не весь її обсяг буде конвертуватися в долари, то легше буде", - зазначив банкір.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас