Організатори пірамід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Організатори пірамід

2673
Засновник найвідомішої в 1990-х фінансової піраміди МММ Сергій Мавроді ще на початку цього року запустив новий проект "МММ-2011". Він позиціонується як соціальна мережа і не передбачає жодної юридичної відповідальності організаторів. Отже, обділені учасники піраміди не зможуть згодом документально підтвердити, що довірили свої кошти "модераторам" групи в соціальній мережі.
У дусі часу на цей раз каналом доступу до потенційних клієнтів МММ-ініціатори вибрали інтернет. Не дивно, що нове дітище позиціонується як соціальна мережа. У той же час запуск системи супроводжувався масованою зовнішньою рекламою - розтяжки, білборди, наклейки в транспорті та графіті на стінах. Першим ділом "МММ-2011" захопила російський ринок, в кінці літа почалася експансія в Україну, а в жовтні - до Естонії.
Фізичним особам пропонується розміщувати кошти на поточних рахунках із надзвичайною прибутковістю - 20-30% на місяць і з можливістю виходу з піраміди в будь-який момент. Строкові ж депозити з застосуванням різноманітних надбавок обіцяють щомісячну прибутковість на рівні до 75%. Таким чином, завдяки застосуванню механізму капіталізації відсотків вкладникам обіцяють всього за рік примножити добробут в 9-825 раз! При цьому пан Мавроді чесно попереджає, що "МММ-2011" - це фінансова піраміда, тому учасник може втратити всі інвестовані гроші. Тобто єдине джерело доходу учасників піраміди - це приплив нових вкладників. До речі, на переконання Мавроді, вся сучасна фінансова і валютна система побудована саме за таким принципом.
З цим важко не погодитися, якщо проаналізувати, наприклад, суть нинішньої боргової кризи в країнах ЄС. Адже Греція перебуває на межі банкрутства, а власники її боргу зазнають збитків лише тому, що немає нових інвесторів, готових придбати державні облігації, тобто, по суті, стати учасниками піраміди. Втім, відкрито це визнають лише деякі фінансисти. "В Україні існує багато пірамід в різних формах - банки, бюджети різних рівнів і так далі. Якщо глибоко задуматися, то ознаки піраміди можна знайти практично в будь-якій сфері фінансів. Фінансовим установам властиво перекривати свою неефективність припливом нових грошей", - відзначає перший заступник голови ради директорів Дельта Банку Віталій Масюра. "Але слід окремо виділяти боргові піраміди, які базуються на застосуванні кредитного плеча. За такою схемою дійсно працюють Греція, Японія, США та інші.
Приклад такої піраміди можна було спостерігати на ринку нерухомості, коли громадяни брали кредити й купували квартири, потім закладали їх і отримували нові позики", - говорить керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. Віталій Масюра підкреслює, що, в принципі, фінансова піраміда, у тому числі впроваджувана Мавроді, може існувати достатньо довго - все залежить від мистецтва будівельника піраміди та її керівників. Як приклад можна навести знамениту "піраміду Медоффа", яка проіснувала близько 20 років. На думку пана Наймана, в даному випадку мова не йшла про класичну фінансову піраміду: "У Медоффа було звичайне злодійство, шахрайство. Він "малював" прибутковість, а аудитори, схоже, покривали ці махінації".
Засновник піраміди "МММ-2011" виходить з того, що для її стійкості необхідний приріст учасників на 30% на місяць. Керівники структури кажуть, що зараз кількість вкладників перевищує 5 млн осіб. Для порівняння, в 90-х клієнтами Мавроді були 15 млн громадян. Сума, наявна в розпорядженні піраміди зараз, зрозуміло, не розголошується. Очікується також, що "МММ-2011" проіснує як мінімум 3,5 роки. "Поки хтось вірить і віддає туди свої гроші, піраміда існує. Як тільки слово "вірю" закінчується, піраміда тут же руйнується", - пояснює Ерік Найман.
Для того щоб стати учасником піраміди, необхідно зареєструватися у віртуальній системі на одному з сайтів "МММ-2011". Для реєстрації необхідно вказати своє ім'я, мобільний телефон, електронну адресу. Примітно, що рекомендується користуватися поштою gmail.com. При цьому на адреси таких провайдерів, як mail.ru, yandex.ru і rambler.ru, система взагалі не висилає повідомлень. Зареєстрований користувач отримує доступ до "Особистого кабінету". Сам по собі факт реєстрації дає новачкові право на бонус у розмірі $20, який можна використовувати як стартовий капітал або ж при бажанні просто перевести в готівку, але не раніше ніж через два тижні після нарахування. Зареєстрований учасник потрапляє під опіку (кураторство) керівника первинного осередку системи - "десятника", виконує всі його інструкції, вирішує з ним фінансові питання. У суворій ієрархії піраміди десятники, в свою чергу, підпорядковуються сотникам, сотники - тисячникам. Очолює піраміду керуючий. Система залучення нових учасників побудована за принципом мережевого маркетингу. Кожен вкладник, який привів у піраміду нового вкладника, отримує так звані реферальні бонуси: 20% від суми першого внеску новачка і по 10% від суми кожного наступного внеску.
Внески здійснюються шляхом передачі грошей "десятнику" декількома способами - готівкою, грошовим переказом через банк або системи електронних грошей, або зарахуванням на платіжну картку десятника. Всі кошти учасників піраміди зберігаються на банківських рахунках десятників. В особливо недовірливих громадян є також можливість тримати кошти на власному рахунку в банку. Проте на першу вимогу десятника такий учасник повинен перевести їх на виплату іншому вкладнику. У разі відмови здійснювати переказ на першу вимогу такого учасника видаляють із системи без права повторної реєстрації.
Направляти гроші десятнику, в принципі, можна в будь-якій валюті. Але кошти спочатку будуть переведені в долари США за офіційним курсом, а потім у віртуальну валюту МММ-долари або МАВРО, курс якого прив'язується до долара (на 24 листопада - $6,28). Учасник піраміди може в будь-який момент "купити" не більше 5 тис. МММ-доларів за поточним курсом, тобто зараз - до $31,4 тис. Придбання понад 5 тис. МАВРО теж можливо, але вимагає попереднього узгодження з керуючим піраміди для розробки ним приблизного графіка виведення коштів, який не підірве ліквідність системи. Щоб продати МАВРО і таким чином вивести гроші з системи, учасник звертається до свого десятника. Той виплачує необхідну суму із коштів десятки, якими він повністю розпоряджається. Якщо коштів десятки недостатньо, десятник звертається до сотника, і той задіє кошти інших десяток своєї сотні. Якщо коштів не вистачає і у сотні - сотник звертається до тисячника. Гроші доставляються вкладникові, як правило, за 2-3 дні. Протягом доби після отримання грошей за "продані" МАВРО учасник зобов'язаний надіслати лист подяки з заголовком "Виграш" на пошту Сергія Мавроді. Особливо пафосні твори розміщуються на сайтах системи як пропаганда.
У фінансовій піраміді ходить тільки власна віртуальна валюта. Образно кажучи, відбувається ніби роздвоєння грошових потоків - десятники системи оперують реальними грошима (валютами), отримують їх від учасників піраміди і виплачують так звані виграші. У той же час зобов'язання піраміди перед учасниками номіновані в віртуальних МАВРО. За великим рахунком, благополуччя "пірамідників" цілком залежить від поточного курсу цієї віртуальної валюти до долара. Зазначимо, що збалансувати обсяги наявних реальних грошей і віртуальних можна в будь-який момент, встановивши відповідний рівноважний курс. Тобто чисто формально піраміда не завалиться ніколи. Таким чином, курс МАВРО (МММ-долара) до долара США є ключовим інструментом управління ліквідністю піраміди і встановлюється особисто Сергієм Мавроді щотижня по вівторках і четвергах. У "Правилах" піраміди кажуть, що курс буде тільки збільшуватися, із застереженням "ймовірно". Очевидно, що для збереження балансу ліквідності курс МАВРО буде рости темпами приросту нових внесків. В іншому випадку не виключена зміна курсу в протилежний бік. Цілком можна уявити собі таку ситуацію: приплив нових внесків вичерпався, Мавроді різко знижує курс, існуючим вкладникам стає невигідно виходити з піраміди за заниженим курсом, вони залишаються і починають ще активніше залучати в піраміду нових учасників. За принципом порятунок тих, хто тоне - справа рук їх самих.
Зростання курсу МАВРО затверджено (представлено на сайтах піраміди у вигляді таблиці) до середини 2012 року. Цікаво, що темпи подорожчання (ревальвації) МАВРО залежать від того, на який термін розміщуються кошти. Якщо мова йде про інвестиції "до запитання", то зростання курсу буде мінімальним - 20% на місяць. Якщо ж вкладник готовий "заморозити" в піраміді свої кошти на 3,6 місяця або рік, то курс буде щомісяця зростати на 30, 40 і 50%, відповідно. При цьому пільговикам (пенсіонерам, інвалідам тощо) обіцяють накинути зверху ще 10%, а з 25 жовтня діють депозити з підвищеною прибутковістю (+15%). Загалом максимальна прибутковість становить 75% на місяць. Однак при достроковому знятті коштів діють найжорстокіші санкції, незрівнянні з тими, які застосовують, наприклад, банки.
Є ще один механізм управління ліквідністю піраміди - мораторій на будь-які виплати коштів учасникам. У термінах МММ такий режим називається "спокій" або "паніка". Виплати на період дії режиму припиняються, а за купівлю МАВРО може призначатися спеціальний бонус. При раптовому і несподіваному зникненні зв'язку з Сергієм Мавроді (скажімо, раптовому арешті або затриманні) мораторій вводиться автоматично. Сам Мавроді стверджує, що саме паніка, спровокована діями силовиків, стала причиною розвалу його першої піраміди МММ.
Творці "МММ-2011" стверджують, що робота системи не суперечить жодним законодавчим актам. У той же час в Держфінпослуг підкреслюють, що "діяльність з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб, а також страхова діяльність можуть здійснюватися тільки після отримання ліцензії". При цьому чиновники відзначають, що "інформація про юридичну особу, найменування якої "МММ-2011", в держреєстр фінансових установ, який ведеться Держфінпослуг, не вносилася, статусу фінансової установи така особа не набувала і відповідних ліцензій не отримувала". Крім того, у піраміди немає формальних керівників, які несли б відповідальність, так як немає самої юридичної особи. "Тут не дають ніяких обіцянок і нічого не гарантують. Це соціальна фінансова мережа, в рамках якої люди добровільно обмінюються грошима. Закон ніяк не обмежує право людей розпоряджатися своєю власністю на власний розсуд. Протизаконною діяльністю тут навіть не пахне", - йдеться на сайті системи. Тобто формально має місце обмін грошима між фізичними особами "без жодних гарантій, умов і обіцянок". "Говорити можна все що завгодно, але є ж суть операцій. При бажанні правоохоронних органів доказова база легко знайдеться", - зазначає Ерік Найман.
У піраміди існують і певні операційні ризики. Основний - ризик шахрайства з боку десятників. Адже ніщо не заважає десятнику, на рахунку якого акумулювалася значна сума грошей учасників піраміди, просто зникнути з ними в невідомому напрямку. Представники МММ запевняють, що в такому випадку збиток візьме на себе вся система, а не конкретні учасники тієї чи іншої десятки. Судячи з усього, подібні випадки вже були. Тому нещодавно правила піраміди були доповнені новим пунктом. Його суть в тому, що у випадках шахрайства всі члени десятки зобов'язані написати на крадія десятника офіційні заяви в правоохоронні органи. Ті, хто відмовиться це зробити, будуть виключені із системи.
Ризик також полягає у ставленні банків до діяльності піраміди. У Приватбанку вже пообіцяли, що блокуватимуть онлайн-платежі учасників фінансової соцмережі "МММ-2011". Виявити трансакції простих учасників МММ банку буде дуже складно через відносно невелику кількість операцій, а от з десятниками вже простіше: у них платежів більше і обороти солідні.
Віктор Іваненко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас